More

  Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Πλήρεις αποζημιώσεις σε όλους τους πλημμυροπαθείς

  Share

  Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Πλήρεις αποζημιώσεις σε όλους τους πλημμυροπαθείς

  Αποζημιώσεις ψίχουλα, σε λίγους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης

  Μετά απο 55 ημέρες απο την καταστροφική πλημμύρα, η κυβέρνηση άρχισε να πιστώνει κάποιες αποζημιώσεις απο 1.000 έως 6.600 ευρώ, μόνο σε ένα αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισογείων διαμερισμάτων στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, ενώ οι ζημιές είναι έως και πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε με ίδια έξοδα, το σύνολο της επίπλωσης, του εξοπλισμού, του ρουχισμού, ενώ προκλήθηκαν και μεγάλες ζημιές σε τοίχους, πατώματα, κουφώματα, πόρτες, ηλεκτρική εγκατάσταση, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας, κλπ.

  Απέκλεισε απο τις αποζημιώσεις με το έτσι θέλω, όλα τα υπόγεια (περί τα 930), τα οποία πλημμύρισαν όλα μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή όλων των χρήσιμων πραγμάτων που είχε κάθε οικογένεια σ’ αυτά (κάθε είδους έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, στρωσίδια, κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, εργαλεία δουλειάς και τόσα άλλα χρήσιμα αντικείμενα), αξίας πολλών χιλάδων ή και δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

  Δεν ικανοποίησε τα αιτηματά μας, για καταβολή έκτακτου βοηθήματοις 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ούτε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.

  Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ για να γίνουν το πλύσιμο και ο καθαρισμός των υπογείων ατομικών και κοινόχρηστων που επιβάρυναν όλους τους πλημμυροπαθείς, που στην πλειοψηφία τους είναι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι.

  Η δημοτική αρχή Λάρισας, δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την υπόσχεσή της για απαλλαγή των πλημμυροπαθών απο δημοτικά τέλη και λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ απο 1/9/23. Επίσης δεν έχει ενημερώσει για το τι γίνεται με τον λογαριασμό που ανακοίνωσε ότι άνοιξε ο δήμος και που θα πάνε τα χρήματα που συγκεντρώνονται.

  Δεν προχώρησαν σε οργανωμένες απολυμάνσεις, ψεκασμούς, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των δυο οικισμών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, ούτε κάν ένας ολοκληρωμένος καθαρισμός των δρόμων και κοινόκτητων χώρων των δυο οικισμών.

  Δεν έγινε έλεγχος για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, γεγονός που μας γεμίζει ανησυχία.

  Δεν έχουν λύσει ακόμα το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα διαμερίσματα είναι ακατοίκητα, οι οποίοι παραμένουν ακόμα σε κάποια ξενοδοχεία ή σε συγγενικά και φιλικά σπίτια.

  Τέλος η ανησυχία όλων μας αφορά την αντιπλλημυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών, μιας και ο κίνδυνος δεν εξέλειπε απο μια νέα πλημμύρα. Εκλεισαν το ανάχωμα που έσπασε, αλλά πρέπει να γίνει ολολοκληρωμένη παρέμβαση και να εξετασθεί η κατάσταση των κλαπέτων των αγωγών των ομβρίων.

  Αυτό είναι το νοιάξιμο και η φροντίδα κυβέρνησης, περιφέρειεας, δήμου, για τους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών.

  Οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

  1. Αμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για να επείγουσες ανάγκες.
  2. Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  3. Να υλοποιηθεί άμεσα απο τον Δήμο, η απαλλαγή απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, για όλους τους πλημμυροπαθείς.
  4. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα διαμερίσματα είναι ακατοίκητα και δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας.
  5. Να γίνουν άμεσα ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων απο δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Να υπάρξει άμεσος καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των οικισμών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιές και νέες).
  6. Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τέστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά.
  7. Να επαναλειτουργήσει η ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
  8. Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου, του νηπιαγωγείου, του παιδικού σταθμού, της εκκλησίας και των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες.
  9. Να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί η στατικότητα όλων των πολυκατοικιών στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης.
  10. Να επιβαρυνθεί ο ΟΑΕΔ το κόστος καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων (είσοδοι, σκάλες, λεβητοστάσια), την επισκευή ανασασέρ. Σε ότι αφορά την εξόφληση των διαμερισμάτων, να υπάρξει αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση.
  11. Να προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων και να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.
  12. Να γίνει αποκατάσταση των εξωτερικών χώρων πρασίνου των πολυκατοικιών με ευθύνη του δήμου.

  5/11/2023

  Δείτε επίσης