More

  Εκ νέου κίνδυνος λουκέτου σε υποκαταστήματα Τραπεζών στον πολύπαθο Νομό Καρδίτσας

  Share

  Εκ νέου κίνδυνος λουκέτου σε υποκαταστήματα Τραπεζών στον πολύπαθο Νομό Καρδίτσας

  Οι Ελληνικές συστημικές Τράπεζες, λόγω της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των τεράστιων περιθωρίων ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων δανείων των ελληνικών τραπεζών καθώς και των αυξημένων προμήθειων, έχουν σημειώσει τραπεζικά υπερκέρδη μαμούθ αφού αυτά προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. Ευρώ για το 2023. Την ίδια στιγμή λοιπόν που σημειώνουν υπερκέρδη οι Τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική του «λουκέτου», κυρίως στα υποκαταστήματα της επαρχίας. Από την πολιτική αυτή δεν εξαιρούνται ούτε τα υποκαταστήματα της πολύπαθης Θεσσαλίας με την κυβέρνηση να καθίσταται ένας απλός παρατηρητής. Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών έχει σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ειδικά στην περιφέρεια της χώρας δημιουργούνται συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού σε μεγάλους πληθυσμούς.

  Η συρρίκνωση των μεγεθών που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ΟΤΟΕ, είναι δυσανάλογη με ό,τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πλέον ο αριθμός των καταστημάτων στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους είναι ο μισός σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης. Ο αριθμός των κατοίκων που αναλογούν στους Έλληνες τραπεζοϋπαλλήλους είναι 70% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των τραπεζοϋπαλλήλων της Ευρωζώνης, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διαφέρει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τόσο ως προς το σύνθετο της γεωμορφολογίας της, όσο και λόγω της νησιωτικότητας της. Επιπλέον, η ίδια πολιτική συρρίκνωσης θέτει και ζητήματα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω και πιθανών εναρμονισμένων πρακτικών από τις Τράπεζες, σε σχέση με τις περιφέρειες που επιλέγουν να παύσουν ή να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

  Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο, υπάρχουν διοικήσεις τραπεζών που δρομολογούν το κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί, δηλαδή σε περιοχές όπου θα χρειαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν οι προβλεπόμενοι κρατικοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα υποκατάστημα της Πειραιώς στον Παλαμά και στους Σοφάδες.

  Στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν συστηματοποιήσει την πρόσληψη προσωπικού είτε κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων κανονισμών της τράπεζας, είτε με τη σύμβαση δανεισμού όχι μόνο στις θυγατρικές επιχειρήσεις της τράπεζας, αλλά και στον ίδιο τον πυρήνα αυτής. 780 υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς πιέζονται να αποδεχθούν εθελούσια έξοδο της οποίας η αποζημίωση ισούται με μισθούς 3,5 χρόνων, γεγονός που τους οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε οικονομική εξαθλίωση.

  H απροθυμία της Κυβέρνησης να ασχοληθεί με το θέμα αυτό επέτρεψε να συνεχίζονται οι πρακτικές συρρίκνωσης του δικτύου και των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω την εποχή των μνημονίων και της αυστηρής επιτήρησης από τους πιστωτές. Οι Τράπεζες αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές (τέσσερις η Τράπεζας Πειραιώς) με χρήματα των φορολογούμενων κι έχουν λάβει κρατική ενίσχυση σε μορφή εγγυήσεων της τάξης των 17 δισ. ευρώ μέσω του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ». Η τραπεζική χρηματοδότηση άλλωστε (προς μεγάλες επιχειρήσεις) εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως μέσω του δανειακού σκέλους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο προβλέπεται η διάθεση προς τις επιχειρήσεις δημόσιων δανειακών πόρων ύψους 12,7 δισ. Ευρώ, μέσω των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών. Επομένως, οι αποφάσεις των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών δεν είναι επιχειρηματικές αποφάσεις που δεν επιδέχονται πολιτική παρέμβαση, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία καθίσταται απόλυτα συνένοχος στο λουκέτο που μπαίνει στα υποκαταστήματα των Τραπεζών.

  Παπαγεωργίου Σωτήρης,

  Φιλόλογος Α.Π.Θ., ΜSc

  Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

  Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

   ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής

  Δείτε επίσης