More

  Δημ. Παπακώστας: Αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών για έγκριση πιστώσεων

  Share

  Δημ. Παπακώστας: Αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών για έγκριση πιστώσεων

  1. Συρματοκιβώτια σε πρανές Λιασκοβίτη (παραποτάμου Αχελώου – Καθαρισμός Προφραγμάτων Συκιάς Αργιθέας
  2. Ολοκλήρωση Ασφάλτου επαρχιακής οδού 9 (Β’ Μάραθο).

  Η εγκατάλειψη των Έργων Φράγματος Συκιάς (όρια ν. Καρδίτσας – Άρτας) και των προφραγμάτων, που έχουν γίνει προ πολλών δεκαετιών για τις ανάγκες του μεγαλοπήβολου Έργου «Μερικής Εκτροπής νερών Αχελώου Ποταμού» προς τον Θεσσαλικό κάμπο -ιδιοκτησίας του κεντρικού κράτους- με σιγουριά προμηνύει άμεσους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή ορεινής Αργιθέας και νότιας Πίνδου.

  • Όπως συνέβη στις 31/1/2015 και τότε καταστράφηκαν τρεις γέφυρες :

  1. Πετρωτού / Μπέλευ (άξονα Καρδίτσα – Δυτική Αργιθέα – Άρτα)
  2. Κοράκου (επισκευάστηκε από περιφέρεια Ηπείρου)
  3. Αυλακίου (επισκευή από περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2017).

  @ Ήδη τα προφράγματα Συκιάς είναι υπό κατάρρευση, βουλωμένα και πεπαλαιωμένα.

  Υπάρχουσα εργολαβία (ποσού 1,8 εκατ € του Υποδομών) δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και δεν γνωρίζουμε αν έχει ολοκληρωθεί και επιβλέπεται σωστά.
  Πρόσφατα δημοσιεύσαμε σχετικές φωτογραφίες.

  Από αρχές Νοεμβρίου 2023 παρατηρήθηκε κατάρρευση πρανούς στο ρέμα Λιασκοβίτη στον κεντρικό άξονα ‘Διαπεριφερειακή Εθνική Οδός: Καρδίτσα-Άρτα’ (περί το 70ο χλμ). Λίγο πριν την γέφυρα Μπέλευ, η οποία ξανά κινδυνεύει από τυχόν πλημμύρα και έμφραξη προφραγμάτων Συκιάς.
  Κατά πληροφορίες μας Μηχανικοί της ΔΤΕ Καρδίτσας επισκέφθηκε το σημείο και αναμένουμε σχετική ενημέρωση.

  •• Η κοινή γνώμη έχει προ πολλού καιρού απογοητευτεί από ολιγωρίες χρόνων και έχει πάψει να πιστεύει ότι το ημιτελές παρατημένο φράγμα Συκιάς -το μακρυνό 2008- θα ολοκληρωθεί από την Πολιτεία .

  @ Η ορεινή Αργιθέα υφίσταται χωρίς δική της υπαιτιότητα σημαντικές καταστροφές περιβάλλοντος και υποδομών (δρόμων).

  ^ Επιπρόσθετα : Εγκατάλειψη παρατηρείται και στις 5 οδικές σήραγγες Συκιάς στα χλμ 77-81, που ανοίχτηκαν το 1990.
  Παραμένουν χωρίς εσωτερική επένδυση (αιωρούνται βράχοι) και δίχως φωτισμό – σήμανση.
  @ Ήδη έχει εγκατασταθεί εργολαβία για μείωση κινδύνων – που εργάζεται αξιόπιστα, όμως απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για ενδυνάμωση της εργολαβίας αυτής.

  ^ Επιβάλλεται η έγκριση Πιστώσεων απο ΠΔΕ υποδομών για τα παραπάνω έργα.

  ^ Επίσης, ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρ. Σταϊκούρας, πρέπει να επισκεφθεί την περιοχή με Μηχανικούς για να εξαγγείλει τη χρηματοδότηση για ολοκλήρωση ασφάλτου στην επαρχιακή οδό 9 : που ενώνει Άρτα και Χωριά Αχελώου Αργιθέας με Ι.Μ. Σπηλιώτισσας Ανατολικής Αργιθέας και χωριά της.

  @ Υπολείπονται 7 χλμ απο Β’ Μάραθο έως Αετοχώρι (όπου υπάρχει εργολαβία ασφάλτου ως Λίμνη Στεφανιάδας /4 χλμ με πιστώσεις Υπ Υποδομών 2016-2018).

  • Οι Ορεινές Περιοχές, που έχουν υποστεί την εγκληματική εγκατάλειψη επί χρόνια, δικαιούνται τα βασικά αγαθά Υποδομών στην Ελλάδα της Ισχυρής Ευρωζώνης.

  •• Οι πόροι -Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί- δικαιούμαστε να κατανέμονται με δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση (άρθρο 101 Παρ 4 Συντάγματος και άρθρα 174 επ ΣΛΕΕ).

  @ Απευθυνόμαστε στους 4 Βουλευτές ΝΔ του ν. Καρδίτσας και πρώτιστα στον κ Γιώργο Κωτσό, που γνωρίζει άριστα τα θέματα καθότι έχει θητεύσει και Δήμαρχος Αργιθέας (1999-2002), ώστε να προγραμματιστεί παράσταση στον κ. Υπουργό για συζήτηση με απτά αποτελέσματα .
  Η εθνική οικονομία ήδη υπέρ αποδίδει και χρήματα μπορούν να βρεθούν για τους τελευταίους κεντρικής σημασίας Χωματόδρομους με λίαν επικίνδυνη βατότητα.

  @ Το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει έναντι της Αργιθέας και Καρδίτσας / Άρτας για την πολυετή εγκατάλειψη μεγάλων έργων που το ίδιο έχει αφήσει στην …τύχη τους.

  Ή ολοκληρώστε κ.κ της Κυβέρνησης τα μεγαλόπνοα έργα Αχελωου / Συκιάς

  Ή άμεσα να αποκαταστήσετε τα οδικά δίκτυα και περιβάλλον !!!

  • Χρέος έχουν και η Δημοτική Αρχή – Οι Τοπικοί Σύλλογοι – η Νέα Περιφερειακή Αρχή και όλες οι παρατάξεις για παρέμβαση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ !
  Πριν τον χειμώνα και νέες πλημμύρες…

  Δημήτρης Παπακώστας
  Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας
  25 έτη —Νομικός
  Θεσσαλικά Βραγκιανά 21-11-23

  Δείτε επίσης