Τάσος Τσιαπλές: Πάρτε τώρα μέτρα για την στέγαση των φοιτητών

Share

Τάσος Τσιαπλές: Πάρτε τώρα μέτρα για την στέγαση των φοιτητών

Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης: Πάρτε τώρα μέτρα για την στέγαση των φοιτητών, πριν σταματήσουν πολλοί τις σπουδές για λόγους οικονομικής αδυναμίας!

Σε λίγο θα ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, να βρίσκονται ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, αντιμέτωποι και με το οξύτατο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, αφού οι φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία είναι ελάχιστες και με πληρωμή, ενώ τα ενοίκια των σπιτιών έχουν ακριβύνει πολύ, καθιστώντας απαγορευτική την ενοικίαση τους, από πολλούς φοιτητές που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτουν μόλις 470 από τους 11.000 περίπου φοιτητές στη Λάρισα, 40 μόνο πρωτοετείς, σε σύνολο 10.000 περίπου φοιτητών στον Βόλο, 140 σε σύνολο 1.500 φοιτητών στην Καρδίτσα, ενώ στην «έξυπνη» πόλη των Τρικάλων, με πάνω από 1.000 φοιτητές, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές εστίες!

Και επιπλέον οι φοιτητές που θα έχουν την τύχη να πάρουν δωμάτιο στις εστίες, καλούνται με το καλημέρα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 400 € για μονόκλινο και 150 € για δίκλινο, αλλιώς δεν παίρνουν το κλειδί του δωματίου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, επανειλημμένα έχουμε αναδείξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το μεγάλο πρόβλημα της δωρεάν στέγασης των φοιτητών, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τις πρυτανικές αρχές και την περιφερειακή αρχή, γιατί δεν προχώρησαν επί χρόνια στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, που να καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες στέγασης χιλιάδων φοιτητών σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, όπως και στην αξιοποίηση ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, του Δημοσίου, των Δήμων ή κλειστά ξενοδοχεία, για την κάλυψη δωρεάν των στεγαστικών αναγκών των χιλιάδων φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι συνδυασμοί του κ. Αγοραστού, που στηρίζεται από τη Ν.Δ και του κ. Κουρέτα, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μας μιλούν νυχθημερόν για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν, ωστόσο κρύβουν ότι αυτή η ανάπτυξη και οι πολιτικές τους, θυσιάζουν μονίμως τις λαϊκές ανάγκες, όπως και τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές και περιφέρεια Θεσσαλίας, να πάρουν τώρα μέτρα για την εξασφάλιση της δωρεάν στέγασης των φοιτητών, πριν σταματήσουν πολλοί τις σπουδές τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας!

  • Άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες χωρίς χαράτσι.
  • Αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για τη δωρεάν στέγαση όσων φοιτητών κάνουν αίτηση για εστία, με ευθύνη του κράτους.
  • Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 400 € μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των ΑΕΙ, του Δημοσίου, Δήμων για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.
  • Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων.
  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις που σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

4/9/2023

Δείτε επίσης