Σε γενική επιφυλακή ο Δήμος Καρδίτσας για το κύμα κακοκαιρίας

Share

Σε γενική επιφυλακή ο Δήμος Καρδίτσας για το κύμα κακοκαιρίας

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί από σήμερα το πρωί (Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου) ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας καθώς και το σύνολο του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΥΑΚ. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για μεγάλα ύψη βροχής τα επόμενα 24ωρα έχουν ήδη σημάνει συναγερμό από την προηγούμενη Παρασκευή, στο  πολιτικό προσωπικό του Δήμου. Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος έδωσε οδηγίες προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους, να αξιοποιήσουν όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα ώστε να επέμβουν όπου και όπως χρειαστεί. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου και ακολούθησε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας. Στις συσκέψεις αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

 • Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου τίθεται σε 24ωρη γενική επιφυλακή με το σύνολο του προσωπικού και των μηχανημάτων που έχει στη διάθεση του.
 • Συστήνονται 30 ομάδες άμεσης επέμβασης. Οι ομάδες θα αποτελούνται από δυο έως τρία άτομα που θα υποστηρίζονται από μηχανήματα και θα βρίσκονται σε ευπαθή σημεία του Δήμου και ιδιαίτερα της πόλης, ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί για καθάρισμα φρεατίων από φερτά υλικά, διανοίξεις φραγμένων οδών απορροής του νερού κλπ.
 • Θα λειτουργήσουν τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο και να το δηλώνουν ώστε να υπάρχει σχετική επέμβαση.  Ειδικότερα οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς: 2441350731 και 6973987593 κ. Σωτ. Αντωνίου αντιδήμαρχο και 2441350710 (γραφείο Δημάρχου).

Επίσης με απόφαση του ΔΟΠΑΚ την Τρίτη και την Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστές οι εξής δημοτικές δομές: Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, το ΔΩΚ, η Δημοτική Φιλαρμονική και οι παιδικές βιβλιοθήκες.

Επίσης σε κάθε περίπτωση οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν είτε στην Πυρ. Υπηρεσία (199), είτε στην Αστυνομία (100) είτε στο 112.

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ για τα επικίνδυνα φαινόμενα

Η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ έχει ήδη προβεί σε προληπτικό καθαρισμό μεγάλου αριθμού φρεατίων και σχαρών ομβρίων, ενώ βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία συνεργεία για την επιθεώρηση και τον καθαρισμό των σχαρών ομβρίων από φερτά υλικά. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία, σε δύο βάρδιες, αποφρακτικό μηχάνημα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εμφράξεων σχαρών ή/και αγωγών. Παρακαλούνται οι δημότες όπως αφαιρέσουν τυχόν καλύμματα από τις σχάρες ομβρίων για την αποτροπή τοπικών δυσχερειών.

Η ΔΕΥΑΚ θα διαθέτει συνεργεία σε επιφυλακή, σε πλήρη ετοιμότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων, για την αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργιών στα δίκτυα αρμοδιότητάς της. Τυχόν περιστατικά μπορούν να αναφέρονται όλο το 24ωρο στο τηλ. 24410-71711.

Γενικές οδηγίες προς τους πολίτες

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως  σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης,  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- ΕΚΑΒ 166).

Δείτε επίσης