Οι προτάσεις της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας προς την διοίκηση του ΟΑΕΔ για την παρέμβασή της στην Θεσσαλία

Share

Οι προτάσεις της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας προς την διοίκηση του ΟΑΕΔ για την παρέμβασή της στην Θεσσαλία

Πρoς:
Ολους τους συναδέλφους, μέλη μας
Κοιν: Γραφείο Διοκητή

Θέμα: Προτάσεις για την παρέμβαση του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία

Η Ένωση μας καλεί την διοίκηση του ΟΑΕΔ να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις και να επιτελέσει τον ρόλο της ο οποίος σαυτές τις τραγικές στιγμές για τον τόπο μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού στην Θεσσαλία.

-Διότι οι συνέπειες της τραγωδίας που υφίσταται η Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς θα είναι μακροχρόνιες, συνέπειες που αφορούν τον παραγωγικό ιστό της περιοχής αλλά και το εργατικό δυναμικό.

-Διότι, η γενική εκτίμηση είναι ότι για να «πάρει μπρος» η οικονομία της ευρύτερης περιοχής μας θα χρειαστεί διάστημα πολλών μηνών. Αποτέλεσμα της δινης οικονομικής κατάστασης  είναι με μαθηματικούς όρους η αύξηση της ανεργίας, παράλληλα  είναι περισσότερο από πιθανό το εργατικό δυναμικό της περιοχής μας λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης (εκμηδένιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής) και των συνθηκών διαβίωσης (επανειλημμένες πλημμύρες) να μεταναστεύσει.

-Διότι έχει πνίγει ο μεγαλύτερος τροφοδότης αγαθών της χώρας και χάθηκε στις λάσπες το 5% του ΑΕΠ της χώρας.

-Διότι με τον Ιανό πριν δύο χρόνια είχε χτυπήσει καμπανάκι το οποίο τελικά μόνο εμείς που κατοικούμε στην Θεσσαλία και οι επιστήμονες.

-Διότι από τα μέτρα στήριξης της Καρδίτσας προ δύο ετών με τον Ιανό ο ΟΑΕΔ εκκωφαντικά απουσίαζε.

-Διότι δεν μπορεί μια δημόσια υπηρεσία απασχόλησης όπως είναι ο ΟΑΕΔ να σταυρώνει τα χέρια και να εξαντλεί την στήριξή της στην σημερινή διαλυμένη Θεσσαλία με μέτρα τύπου αυτόματη ανανέωση καρτών ανεργίας κλπ.(ε…και?)

Η Ένωση μας προτείνει την λήψη ουσιαστικών μέτρων:

  • Σε πρώτη φάση θα πρέπει άμεσα η περιφερειακή διεύθυνση και η διοίκηση του οργανισμού να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς τα επιμελητήρια αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, εργατικά κέντρα των περιοχών μας κλπ να καταγράψουν ανάγκες για την εκπόνηση συγκεκριμένων πολιτικών απασχόλησης και ολοκληρωμένων προγραμμάτων.
  • Κατ εξαίρεση πρόγραμμα ΝΘΕ για την απασχόληση εργαζομένων που προέρχονται από κόκκινες περιοχές με κύρια ασφάλιση τον ΟΓΑ και με επιχορήγηση 100 % για την απασχόληση τους σε επιχειρήσεις. (η γεωργική , η κτηνοτροφική παραγωγή και οι υποδομές για φέτος αλλά και για του χρόνου έχουν καταστραφεί εντελώς στις πληγείσες περιοχές)
  • Πρόγραμμα διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας για ένα τουλάχιστο χρόνο στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. (αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων καταστράφηκαν ολοσχερώς σε όλους τους πληγέντες νομούς για τις οποίες γίνονται προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν . )
  • Γενικό ανοιχτό πρόγραμμα απασχόλησης 18 έως 66 ετών με γενεά επιχορήγηση άνω του 70 τις εκατό για ολόκληρη την Θεσσαλία και παράλληλα κατάργηση (και μεταφορά των πόρων τους ) των υφιστάμενων 18 έως 66 ετών στην πράσινη οικονομία και άνω των 45 ετών λόγω χαμηλής απορροφητικότητας.
  • Ειδικά για την περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει ανάκληση του ποινολογίου των άνεργων. Σε συνθήκες κυριολεκτικά εξαθλίωσης του εργατικού δυναμικού είναι δυστοπικό να μιλάμε για ποινές στους ανέργους.

Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει:

Α) Η κυβέρνηση να ενισχύσει με κρατικούς πόρους τον μειωμένο προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Εάν ο ΟΑΕΔ δεν είχε υποστεί αφαίμαξη των πόρων του μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εις βάρος του προϋπολογισμού του, σήμερα θα  ήταν (πέρα από την πολιτική θέληση)  περισσότερο από ποτέ έτοιμος για  παρεμβάσεις.

Β) Άμεση ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από πολιτικές καταρτίσεων τύπου voucher και μετάθεσή τους στην ενίσχυση προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αυταπασχόλησης. Είναι κατανοητό ότι δεν είναι άλλο παρά  εμπαιγμός σαυτή τη φάση που η Θεσσαλία θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της υπέρογκοι πόροι του ΤΑΑ να κατευθύνονται σε επιδοματικά σεμινάρια και όχι σε δουλειές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μπαζιάνας Γεώργιος

Η Γενική Γραμματέας
Μακρή Κλεονίκη

Δείτε επίσης