ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας: …πολλά τα λάθη, συγκεκριμένες οι ευθύνες

Share

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας: …πολλά τα λάθη, συγκεκριμένες οι ευθύνες

… θα χρειαστεί να γυρίσουμε τρία χρόνια πίσω. Σε μια άλλη, πρωτόγνωρη για τις μέρες μας θεομηνία, που άκουσε στο όνομα «Ιανός», το πέρασμα της οποίας, πέραν του ότι στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές, αποδείχθηκε και καταστροφικό για το περιβάλλον, την οικονομία και τις υποδομές της περιοχής.

Ακολούθησαν εξαγγελίες τόσο του (και τότε) Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και πολλών άλλων κυβερνητικών προσώπων για άμεσες αποκαταστάσεις των κατεστραμμένων υποδομών, για πλήθος αντιπλημμυρικών έργων, που θα προστάτευαν περιβάλλον, κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες από παρόμοια όπως ο «Ιανός» φαινόμενα, καθώς και του φράγματος Μουζακίου.

Μετά τον Ιανό, το Υπουργείο Υποδομών διέθεσε από εθνικούς πόρους για τοn νομό Καρδίτσας 240 εκατομμύρια ευρώ, και άλλα 50 εκατομμύρια δόθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον κ. Αγοραστό. Στην κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ δόθηκαν με απ’ ευθείας ανάθεση 143 εκατομμύρια ευρώ, που με συμπληρωματικές αναθέσεις έφτασαν τα 165 εκατομμύρια. Όλοι, ωστόσο, αναρωτιόμαστε «που πήγαν τόσα χρήματα»; Γιατί για καθαρισμούς, διανοίξεις, βάθεμα κοίτης και γενικά για τα ποτάμια και για αντιπλημμυρική προστασία αποκλείεται να δαπανήθηκε περισσότερο από το 3% – 5% των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων, οι οποίες αναλώθηκαν, κυρίως, για έργα βιτρίνας, ασφαλτοστρώσεις πάνω σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, επισκευές στεγών σε κτήρια σχολικών κτηρίων (1.500.000 διέθεσε με απ’ ευθείας ανάθεση για το σκοπό αυτό ο Δήμος Μουζακίου!!!), για επεμβάσεις και έργα σε περιοχές που δεν είχαν υποστεί ζημιές από τον Ιανό, κ.λπ.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αποφράδα ημέρα της 6ης Σεπτεμβρίου 2023, με τη νέα θεομηνία «Daniel» να σαρώνει και πάλι τις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές. Παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που είχε δαπανηθεί, η περιοχή βρέθηκε παντελώς ανοχύρωτη για παρόμοια φαινόμενα, αν και είχαν προηγηθεί δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για παρεμβάσεις που χαρακτηρίστηκαν «έργα του αιώνα» ή του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού για έργα «θωράκισής της για πάνω από 100 χρόνια».

Τα αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, οι πρόχειρες αποκαταστάσεις του Ιανού στα ορεινά κατέρρευσαν σε λίγα λεπτά, οι σωροί άμμου για τη συγκράτηση των νερών των χειμάρρων παρασύρθηκαν στη στιγμή και τα έργα βιτρίνας, όπως αποδείχθηκε, στην κοίτη του Πάμισου ποταμού και στην έδρα του Δήμου Μουζακίου, που η γνωστή ΤΕΡΝΑ κατασκεύασε στα πλαίσια της ανάθεσης των 143 εκατομμυρίων ευρώ, ξηλώθηκαν με ευκολία από τα νερά.

Κάθε υποδομή στην ορεινή περιοχή των Δήμων Αργιθέας και Μουζακίου καταστράφηκε και πάλι ολοσχερώς, με τους κατοίκους τους να παραμένουν αποκλεισμένοι, χωρίς ρεύμα και νερό, και να επιβιώνουν με προμήθειες από ελικόπτερα ή μεταφερόμενες με σκοινιά από όχθη σε όχθη. Ολόκληρο διώροφο οικοδόμημα στο Μουζάκι ξεθεμελιώθηκε από τα ορμητικά νερά του παραπόταμο του Πάμισου, εξαιτίας έλλειψης προστατευτικών έργων στην κοίτη του (ζαρζανέτ), και πολλά χωριά του Θεσσαλικού κάμπου κατακλίστηκαν με νερά ύψους πολλών μέτρων και παραμένουν αποκλεισμένα. Η παλαιά «γέφυρα του Αργύρη» πριν τα χωριά Βατσουνιά και Δρακότρυπα, που για χρόνια ολόκληρα συνέδεε τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας με τον Δήμο Μουζακίου και η οποία είχε υποστυλωθεί για να αντέξει το βάρος μεταφερόμενων στα βουνά των Αγράφων ανεμογεννητριών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που γεφύρωνε. Αυτοί που τοποθέτησαν τα υποστυλώματα, δεν φρόντισαν ποτέ, παρά την αντίστοιχη υποχρέωσή τους και παρά τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες φορέων και κατοίκων, να τα αφαιρέσουν, με αποτέλεσμα αυτά να φράξουν από φερτά υλικά, η γέφυρα και ο παρακείμενος σ’ αυτή δρόμος να γκρεμιστούν και πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα οδικώς, χωρίς ρεύμα, νερό, τροφές και φάρμακα.

Τα ανθρώπινα θύματα ήδη πολλά και ουδείς γνωρίζει που θα σταματήσει ο αριθμός τους ενώ και το περιβάλλον της περιοχής δέχθηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα. Η γεωμορφολογία του τόπου μεταβλήθηκε, με πολλά δέντρα κατεστραμμένα και άλλα τόσα ζώα νεκρά και παρασυρμένα σε λιμνάζοντα νερά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών για αποκλεισμένους και μη κατοίκους των πληγέντων και των γύρω απ’ αυτές περιοχών.

Οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας δραματικές, αφού, πέρα από τις δαπάνες για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, ένας σημαντικός αριθμός του γεωργικού και ζωικού κεφαλαίου καταστράφηκε και απαιτεί χρόνο να αναπληρωθεί και άλλο τόσο για να αποδώσει εκ νέου, με τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στη χώρα να εμφανίζεται ορατός περισσότερο από ποτέ.

Η χώρα πολλά χρόνια πίσω και πολλοί μιλούν ήδη για τη δυσκολότερη περίοδό της μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κι όσο κι αν κάποιοι ισχυρίζονται πως οι παραπάνω καταστροφές με τις συνέπειές τους οφείλονται σε σπάνια φυσικά και ισχυρά φαινόμενα, οφειλόμενα στην κλιματική κρίση (που οι ίδιοι, ωστόσο, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μόνο ως άλλοθι και δικαιολογία και ποτέ για προβληματισμό και αντίστοιχες πρωτοβουλίες), η διαχείρισή τους ανήκει σε συγκεκριμένα κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα, προσκείμενα στην κυβέρνηση. Είναι αυτά που χάραζαν πολιτικές ή διαχειρίστηκαν τα εκατομμύρια που διατέθηκαν για έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά και τα οποία είτε δεν εκτελέστηκαν είτε εκτελέστηκαν πλημμελώς. Είναι τα πρόσωπα που, όταν μιλούσαν για «έργα του αιώνα» και για «θωρακίσεις περιοχών για πάνω από 100 χρόνια», έπρεπε να προβλέψουν και να ενεργήσουν ανάλογα, αλλά δεν το έπραξαν! Είναι, τέλος, εκείνα τα πρόσωπα που, με το ξέσπασμα των θεομηνιών, όφειλαν να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού που κινδύνευε, αλλά ούτε αυτό έκαναν! Ο κρατικός παράγοντας έλαμψε δια της απουσίας του.

Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί τις ευθύνες τους απέναντι στα ανθρώπινα θύματα και τις οικογένειές τους… Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την καταστροφή της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Κι αν δεν το κάνουν από μόνοι τους, καιρός να αποδοθούν οι ευθύνες αυτές απ’ όλους εμάς!

Η Θεσσαλία, όπως τη ζήσαμε και την ξέραμε, δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει σύντομα.

Για τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας
Γιώργος Δ. Καραβίδας,
Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος

Δείτε επίσης