Κώστας Γκαβογιάννης: Τα πρώτα ερωτήματα

Share

Κώστας Γκαβογιάννης: Τα πρώτα ερωτήματα

Τα πρώτα ερωτήματα

Μέρες τώρα προσπαθώ να συγκρατήσω την οργή μου για όλα αυτά που ξανασυμβαίνουν στην Καρδίτσα, σεβόμενος τον πόνο από την καταστροφή που υπέστησαν χιλιάδες συντοπίτες μου, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη έκταση και με τραγικό τρόπο. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και δυστυχώς θα είναι μακροχρόνιες. Ολόκληρος ο νομός μας έχει καταστραφεί και οι συνέπειες αυτής της καταστροφής μας οδηγούν δεκαετίες πίσω.
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την προσπάθεια που έκανα μετά τον ΙΑΝΟ να αναδείξω τα κακώς κείμενα. Τότε η μόνη απάντηση των εγκληματικά ανίκανων που μας διοικούν ήταν πως είμαι γραφικός και διογκώνω τα πράγματα για να επωφεληθώ. Πολλοί τους πίστεψαν, είτε γιατί τους συνέφερε, είτε γιατί ξεγελάστηκαν.
Πράγματι την τριετία μετά τον ΙΑΝΟ ήμουνα υπερβολικά προσεκτικός στο να μη γράψω… υπερβολές.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά ότι και να γράψει κανείς, ότι και να υποθέσει, ότι και να ξεστομίσει θα είναι λίγο μπροστά στην καταστροφή που ξεπέρασε κάθε υπερβολή.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πάρα πολλά, μόνο που τώρα θα πρέπει να απαντηθούν όλα.
Το πρώτο ερώτημα είναι πότε κάποιος Εισαγγελέας θα αποφασίσει να ζητήσει ευθύνες; Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες;
Για παράδειγμα, τα αντιπλημμυρικά που έγιναν στην Καρδίτσα αντιστοιχούν στα χρήματα που ήρθαν; Αν όχι γιατί και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;
Οι λαλίστατοι μέχρι πρότινος τοπικοί άρχοντες είναι εξαφανισμένοι. Γιατί; Μήπως επειδή ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης; Ο Μπέος στο Βόλο από την πρώτη μέρα απευθύνεται διαρκώς στον κόσμο. Το ίδιο κι ο Καλογιάννης στη Λάρισα. Εδώ έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος;
Η παρουσία των δεκάδων πλημμυροπαθών στην Καρδίτσα, μήπως αποδεικνύει το αντίθετο;
Εκείνο που ακούγεται και θα συνεχίσει να ακούγεται είναι πως το καιρικό φαινόμενο ήταν αρκετά σφοδρό. Αυτή είναι η δικαιολογία. Εγώ θα συμφωνήσω, όμως τα αντιπλημμυρικά και οι παρεμβάσεις για τέτοιες στιγμές γίνονται, όχι για ψιχάλες που αντιμετωπίζονται με μια ομπρέλα.
Ας δούμε γενικά τα αντιπλημμυρικά ξεκινώντας με μια ερώτηση. Ποιος είναι ο ρόλος του ΤΟΕΒ; Με άλλα λόγια τι δουλειά κάνει το ΤΟΕΒ; Έκανε κανένα καινούργιο αρδευτικό δίκτυο; Μήπως συντηρεί το υπάρχον;
Πριν απ’ αυτό, επί ΥΕΒ δηλαδή, δεν υπήρχε κανένα κανάλι ακαθάριστο. Με τη διάλυση της ΥΕΒ το ΤΟΕΒ που ακολούθησε δεν πήρε τα μηχανήματα, ήθελε τα λεφτά των αγροτών και με αυτά θα μίσθωνε ιδιώτες για παρεμβάσεις. Πόσα λεφτά παίρνει κάθε χρόνο απ’ τους αγρότες το ΤΟΕΒ κ. Μαρκινέ; Καθάρισε κανένα κανάλι φέτος; Όλα είναι γεμάτα καλάμια. Οι αγρότες ξέρουν καλύτερα τι ΔΕΝ κάνει το ΤΟΕΒ απ’ όσα οφείλει να κάνει.
Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να ελεγχθεί το ΤΟΕΒ που ξοδεύει τα λεφτά των αγροτών;
Μια ερώτηση προς την Περιφέρεια. Παραβλέποντας τις σοβαρότατες καταγγελίες του Προέδρου του Βλοχού θα πάω λίγο πιο μπροστά γεωγραφικά. Μεταξύ Μεταμόρφωσης και Κοσκινά, στο επίκεντρο των πλημμυρισμένων δηλαδή. Εκείνο το τμήμα του Καλέντζη καθαρίστηκε ποτέ; Έγινε καμία παρέμβαση; Δεν μιλάω για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά για παρεμβάσεις. Γιατί τα τελευταία χρόνια μας φλόμωσαν στην επικοινωνία. Καθάριζαν το ποτάμι και την παρέμβαση τη βάφτιζαν αντιπλημμυρικό έργο.
Και έρχομαι στην Καρδίτσα. Η αγωνία του Δημάρχου ήταν να μην πλημμυρίσει για άλλη μια φορά η πόλη γιατί θα κατέστρεφε την πολιτική του καριέρα. Δεν τα κατάφερε, αφού υπήρξαν συνοικίες που πλημμύρισαν ακόμα και από τα νερά της βροχής. Αυτό αποδεικνύει πως κανένα έργο δεν έγινε και πως ότι προϋπήρχε δεν λειτούργησε, ενώ οι κύριοι διοικούντες εστίαζαν στα φρεάτια. Περίμεναν τη σωτηρία απ’ τα φρεάτια!
 Δεν στέκομαι στις φωνές που ακούγονται περί σπασίματος των αναχωμάτων. Αν είναι αλήθεια ή όχι θα βρεθεί στην πορεία, να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Αυτά τα σπασίματα (είτε έγιναν με ανθρώπινη παρέμβαση, είτε όχι) είχαν καταλυτικό ρόλο στην πλημμύρα του Παλαμά και της γύρω περιοχής.
Όσο για ολόκληρο το Δήμο Καρδίτσας, η απόλυτη καταστροφή αφού τα περισσότερα χωριά βρέθηκαν μέσα στο νερό. Αυτό φανερώνει πως τρία χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα.
Τότε που έλεγα πως τα λεφτά της ΣΑΤΑ έπρεπε να αποδοθούν στους προέδρους για να κάνουν παρεμβάσεις αφού ξέρουν πολύ καλά τις ανάγκες, ο Δήμαρχος έκανε πως δεν άκουγε. Επί τρία χρόνια παρακρατούσε τα χρήματα για να πάει λίγο πριν τις εκλογές να φτιάξει πλατείες. Ιδού τα αποτελέσματα.
Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες για αδιαφορία στα αιτήματα των χωριών που αφορούσαν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Όχι έργα, παρεμβάσεις που ούτε αυτές δεν έγιναν. Ενδεικτικά αναφώρω τα αιτήματα απ’ το Ξυνονέρι που έγιναν και εγγράφως.
Μετά τον ΙΑΝΟ, δόθηκαν 2,5 εκ. Ευρώ στο Δήμο αποκλειστικά για αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών. Η Δημοτική αρχή άλλαξε το σκοπό και με τα χρήματα αυτά έκανε ασφαλτοστρώσεις, κρατώντας το έκτακτο της ανάγκης, για να τις κάνει με απευθείας ανάθεση. Θα ελέγξει κάποιος γιατί αλλάχθηκε ο σκοπός; Θα ελέγξει κάποιος τις επιπτώσεις της αλλαγής του σκοπού; Θα ελέγξει κάποιος γιατί απ’ τις 50 και πλέον ασφαλτοστρώσεις που ανακοινώθηκαν δεν έγιναν ούτε οι μισές; Θα ελέγξει κάποιος τελικά που πήγαν τα λεφτά; Πολλά από τα παραπάνω δεν τα λέω μόνο εγώ, τα γράφουν ήδη εφημερίδες σαν την Καθημερινή. Μήπως είναι γραφικοί ή υπερβολικοί κι αυτοί;
Οι πρώτοι που θα πρέπει να ενδιαφερθούν γι’ αυτές τις αρχικές αυτές απορίες είναι οι τέσσερις βουλευτές του νομού. Αν ενδιαφερθούν θα ψάξουν τα πράγματα ακόμη βαθύτερα, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα το κάνουμε εμείς. Εκτός κι αν θεωρούν πως όλα είναι ρολόι. Από τη στάση τους θα καταλάβουν οι Καρδιτσιώτες αν είχαν παραπλανηθεί όταν χειροκροτούσαν πριν λίγες βδομάδες τον κ. Τσιάκο ή αν το έκαναν σκόπιμα, γιατί σ’ αυτή την ερώτηση ακόμα δεν απάντησαν. Τώρα όμως θα ξέρουμε.
Αυτές είναι οι πρώτες απορίες απ’ τις δεκάδες που γεννιούνται. Θα τεθούν όλες κι αυτή τη φορά πρέπει όλες να απαντηθούν.
Υ.Γ. Κε Μαρκινέ, τα ερωτήματα που αφορούν το ΤΟΕΒ είναι πάρα πολλά.
Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Δείτε επίσης