Δήμος Καρδίτσας: Ξεπεράστηκαν τα περισσότερα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία

Share

Δήμος Καρδίτσας: Ξεπεράστηκαν τα περισσότερα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία

Στην ομαλότητα επέστρεψε σταδιακά όλη η περιοχή του Δήμου Καρδίτσας, λίγα 24ωρα μετά την έλευση της σφοδρότατης κακοκαιρίας που έπληξε το Θεσσαλικό διαμέρισμα. Η πόλη της Καρδίτσας στο μεγαλύτερο τμήμα της δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα, αν λάβουμε φυσικά υπ όψη το μέγεθος και την ένταση της κακοκαιρίας που χτύπησε τη Θεσσαλία.

Σε ότι αφορά την κατάσταση σήμερα Δευτέρα:

Μειώνεται η παρουσία φιλοξενούμενων στις έκτακτες δομές που δημιούργησε ο Δήμος Καρδίτσας για να υποδέχεται τους απεγκλωβισμένους από την περιοχή του Παλαμά. Ήδη οι περισσότεροι είτε έχουν επιστρέψει στην περιοχή τους, είτε μεταφέρονται σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Όσοι φιλοξενήθηκαν, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, φεύγουν λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας που τους διέσωσαν, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Καρδίτσας και τους πολλούς εθελοντές καρδιτσιώτες, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν ο καθένας όπως και ότι μπορούσε. Είναι απολύτως ενθαρρυντικό ότι σηκώθηκε αυτό το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που βοήθησε τους συνανθρώπους μας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το Δήμο Καρδίτσας ζητήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να στηθεί ένα «ελικοδρόμιο» στο γήπεδο του Αστέρα, για να γίνονται αλλεπάλληλες πτήσεις ελικοπτέρων και φυσικά να γίνει και η φιλοξενία των διασωθέντων (πέραν των 600 ατόμων). Τα καλοπροαίρετα ερωτήματα συμπολιτών γιατί δεν αξιοποιήθηκαν υποδομές όπως η σχολή αστυφυλάκων, ξενοδοχεία κλπ έχουν όλα απαντήσεις.

Σε ότι αφορά τη σχολή αστυφυλάκων δεν είναι σε κατάσταση να λειτουργήσει για φιλοξενία ανθρώπων ενώ υπάρχουν και άλλα θέματα ασφαλείας.

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία αρχικά δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια ενώ στη συνέχεια όταν αυτά προέκυψαν υπήρχε απροθυμία από τους διασωθέντες να μεταβούν σε ξενοδοχεία και ήθελαν να παραμείνουν όλοι μαζί.

Οι άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας αλλά και οι κάτοικοι στα χωριά μας που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειαζόταν βοήθεια, η Δημ. Αρχή Καρδίτσας φρόντισε για τα στοιχειώδη, δηλαδή για καθημερινή σίτιση, στεγνά ρούχα, είδη υγιεινής όπου αυτό χρειαζόταν κ.α.

Σε ότι αφορά την περιοχή του Παλέρμου που πλημμύρισε, η περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με την επικουρία του Δήμου Καρδίτσας και της ΔΕΥΑΚ έστησε μια μεγάλη επιχείρηση άντλησης των συγκεντρωμένων υδάτων και σύντομα η περιοχή θα έχει στεγνώσει, ώστε αμέσως μετά να καθαριστεί και να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση.

Στην περιοχή των Καμινάδων η κατάσταση σχεδόν έχει ομαλοποιηθεί. Επίσης σχεδόν σε όλα τα χωριά του Δήμου Καρδίτσας που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα τα νερά έχουν υποχωρήσει και πλέον η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί.

Σε όλα τα χωριά του Δήμου Καρδίτσας από την Κυριακή έχουν σταλεί με ευθύνη του Δήμου μηχανήματα και προσωπικό για την καθαριστούν περιοχές όπου χρειάζεται, να γίνουν παρεμβάσεις κλπ. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες.

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση (που φυσικά την ευθύνη έχει η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΗΕ) η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Καρδίτσας είναι ότι εκτός από τα πρώτα δυο 24ωρα που είχαμε εκτεταμένες διακοπές στην πόλη και στα χωριά, η κατάσταση έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί.

Σε ότι αφορά την ύδρευση από το Δίκτυο της ΔΕΥΑ Καρδίτσας και του Συνδέσμου Ύδρευσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς (το δίκτυο) δεν έχει σχέση με υπόγεια ύδατα και φυσικά το νερό που ως γνωστόν έρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα είναι πόσιμο και απολύτως ασφαλές.

Για τις αποζημιώσεις τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πλέον για τις αποζημιώσεις στα νοικοκυριά (Εξακοσάρι, εξαχίλιαρο) η διαδικασία θα γίνει ψηφιακά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Η Δημοτική αρχή Καρδίτσας συνεχίζει 24ωρες το 24ωρο να προσπαθεί για την επίλυση όλων των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Για την περίπτωση που υπάρχουν επιμέρους ζητήματα παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε με το Δήμο Καρδίτσας στο τηλ. 2441350046.

Δείτε επίσης