Χρ. Τριαντόπουλος: Συνεχίζονται οι πληρωμές πρώτης αρωγής και για τους πυρόπληκτους της Μαγνησίας

Share

Χρ. Τριαντόπουλος: Συνεχίζονται οι πληρωμές πρώτης αρωγής και για τους πυρόπληκτους της Μαγνησίας

Περισσότερες από 320.000 ευρώ μέχρι τώρα

Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Μαγνησία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το σύνολο της δεύτερης καταβολής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου, πιστώθηκαν 316.582,32 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 61 δικαιούχων. Από αυτούς οι 24 δικαιούχοι αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας, με το ποσό που πιστώθηκε να ανέρχεται στις 122.214,32 ευρώ. Μέχρι τώρα, λοιπόν, μέσα από τους δύο πρώτους γύρους πληρωμών, 69 δικαιούχοι από τη Μαγνησία έχουν λάβει συνολικά 323.850,94 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών, στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, καθώς και έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων. Αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτίρια με βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για κτίρια με σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά επικίνδυνα για χρήση («κίτρινα»). Ως προς το σκέλος της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και σε 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με σοβαρές υλικές ζημιές. Επισημαίνεται ότι και η δεύτερη πληρωμή προς τους δικαιούχους πραγματοποιείται ενώ η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ακόμα ανοιχτή για αιτήσεις, με τη σχετική προθεσμία να έχει παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Οι πυρόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας εντάχθηκαν άμεσα στο σχήμα της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και έναντι της στεγαστικής συνδρομής για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ήδη ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο δεύτερος κύκλος πληρωμών, με αποτέλεσμα αθροιστικά οι πληρωμές της πρώτης αρωγής προς τους αιτούντες από τη Μαγνησία να ξεπερνά τις 320.000 ευρώ. Όπως και κατά τον πρώτο γύρο πληρωμών, οι καταβολές αφορούν αιτούντες πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και όχι για δικαιούχους επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, των οποίων η καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει μετά και την αποστολή των σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας και επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα arogi.gov.gr καλύπτει ταυτόχρονα τόσες πολλές περιοχές, με τις διασταυρώσεις των στοιχείων των αιτούντων να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσουμε σε νέα πληρωμή, σύντομα. Οι διασταυρώσεις που εκτελούνται, άλλωστε, διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση φτάνει δίκαια σε όσους τη δικαιούνται και έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή. Παράλληλα, συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς την υλοποίηση και των υπόλοιπων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, ενώ το σχήμα της πρώτης αρωγής καλύπτει πλέον και τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απέστειλε επιστολή προς τις Περιφέρειες, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να στείλουν τα σχετικά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι (α) το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση ή κάθε κτηνοτροφική μονάδα συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, και (β) το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Δείτε επίσης