Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή: Αλληλεγγύη – Αγώνας – Ανατροπή της δολοφονικής πολιτική και των εκφραστών της

Share

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή: Αλληλεγγύη – Αγώνας – Ανατροπή της δολοφονικής πολιτική και των εκφραστών της

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΓΩΝΑΣ- ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ. ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Οι λέξεις μοιάζουν πολύ λίγες για να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής που βιώνει αυτές τις ημέρες η περιοχή μας. Δεν υπάρχουν επίσης λόγια για να αποτυπώσουν την οργή των κατοίκων της Θεσσαλίας για όσα ζουν σήμερα και για όσα μας περιμένουν στο μέλλον. Άνθρωποι, ζώα, φύση, υποδομές, περιουσίες, σπίτια, καλλιέργειες, θάφτηκαν στη λάσπη και παραμένουν βουτηγμένα στο νερό. Πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή και απειλή υγειονομικής κρίσης βρίσκονται προ των πυλών. Και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, ούτε κατά προσέγγιση, τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη λίστα θανάτου που θα αποκαλυφθεί στα χωριά της Θεσσαλίας μετά την υποχώρηση των νερών.

Μετρώντας τις απώλειές μας, παραμένοντας αρκετοί εγκλωβισμένοι για βοήθεια, βρισκόμενοι πολλοί δίχως νερό, ρεύμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δίχως σπίτια, όλοι αγωνιώντας για το παρόν και το μέλλον μας, είμαστε εδώ για να θέσουμε τα ερωτήματα για τα αίτια αυτής της καταστροφής, για να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, για να αναδείξουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, για να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε την άμεση υλοποίηση μέτρων προστασίας κι ανακούφισης των πληγέντων, για να καταγγείλουμε τους υπεύθυνους και να ανατρέψουμε αυτούς και τις πολιτικές που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση.

Δεν θα μπούμε στην επαίσχυντη λογική της «ατομικής ευθύνης» με την οποία επιχειρούν οι κυβερνώντες, Περιφερειακή και Δημοτικές Αρχές να φορτώσουν τις εγκληματικές τους ευθύνες πάνω στον κόσμο και στην «κακιά στιγμή». Δεν θα λογαριαστούμε μετά! Θα λογαριαστούμε τώρα με τους ενόχους.

Οι κεφαλές του τοπικού κράτους, περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Θεσσαλίας εξαντλούν τη ρητορεία τους στην ένταση των φαινομένων και την ανάγκη να μείνουμε σπίτι ή να εκκενώσουμε και να υπακούμε στις αρχές. Αρχές που είναι μέρος των προβλημάτων και όχι της επίλυσής τους. Αρχές που επιδίδονται όλα αυτά τα χρόνια σε ένα μεγάλο φαγοπότι εκατοντάδων εκατομμυρίων, χρυσοπληρώνοντας ταυτόχρονα τα ΜΜΕ για μια ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή προπαγάνδα διαφημίζοντας αναπτυξιακά έργα, τα οποία όμως φάνηκαν τις κρίσιμες στιγμές πως είναι μια μεγάλη απάτη και φυσικά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είναι όμως ανικανότητα, δεν είναι αμέλεια, δεν είναι η «κακιά η τύχη». Είναι οι στρατηγικές ιεραρχήσεις της τοπικής άρχουσας τάξης που έχουν πετάξει στα τάρταρα ως αντιοικονομική την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και συνολικά των τρόπο διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έγκλημα που επαναλαμβάνεται με μεθόδευση και σχέδιο. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τις διώξεις και την καταστολή που υπέστησαν δεκάδες αγωνιστές για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, στις μάχες στα Άγραφα και στη Μαγνησία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εντείνει τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος για τα κέρδη των επενδυτών με τη συνενοχή στο έγκλημα περιφερειακών αρχών και δημοτικών αρχόντων. Με την υποστήριξη των κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ επιχειρεί να αποκρύψει τις δολοφονικές ευθύνες της, να τα φορτώσει όλα στα «ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα», να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγωδία εμφανιζόμενη ως σωτήρας και να φροντίζει να μην αποκαλύπτεται ο αριθμός των νεκρών επειδή δήθεν ενδιαφέρεται πρώτα για τους ζωντανούς.

Κανείς τους Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, φασίστες δεν διαφοροποιούνται για τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους και τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επιλογή όλων ήταν και είναι να ξοδεύονται δισ. € για πολεμικούς εξοπλισμούς, σώματα καταστολής, διάσωση τραπεζών και επιδοτήσεις «επενδυτών» και όχι για στελέχωση με προσωπικό για δασική φροντίδα, δασοπροστασία, πυρόσβεση, για υποδομές και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Ο καπιταλισμός είναι δολοφονικός. Η «ανάπτυξη» τους φέρνει νεκρούς. Η πολιτική τους σκορπά φτώχεια και θάνατο. Η λεηλασία φύσης και ανθρώπων έχει ξεπεράσει τα όρια της και στέλνει μήνυμα κινδύνου για τη ζωή στον πλανήτη.

Η καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως και οι τραγωδίες στον Έβρο, οι δολοφονίες στην Πύλο και η πρόσφατη δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά, καταδεικνύουν ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι. Τα θύματα είναι πάντα πρόσφυγες, νέα παιδιά, φτωχοί αγρότες και εργάτες.

Για να κερδίσει η κοινωνική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και η νεολαία, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε το νέο φαγοπότι δισεκατομμυρίων που θα στηθεί πάνω στις πλάτες του Θεσσαλικού λαού. Γιατί γι’αυτό προετοιμάζονται και μιλούν ανοιχτά Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι και κεφάλαιο. Νέα κονδύλια, επενδύσεις, έργα και κονόμα για λίγους κι εκλεκτούς και όχι φυσικά για τις κοινωνικές ανάγκες και το περιβάλλον.

Είμαστε αποφασισμένοι με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές για να αποτρέψουμε νέες καταστροφές. Μπροστά στην καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν είμαστε όλοι ίσοι. Ούτε όσον αφορά τις ευθύνες ούτε πολύ περισσότερο στην ανάγκη που έχουν τα πλέον λαϊκά και φτωχά στρώματα για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με κρατική επιβάρυνση.

Δεν θα μπούμε ποτέ στη λογική της ατομικής λύσης. Άλλωστε κανένας δεν θα σωθεί μόνος του παρακαλώντας τους δολοφόνους του. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, του ανυποχώρητου πολιτικού αγώνα και της διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και σωματείων για υλική βοήθεια στους πληγέντες και δηλώνουμε πως θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τη μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων των πληγέντων και για συλλογική δράση.

Απαιτούμε και διεκδικούμε

 • Μέριμνα για υποστήριξη όλων των εγκλωβισμένων και άμεσο απεγκλωβισμό όλων.
 • Φροντίδα για τη διαμονή, σίτιση, περίθαλψη των πληγέντων.
 • Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών.
 • Άμεση και επαρκή αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του λαού στην περιοχή.
 • Άμεση επίταξη ιδιωτικών οχημάτων, μηχανημάτων, υπηρεσιών και δομών για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στέγαση και φροντίδα των πληγέντων.
 • Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που να αποσκοπούν στη συμβίωση με το φυσικό περιβάλλον κι όχι όχι στην καταπάτηση και την αναποτελεσματική τσιμεντοποίηση ρεμάτων και περιοχών. Με διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού όσον αφορά τις μελέτες και εργατικού – λαϊκού ελέγχου σε όλα τα στάδια της υλοποίησης. Με τις τοπικές κοινωνίες να είναι σε πλήρη γνώση και να παρεμβαίνουν μέσα από τις λαϊκές τους συνελεύσεις.
 • Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση που προκάλεσε στην Θεσσαλία. Όχι στην μετατροπή του κάμπου σε μπαταρία, στα τουριστικά καταστροφικά πρότζεκτ, στα έργα εξυπηρέτησης αντιλαϊκών επενδύσεων και πολεμικών εξοπλισμών.
 • Χρήματα για την προστασία της παραγωγικής δυνατότητας της περιφέρειας, της γης και των υπαρχουσών υποδομών για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας για μια ζωή ελεύθερη. Έρευνα με βάση τις ανάγκες του τόπου.
 • Απειθαρχία στο οικονομικό παρατηρητήριο, όχι στους ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, κανένας πόρος της περιοχής για την τροφοδότηση των αιματηρών δεσμεύσεων σε ΕΕ και δανειστές.
 • Όχι στα ΣΔΙΤ, στα ΕΣΠΑ και όλο αυτόν τον κύκλο της καταλήστευσης του κοινωνικού και φυσικού πλούτου για χάρη των εθνικών εργολάβων.
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση του νερού. Άμεση ανακατασκευή του δημοσίου δικτύου για δωρεάν πόσιμο ποιοτικό νερό. Επίταξη όλων των διαθέσιμων παραγωγικών μονάδων εμφιαλωμένου για δωρεάν νερό διαθέσιμο σε όλα τα πρατήρια και μάρκετ.
 • Απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα στην κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή.
 • Προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Έργα υποδομών για την προστασία των ανθρώπινων ζωών.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δείτε επίσης