Απομάκρυνση των κατεστραμμένων προϊόντων των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Share

Απομάκρυνση των κατεστραμμένων προϊόντων των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την Θεομηνία «ΝΤΑΝΙΕΛ» της 6ης Σεπτεμβρίου 2023.

Σε συνέχεια συνεχών ερωτημάτων εκ μέρους των επιχειρήσεων για την διαχείριση των πρώτων υλών, εμπορευμάτων, προϊόντων κλπ που έχουν υποστεί ολική καταστροφή λόγω της θεομηνίας «ΝΤΑΝΙΕΛ», για την αποφυγή δημιουργίας ανθυγιεινών εστιών αλλά και προκειμένου να τεθούν το συντομότερο δυνατό οι επιχειρήσεις σε λειτουργία, ενημερώνουμε ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να απομακρυνθούν και γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Επιτροπές Κρατικής Αρωγής.

Η απομάκρυνση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία και τους υγειονομικούς κανόνες ανάλογα με το είδος τους. Οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των επιτροπών Κρατικής Αρωγής και θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τον ΕΛΓΑ.

Για την τεκμηρίωση της ζημιάς είναι αρκετή η λήψη φωτογραφιών και βίντεο που θα υποβληθούν ως δικαιολογητικά στις αρμόδιες επιτροπές. Τα προϊόντα που θα  απομακρυνθούν να καταγραφούν σε κατάσταση που θα υποβληθεί επίσης συνημμένα με τις αιτήσεις για επιχορήγηση.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να προβούν σε καθαρισμό του χώρου, να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σε κτίρια και εξοπλισμό και να θέσουν κανονικά την επιχείρηση σε λειτουργία.

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο τύπου στο οποίο θα περιγράφεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων (υπηρεσία παραλαβής και δικαιολογητικά).

Καρδίτσα, 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Συντονιστής Κρατικής Αρωγής Π.Ε. Καρδίτσας

Χρήστος Σταμούλης

Δείτε επίσης