Αδιανόητη καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Σοκάρει η νέα δορυφορική εικόνα

Share

Αδιανόητη καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σοκάρει η νέα δορυφορική εικόνα, πάνω από 750.000 στρέμματα έγιναν λίμνες

Γροθιά στο στομάχι είναι η νέα εικόνα (από δορυφόρο) που απεικονίζει τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία – Ο υδάτινος εφιάλτης με τον κάμπο να έχει γεμίσει με απέραντες «λίμνες» από την κακοκαιρία Daniel προκαλεί σοκ και θλίψη και αποκαλύπτει το τρομερό μέγεθος της καταστροφής

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού (εικόνα 1). Στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη (εικόνα 2).

Οι χάρτες με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Η οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αδιανόητη καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - Σοκάρει η νέα δορυφορική εικόνα

Αρτοποιός: Πάνω από 750.000 στρέμματα πλημμυρισμένα

Περισσότερα από 750.000 στρέμματα είναι το πλημμυρικό πεδίο στον θεσσαλικό κάμπο, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Συγκεκριμένα, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Οι πυροσβέστες μας όλο το βράδυ επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα. Μιλάμε για ένα τεράστιο πλημμυρικό πεδίο έκτασης περισσότερα από 750.000 στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει να κάνει και με το Πυροσβεστικό Σώμα και με την Ελληνική Αστυνομία, τον Ελληνικό Στρατό. Όλοι από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας. Έχουμε δεχτεί περισσότερες από 7.800 κλήσεις.

»Έχουν διασωθεί συμπολίτες μας προς ασφαλή σημεία, περισσότεροι από 2.850, και η από αέρος διάσωση αφορά περισσότερους από 430 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή όλα τα εναέρια μέσα μεταφοράς προσωπικού, τα ελικόπτερα δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν διατεθεί για τον σκοπό της. Έχουμε μετατρέψει τα ελικόπτερα μας μεταφοράς προσωπικού πυροσβεστικού προσωπικού στη διάσωση των συμπολιτών μας».

Αδιανόητη καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - Σοκάρει η νέα δορυφορική εικόνα

Φόβοι για τον Πηνειό

Την ίδια ώρα, οι φόβοι μεγαλώνουν ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός εντός της πόλης της Λάρισας, υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς και τον Δήμο Λαρισαίων καθώς το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα. Παράλληλα συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές συνοικίες της πόλης από υπερχείλιση των φρεατίων με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν ακόμη και με βάρκες προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» με νερό. Μεταξύ άλλων και δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

Δείτε επίσης