Τάσος Τσιαπλές και Βασίλης Ελευθερίου απο τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα: Ενισχύστε την Λαϊκή Συσπείρωση για πραγματική Λαική Αντιπολίτευση

Share

Τάσος Τσιαπλές και Βασίλης Ελευθερίου απο τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα: Ενισχύστε την Λαϊκή Συσπείρωση για πραγματική Λαική Αντιπολίτευση

Τάσος Τσιαπλές, υποψ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Βασίλης Ελευθερίου, υποψ. δήμαρχος Λ. Πλαστήρα, από την περιοδεία σε χωριά του Δ. Λίμνης Πλαστήρα:   Μην ψάχνετε τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών αντιλαϊκής κοπής, αλλά κάντε στην Περιφέρεια και στο Δήμο, την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Το Σάββατο 19/8/23 κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Βασίλη Ελευθερίου, υποψήφιο δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, περιόδευσε και συνομίλησε με κατοίκους των χωριών Μεσενικόλα, Μορφοβούνι, Κρυονέρι, Καλύβια Πεζούλας, Πεζούλα και Φυλακτή.   Συζητώντας με κατοίκους των παραπάνω χωριών, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Τάσος Τσιαπλές, τόνισε τα εξής:

Στις 8 Οκτώβρη, ο λαός μας καλείται ξανά στις κάλπες, αυτή τη φορά για την ανάδειξη περιφερειακών, δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, μέσα από ένα ορυμαγδό κάλπικων υποσχέσεων που τις έχει ξανακούσει, για ένα καλύτερο τάχα μέλλον για το λαό και τον τόπο που γίνεται όμως όλο και χειρότερο, μέσα από σωρεία άθλιων εκβιασμών και πιέσεων από μέρους της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των υποψηφίων τους σε περιφέρεια και δήμους, προκειμένου να εγκλωβίσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, για την διαιώνιση της αντιλαικής πολιτικής, σε γενικό και τοπικό επίπεδο, να ανακόψουν την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ που σημείωσε στις πρόσφατες διπλές βουλευτικές εκλογές, με την βοήθεια και του ληστρικού εκλογικού συστήματος για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

Προσπαθούν να κρύψουν από το λαό, που υποφέρει από τις αντιλαϊκές πολιτικές, ότι οι περιφέρειες και δήμοι είναι φιλολαϊκός θεσμός και όχι ένας ακόμα μηχανισμός του ίδιου αστικού αντιλαϊκού κράτους, το οποίο για παράδειγμα ενώ μπορεί να στέλνει τα ΜΑΤ να επιβάλλουν την εγκατάσταση επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στα Άγραφα, χτυπώντας τους διαδηλωτές που αντιδρούν, τους αγρότες που διαδηλώνουν για την επιβίωσή τους, σε κάθε εργατική- λαϊκή διαδήλωση, αλλά δεν μπορεί να προστατέψει το λαό από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τα άλλα φυσικά φαινόμενα, λόγω της απουσίας μέτρων πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής προστασίας και του αναγκαίου και έγκαιρου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, γιατί αυτά τα θεωρούν «κόστος», αφού δεν αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Και από εδώ τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, που βλέπει η ζωή και οι ανάγκες του να θυσιάζονται πότε στα πλημυρισμένα, τα καμένα και σεισμόπληκτα, που οργίζονται από την εγκατάλειψη των χωριών από κυβερνήσεις και περιφερειακή αρχή, από την ακρίβεια, τη μείωση του εισοδήματός τους, την ανεργία, το ξεκλήρισμα από τη γη τους, να παρακάμψουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, τους εκβιασμούς, τα εμπόδια του ληστρικού εκλογικού συστήματος.

Να μην ψάχνουν τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών αντιλαϊκής κοπής, αλλά να κάνουν και στην Περιφέρεια και στους Δήμους, την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», στα οποία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές που συμπαρατάσσονται μαζί του, που πρωτοστάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

Για να δυναμώσει περισσότερο η εργατική-λαϊκή πάλη, η λαϊκή αντιπολίτευση και στο Π.Σ, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε, Περιφέρειας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας υπέρ του λαού.

Υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική πείρα για την πλειοψηφία του λαού και από την 13χρονη διοίκηση της Ν.Δ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία μπορεί, να ισχυρίζεται ότι «απογείωσε» αναπτυξιακά την Θεσσαλία, αλλά κρύβει ότι αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη, ωφέλησε και θα ωφελεί μόνο μια μειοψηφία επιχειρηματικών ομίλων και όχι την πλειοψηφία του λαού.

Ο κ. Αγοραστός που αυτοπροβάλλεται ως περιφερειάρχης των «έργων», κρύβει ότι η πλειοψηφία όσων έκανε (μεταφορές, υποδομές για τουρισμό, ΑΠΕ, κλπ) εξυπηρετούν κυρίως ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι τις λαϊκές ανάγκες, με μεγάλο κόστος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν έχει να επιδείξει, όπως και η κυβέρνηση, κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό, χρηματοδότηση και έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, όπως για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Ν. Καρδίτσας, που χτυπήθηκε σφοδρά από τον ΙΑΝΟ με τα τραγικά αποτελέσματα και άλλες φορές από φυσικά φαινόμενα, όπου 3 χρόνια μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαταστάσεις των καταστροφών και η καταβολή των πετσοκομμένων αποζημιώσεων.

Για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, μιας και είμαστε περιοχή με αρκετή σεισμική δραστηριότητα, την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Δεν έχει να επιδείξει καμιά αγωνιστική διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων που χρειάζονται για την αξιοποίηση των νερών του, ούτε γενικότερα για την επίλυση του μεγάλου υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας. Δεν έχει να επιδείξει τίποτα άλλο από δηλώσεις, για την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου. Για την επέκταση των κλειστών κυκλωμάτων άρδευσης από τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου, από την οποία αρδεύονται μόλις 30.000 στρ. και χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού από τα ανοιχτά κανάλια που αρδεύονται άλλα 60.000 στρ., ενώ η μελέτη πρόβλεπε κλειστό κύκλωμα για άρδευση 231.860 στρ., 20 χρόνια μετά τη λειτουργία της και από πάνω συμφωνεί με την επιβολή του πράσινου τέλους στο νερό με βάση την οδηγία της Ε.Ε, απλά να είναι λιγότερο, με την κατασκευή με ΣΔΙΤ των περισσότερων που σχεδιάζονται.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθεί η διοίκηση της Ν.Δ στην περιφέρεια, έχει μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Ε65, ΠΑΘΕ) που κόστισαν πανάκριβα και έχουν τσουχτερά διόδια, αλλά επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση σε αρκετά μέρη.

Έχει αστικές αναπλάσεις που δεν στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά στην στήριξη των κερδών των μεγαλοεργολάβων και του τουριστικού κεφαλαίου, αλλά όχι νέες φοιτητικές εστίες στην Καρδίτσα και τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, ελάχιστα έργα ύδρευσης, που κάποια καρκινοβατούν όπως εδώ στη Λίμνη Πλαστήρα, σχολικές μονάδες, παιδικούς σταθμούς, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζει η περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, με την στήριξη και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Κουρέτα, της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής, περιλαμβάνει την στήριξη των επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, που ιδιωτικοποιούν την ενέργεια και επιβαρύνουν με πανάκριβα τιμολόγια τα λαϊκά νοικοκυρά, καταστρέφουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το περιβάλλον, όχι όμως την στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που τους έχει κοπεί ή απειλούνται με διακοπή του ρεύματος.

Θυσιάζει τις ανθρώπινες ανάγκες και το περιβάλλον με την καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, ρυπαίνει τα νερά ποταμών και της Λίμνης Πλαστήρα από την εναπόθεση λυμάτων επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων, τον αέρα από την καρκινογόνα καύση αποριμμάτων.

Οι διάφορες δράσεις με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε, για την διαχείριση της φτώχειας, αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν ούτε την φτώχεια, ούτε την ανεργία, που γεννά το ίδιο το σύστημα, απλά τα ανακυκλώνει, με ολιγόμηνες κακοπληρωμένες συμβάσεις απασχόλησης, με το μοίρασμα κάποιων τροφίμων ή ισχνών χρηματικών βοηθημάτων, καλλιεργώντας τη λογική ότι έτσι θα ζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που το κατάντησε φτωχό και εξαθλιωμένο το σύστημα και οι πολιτικές των κυβερνήσεων.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα αρμοδιοτήτων και δράσης της Περιφέρειας, που επιβεβαιώνουν ότι ο μηχανισμός αυτός του κράτους είναι επιλεκτικά «ανίκανος» για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά ικανότατος στην προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, που σχετίζονται με την προώθηση του στόχου για μετατροπή της Θεσσαλίας και του Ν. Καρδίτσας, σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο. Σε τουριστικό προορισμό βασικά υψηλών εισοδημάτων, σε περιοχή παραγωγής ποιοτικών και ακριβών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και όχι για την κάλυψη των λαικών αναγκών. Σε κέντρο παροχής ακριβών υπηρεσιών υγείας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, που γιγαντώθηκαν με την γενναία στήριξη κυβερνήσεων και περιφέρειας, την ώρα που η δημόσια υγεία στη Θεσσαλία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων, Κ.Υ και ΕΚΑΒ, σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, νέοι και νέες των λαικών οικογενειών της Θεσσαλίας, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στη διοίκηση της Ν.Δ και τον κ. Αγοραστό.

Να γυρίσουν όμως την πλάτη και στο κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα έχει επικεφαλής τον πολιτικό γυρολόγο καθηγητή-μπίζνεσμαν κ. Κουρέτα, γιατί έχουν στα κύρια ζητήματα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, με τον κ. Αγοραστό, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στο Π.Σ με την στήριξη επί της ουσίας των προϋπολογισμών, των τεχνικών προγραμμάτων, είτε με ΥΠΕΡ, είτε με ΛΕΥΚΟ για τα μάτια του κόσμου. Είναι υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή και τη χώρα μας, της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της υγείας και καμώνονται τους προοδευτικούς και «σφάζονται» μεταξύ τους για τις καρέκλες, πασχίζοντας να πείσουν πως αυτοί θα είναι καλύτεροι διαχειριστές των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να γυρίσουν την πλάτη στα ναζιστικά, φασιστικά στοιχεία που διασκορπίστηκαν από την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, σε διάφορα σχήματα, που στήριζαν κι αυτή την τετραετία ουσιαστικά τον κ. Αγοραστό, τις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές, αποδεικνύοντας ότι είναι το πιο πιστό και το πιο αντιδραστικό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ με την επωνυμία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους Δήμους, γιατί ήταν η μόνη δύναμη που έδρασε ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε, των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τ.Δ, κάτι που το αναγνωρίζουν και αντίπαλοι μας.

Αντιπαλέψαμε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής & Τοπικής διοίκησης, διεκδικώντας την κατάργηση του. Διεκδικούμε ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή και ανόθευτη αναλογική για την εκλογή όλων των οργάνων περιφερειών και δήμων, όπως και των βουλευτών και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από την σκοπιά της ισοτιμίας της ψήφου.

Να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Καταψηφίζαμε τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς της περιφέρειας, γιατί οι πόροι τους προέρχονται από την φοροληστεία μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, αντί για την φορολόγηση του κεφαλαίου και γιατί καλύπτουν κυρίως ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αντίθεση με τις άλλες δυνάμεις, εμείς διεκδικούμε κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων Περιφέρειας και Δήμων, με φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, της άμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στελέχωση της Περιφέρειας και των Δήμων με προσλήψεις μόνιμου & πλήρους απασχόλησης προσωπικού.

Ζητήσαμε με ψηφίσματα από το Π.Σ και Δ.Σ, να εκφράσουν την αντίθεσή του στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, παύση των διώξεων όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών..

Διεκδικήσαμε ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, την προστασία του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών, για την διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση των λαικών οικογενειών, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη, για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων Θεσσαλίας, για την προστασία των δασών και τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία.

Αντιπαλέψαμε την προώθηση επιχειρηματικών επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες, φ/β και εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό, την καύση σκουπιδιών, την στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό, που οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Διεκδικήσαμε κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών, φοιτητικών εστιών, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν. Δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας, δημόσιων δωρεάν υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, ανακατασκευή του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου.

Ετσι θα πορευτούμε και στην επόμενη περίοδο και όσο ποιο δυνατή θα είναι η «Λαική Συσπείρωση», τόσο ποιο δυνατή θα είναι η αντιπολίτευσή μας στις αντιλαϊκές πολιτικές περιφέρειας, κυβέρνησης, Ε.Ε, η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης του λαού, μέσα από το εργατικό, αγροτικό, λαϊκό κίνημα, έχοντας καθαρό ότι η περιφέρεια και ο δήμος είναι αντιλαϊκοί κρατικοί μηχανισμοί και ότι μέσα στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές και ριζικές λύσεις.

Η επίλυση των μεγάλων λαικών προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο μέσα απο την πρόταση του ΚΚΕ, για έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και όλων των κλάδων της βιομηχανίας, της ενέργειας, των επικοινωνιών, μεταφορών και όλων των τομέων της χώρας και της Θεσσαλίας, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων λαικών αναγκών, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού, γι’ αυτό απαιτείται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στην εκλογική αναμέτρηση στις 8 Οκτώβρη, των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους Δήμους.

Αυτή πρέπει να είναι η επιλογή που αντιστοιχεί με τα συμφέροντα των μισθωτών, των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ, τη νεολαίας και των γυναικών των λαικών οικογενειών, της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας.

Τώρα μόνο μπροστά. Την ψήφο δεν την χαραμίζουμε, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ψηφίζουμε!

Δείτε επίσης