Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες και δίκες εκτιμήσεις – Γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών – Κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όσους αγρότες έπαθαν ζημιές από χαλάζι και αέρα

Share

Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες και δίκες εκτιμήσεις – Γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών – Κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όσους αγρότες έπαθαν ζημιές από χαλάζι και αέρα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας της «Λαικής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές, από την περιοδεία στα πληγέντα απο χαλάζι και αέρα, χωριά Ρίζωμα, Πλάτανος, Αρδάνι των Τρικάλων: Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις, έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, κάλυψη της απώλειας εισοδήματος στους πληγέντες αγρότες

Την Κυριακή 27/8/2023, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας της «Λαικής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές, συνοδευόμενος απο τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στην Π.Ε Τρικάλων, Σωτήρη Σωτηρόπουλο, γραμματέα της Τ.Ε Τρικάλων του ΚΚΕ, Βάσω Μπακάση, περιφερειακή σύμβουλο και Τσέκα Λάμπρο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Τρικάλων, περιόδευσε στα πληγέντα απο χαλάζι και αέρα χωριά Ρίζωμα, Πλάτανος, Αρδάνι.

Μιλώντας στους κατοίκους των χωριών, ο Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες που υποφέρουν από την αντιλαική πολιτική της εκτίναξης στα ύψη του κόστους παραγωγής (νερό, καύσιμα, ρεύμα, λιπάσματα, εφόδια), τις χαμηλές και ανοιχτές σε πολλές περιπτώσεις τιμές παραγωγού, βρίσκονται επανειλλημένα όπως και εσείς, αντιμέτωποι και με τις καταστροφές στην παραγωγή απο τα καιρικά φαινόμενα, λόγω της ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας, της μη αλλαγής του αναχρονιστικού και αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει όλη τη ζημιά σε παραγωγή και φυτικό-ζωικό κεφάλαιο.

Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες και δίκες εκτιμήσεις - Γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών - Κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όσους αγρότες έπαθαν ζημιές από χαλάζι και αέρα

Η νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), με τον κ. Τσιλμίγκα μέχρι πρότινος και τώρα με τον κ. Κουρέτα, ποτέ δεν αντιπάλεψαν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές για τους βιοπαλασιτές αγρότες γιατί συμφωνούν με την ΚΑΠ της Ε.Ε και το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής της κάθε κυβέρνησης για αν΄πτυξη προς όφελος των λίγων. Γι’ αυτό δεν στηρίζουν ουσιαστικά τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του αγροτικού κινήματος.

Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι του με την «Λαική Συσπείρωση» σε περιφέρεια και δήμους, σταθερά πρωτοστατούμε στην οργάνωση και την στήριξη των αγώνων και των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών.

Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες και δίκες εκτιμήσεις - Γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών - Κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όσους αγρότες έπαθαν ζημιές από χαλάζι και αέρα

Σε σχέση με τις καταστροφές που είχατε στα χωριά σας, αξιώνουμε από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ:

 • Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις για όλες τις ζημιές που έγιναν σε Πλάτανο, Αρδάνι, Ρίζωμα, σε όλα τα προιόντα.
 • Γρήγορες αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών σε όσους αγρότες επλήγσαν απο το χαλάζι και τον αέρα.
 • Να καλύψει άμεσα η κυβέρνηση το χαμένο εισόδημα σε αγρότες έπαθαν ζημιές.
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
 • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
 • Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών μας.
 • Πλαφόν 0,07 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων.
 • Επιδότηση των μέσων – εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα εμπορεύματα.

Και αυτά τα προβλήματα και τα αιτήματα, πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμα κριτήριο ψήφου για κάθε αγρότη και την οικογένειά του, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου και όχι οι κάλπικες υποσχέσεις, που τις έχετε ξανακούσει, για ένα καλύτερο τάχα μέλλον για το λαό και τον τόπο, που γίνεται όμως όλο και χειρότερο μετεκλογικά.

Να απορρίψετε τους άθλιους εκβιασμούς και πιέσεις από μέρους της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των υποψηφίων τους σε περιφέρεια και δήμους, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο σας για ακόμη μια φορά και να την αξιοποιήσουν για την διαιώνιση της αντιλαικής πολιτικής, σε γενικό και τοπικό επίπεδο, για να ανακόψουν την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ που σημείωσε στις πρόσφατες διπλές βουλευτικές εκλογές, με την βοήθεια και του ληστρικού εκλογικού συστήματος για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, που δίνει αυτοδυναμία με 60% των εδρών, σε όποιον πάρει 43%+1 ψήφο, θέτει πλαφόν 3% για να εκλέξει κάποιος συνδυασμός έδρα, πρόσθετα εμπόδια για την συγκρότηση συνδυασμών με υψηλές ποσοστώσεις και παράβολα.

Προσπαθούν να σας κρύψουν, όλους εσάς που υποφέρεται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, ότι οι περιφέρειες και δήμοι δεν είναι φιλολαϊκός θεσμός, αλλά ένας ακόμα μηχανισμός του ίδιου αστικού αντιλαϊκού κράτους, το οποίο για παράδειγμα ενώ μπορεί να στέλνει τα ΜΑΤ να επιβάλλουν τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις αλικών σπιτιών, χωραφιών, την εγκατάσταση επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στα βουνά μας, χτυπώντας τους διαδηλωτές που αντιδρούν, τους αγρότες που διαδηλώνουν για την επιβίωσή τους, σε κάθε εργατική- λαϊκή διαδήλωση, αλλά δεν μπορεί να προστατέψει το λαό από τις πυρκαγιές, που κατακαίνε τη χώρα, με νεκρούς, καμένα σπίτια, καταστήματα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αγροτικές καλλιέργειες και δασικό πλούτο, ακόμα και την αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην Ν. Αγχίαλο, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά με τραγικό τρόπο, την απουσία μέτρων πυροπροστασίας και του αναγκαίου και έγκαιρου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, γιατί αυτά τα θεωρούν «κόστος», αφού δεν αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες και δίκες εκτιμήσεις - Γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών - Κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όσους αγρότες έπαθαν ζημιές από χαλάζι και αέρα

Η Λαική Συσπείρωση, απευθύνει σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, που βλέπει η ζωή και οι ανάγκες του να θυσιάζονται πότε στα χαλαζόπληκτα, πότε στα πλημυρισμένα, στα καμένα και σεισμόπληκτα, άλλοτε στις ράγες του θανάτου στα Τέμπη, που οργίζονται από την εγκατάλειψη των χωριών σας από κυβερνήσεις και περιφερειακή αρχή, από την ακρίβεια, τη μείωση του εισοδήματός του, την ανεργία, το ξεκλήρισμα των αγροτών από τη γη τους, να παρακάμψουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, τους εκβιασμούς, τα εμπόδια του ληστρικού εκλογικού συστήματος.

Να μην ψάχνετε τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών αντιλαϊκής κοπής, αλλά να κάνετε και στην Περιφέρεια και στους Δήμους, την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», στα οποία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές που συμπαρατάσσονται μαζί του, που πρωτοστάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

Για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, η λαϊκή αντιπολίτευση και στο Π.Σ, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε, Περιφέρειας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας υπέρ του λαού.

Υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική πείρα για την πλειοψηφία του λαού και από την 13χρονη διοίκηση της Ν.Δ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία μπορεί, να ισχυρίζεται ότι «απογείωσε» αναπτυξιακά την Θεσσαλία, αλλά κρύβει ότι αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη, ωφέλησε και θα ωφελεί μόνο μια μειοψηφία επιχειρηματικών ομίλων και όχι την πλειοψηφία του λαού.

Η πλειοψηφία των μισθωτών, βιοπαλαιστών γεωργοκτηνοτρόφων, επαγγελματιών, της νεολαίας, ούτε κέρδισε, ούτε θαι θα κερδίσει κάτι ουσιαστικό από τα δις. ευρώ, των ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και των Τομεακών Προγραμμάτων, τους αναπτυξιακούς νόμους, τους προϋπολογισμούς της περιφέρειας και του κράτους, που προέρχονται από τη φοροληστεία του ελληνικού λαού και των λαών άλλων χωρών της Ε.Ε, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του αστικού κράτους.

 • Το εργατικό-λαϊκό εισόδημα την περίοδο 2011-2019, μειώθηκε από 22% έως 40% και στη Θεσσαλία, ενώ η μείωση αυτή μεγάλωσε τα δυο τελευταία χρόνια, με την έκρηξη της ακρίβειας.
 • Η συνολική απασχόληση (μισθωτών, αγροτών, ΕΒΕ) στη Θεσσαλία την περίοδο 2000-20, μειώθηκε κατά 250 χιλ. λιγότεροι στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό!
 • Οι άνεργοι στη Θεσσαλία, εξακολουθούν να είναι πάνω από 000 ή 19%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 30% και μόλις το 12% του συνόλου, παίρνει επίδομα ανεργίας.
 • Το 17% των μισθωτών στη Θεσσαλία, εργάζεται με μερική απασχόληση και άλλο 16% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
 • Την περίοδο 2011-21 μετανάστευσαν από την Θεσσαλία, στο εξωτερικό ή σε άλλες περιοχές της χώρας, πάνω από 26.000 άτομα.
 • Την περίοδο 2011-21 στη Θεσσαλία, έκλεισαν πάνω από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι απασχολούμενοι στη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία, αλιεία, μειώθηκαν πάνω από 35.000 και αυτή η φθίνουσα πορεία συνεχίζεται, αφού χιλιάδες βιοπαλαιστές γεωργοκτηνοτρόφοι ασφυκτιούν λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών παραγωγού, των επανειλημμένων καταστροφών που δεν αποζημιώνονται πλήρως και έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ, της καταστροφικής ΚΑΠ και της εκμετάλλευσης τους από βιομήχανους, εμπόρους και τράπεζες.
 • Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε σε μια σειρά χρήσιμα διατροφικά και βιομηχανικά προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, τεύτλα, καπνός, βαμβάκι, κ.α), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές, πολλές βιομηχανίες-βιοτεχνίες ιματισμού-κλωστοϋφαντουργίας έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν με επιδότηση στα Βαλκάνια.
 • Η Θεσσαλία που ισχυρίζονται ότι την «απογείωσαν» αναπτυξιακά, από το 2001 έως το 2021, έχασε 66.000 κατοίκους, 42.000 απ’ αυτούς την περίοδο 2011-21, ενώ έχει και μεγάλη άνοδο της γήρανσης του πληθυσμού +33,8%, οι άνω των 65 ετών.
 • Η πλειοψηφία των χωριών, μαραζώνουν πληθυσμιακά. Πολλά δεν έχουν σχολείο, ιατρείο με γιατρό, ούτε καν καφενείο!

Ο κ. Αγοραστός που αυτοπροβάλλεται ως περιφερειάρχης των «έργων», κρύβει ότι η πλειοψηφία όσων έκανε (μεταφορές, υποδομές για τουρισμό, ΑΠΕ, κλπ) εξυπηρετούν κυρίως ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι τις λαϊκές ανάγκες, με μεγάλο κόστος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν έχει να επιδείξει, όπως και η κυβέρνηση, κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό, χρηματοδότηση και έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, όπως για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας και του Ν. Τρικάλων, που χτυπήθηκε από τον ΙΑΝΟ και άλλα φυσικά φαινόμενα εαπανειλημένα.

Για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, μιας και είμαστε περιοχή με αρκετή σεισμική δραστηριότητα, την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων, που ζουν 3 χρόνια τώρα στα κοντέινερ, χωρίς να προχωρούν οι κατεδαφίσεις, οι ανεγέρσεις νέων σπιτιών αφού δεν έχουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Δεν έχει να επιδείξει καμιά αγωνιστική διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων που χρειάζονται για την αξιοποίηση των νερών του, ούτε τίποτα ουσιαστικό για την επίλυση του μεγάλου υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (έλλειμμα άνω των 3 δις, κ.μ).

Δεν έχει να επιδείξει τίποτα άλλο από δηλώσεις, για την κατασκευή των φραγμάτων της Πύλης, του Νεοχωρίτη, του Τιτάνου και αλλού. Το φράγμα του Ληθαίου πέρασαν 20 χρόνμια και ακόμα να τελειώσειι και και από πάνω συμφωνεί με την επιβολή του πράσινου τέλους στο νερό με βάση την οδηγία της Ε.Ε, με την κατασκευή με ΣΔΙΤ των περισσότερων που σχεδιάζονται.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθεί η διοίκηση της Ν.Δ στην περιφέρεια, έχει μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Ε65, ΠΑΘΕ) που κόστισαν πανάκριβα και έχουν τσουχτερά διόδια, αλλά ακόμα την ολοκλήρωση του πολυδάπανου δρόμου  Τρικάλων-Λάρισας ή του απαράδεκτου σε πολλά σημεία επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου.

Έχει αστικές αναπλάσεις που δεν στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά στην στήριξη των κερδών των μεγαλοεργολάβων και του τουριστικού κεφαλαίου, αλλά όχι φοιτητικές εστίες στα Τρίκαλα και καινούργιες τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, ελάχιστα έργα ύδρευσης, που κάποια καρκινοβατούν, σχολικές μονάδες, παιδικούς σταθμούς, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζει η περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, με την στήριξη και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Κουρέτα, της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής, περιλαμβάνει την στήριξη των επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, που ιδιωτικοποιούν την ενέργεια και επιβαρύνουν με ακριβά τιμολόγια τα λαϊκά νοικοκυρά, καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το περιβάλλον, όχι όμως την στήριξη χιλιάδων ανθρώπων που τους έχει κοπεί ή απειλούνται με διακοπή του ρεύματος.

Μετατρέπει τη Θεσσαλία σε κέντρο παροχής ακριβών υπηρεσιών υγείας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, που γιγαντώθηκαν με την γενναία στήριξη κυβερνήσεων και περιφέρειας, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, ΕΚΑΒ και προνοιακά ιδρύματα στην Καρδίτσα και στη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, ελλείψεων σε εξοπλισμό και υποδομές. 

Οι διάφορες δράσεις με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε, για την διαχείριση της φτώχειας, αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν ούτε την φτώχεια, ούτε την ανεργία, που γεννά το ίδιο το σύστημα, απλά τα ανακυκλώνει, με ολιγόμηνες κακοπληρωμένες συμβάσεις απασχόλησης, με το μοίρασμα κάποιων τροφίμων ή ισχνών χρηματικών βοηθημάτων, καλλιεργώντας τη λογική ότι έτσι θα ζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που το κατάντησε φτωχό το σύστημα και οι πολιτικές των κυβερνήσεων του.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, η νεολαία της Θεσσαλίας, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην παράταξη του κ. Αγοραστού.

Να γυρίσουν όμως την πλάτη και στο κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, με επικφαλής τώρα τον πολιτικό γυρολόγο καθηγητή-μπίζνεσμαν κ. Κουρέτα, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και στο ψηφοδέλτιο του κ. Αγοραστού, αφού στα κύρια ζητήματα έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στο Π.Σ με την στήριξη επι της ουσίας των προϋπολογισμών, των τεχνικών προγραμμάτων, είτε με ΥΠΕΡ, είτε με πονηρό ΛΕΥΚΟ για τα μάτια του κόσμου.

Είναι υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της υγείας, των υποδομών, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή και τη χώρα μας, της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και καμώνονται τους προοδευτικούς και «σφάζονται» μεταξύ τους για τις καρέκλες, πασχίζοντας να πείσουν πως αυτοί θα είναι καλύτεροι διαχειριστές των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, γιατί ήταν η μόνη δύναμη που έδρασε ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε, των κυβερνήσεων, της περιφέρειας-δήμων, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τ.Δ, κάτι που αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν και αντίπαλοι μας.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλίας, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του και εξειδικεύουν τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στήριξης της αστικής τάξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, της νέας διεθνούς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που ξεδιπλώνεται και της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων για το μοίρασμα των αγορών.

Για να δυναμώσει ο αγώνας:

 • Για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με ΣΣΕ, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού και μέτρα μείωση του κόστους παραγωγής. Ενάντια στη φοροληστεία και στους πλειστηριασμούς. Για την δραστική μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, της άμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο με φορολόγηση στο 45% των κερδών του και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
 • Για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.
 • Για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό των υποδομών, ασθενοφόρων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
 • Για να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και τους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας και πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Για κάλυψη των αναγκών σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, για υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερους χώρους, δίχως χαράτσια.
 • Για κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στελέχωση της Περιφέρειας και των Δήμων με προσλήψεις μόνιμου & πλήρους απασχόλησης προσωπικού.
 • Για τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών απο πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης.
 • Για την δημόσια και δωρεάν κάλυψη για τον λαό σε αναγκαίες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης. Για την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των άλλων έργων ταμίευσης νερού, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων χωρίς ιδιώτες, για την προστασία των δασών και τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία.
 • Για την προστασία του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων, την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων, την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας (επαρχιακού, αγροτικού).
 • Για ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καρκινογόνας καύσης από βιομηχανίες, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
 • Ενάντια στους αντιλαϊκούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στην ενέργεια (αιολικά, φ/β, LNG), στο νερό, που πρέπει να είναι φθηνά κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους.
 • Για την κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της Περιφερειακής & Τοπικής διοίκησης, που διαμόρφωσαν και υπηρέτησαν όλες οι αστικές δυνάμεις. Για την καθιέρωση ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων περιφερειών και δήμων, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν.

Έτσι θα πορευτούμε και την επόμενη περίοδο και όσο ποιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, όσο περισσότεροι θα είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, τόσο ποιο δυνατή θα είναι η αντιπολίτευσή μας στις αντιλαϊκές πολιτικές περιφέρειας, κυβέρνησης, Ε.Ε, η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης του λαού, έχοντας καθαρό ότι η περιφέρεια και ο δήμος είναι αντιλαϊκοί κρατικοί μηχανισμοί και ότι στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του λαού.

Η επίλυση τους μπορεί να γίνει μόνο μέσα απο την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας και της Θεσσαλίας, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαικών αναγκών, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε αποδεδειγμένα να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας πορείας ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού, γι’ αυτό απαιτείται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη, των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και Δήμους.

Δείτε επίσης