Στροφή κατοίκων πόλεων για διακοπές στα ορεινά!

Share

Στροφή κατοίκων πόλεων για διακοπές στα ορεινά!

«Βουλιάζει» η περιοχή κοιλάδας Αχελώου, η ορεινή Αργιθέα από κόσμο!

Γέμισαν τα σπίτια από εγγονάκια, νέα παιδιά και όλων των ηλικιών δημότες και απόδημους, που άφησαν τις ασφυκτικές πόλεις για λίγες μέρες – βδομάδες αναψυχής και τόνωσης στα πάτρια άγριας ομορφιάς ορεινά πάτρια εδάφη… για να γεμίσουν τις… ψυχικές ‘μπαταρίες’ τους.

Η δυσβάστακτη ζέστη – καύσωνας, το πύρωμα των τσιμέντων και ασφάλτου στα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με το απαγορευτικό κόστος ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και διαμονής σε νησιά, την ανατίμηση ειδών διατροφής, έστρεψε τον κόσμο μας πίσω στα πατρικά σπίτια.

Στις παραδοσιακές μορφές διακοπών, με ανοιχτά πανηγύρια, ελεύθερες μαζώξεις και ανταμώματα.

Στα Βραγκιανά, στα χωριά Αχελώου και ευρύτερης περιοχής νότιας Πίνδου μπορείς να έχεις γεύμα με λιγότερο από 8€/άτομο, δωρεάν χορό και παρέες ανοιχτές.

Η βελτίωση του οδικού δικτύου (παρά το έλλειμμα σε σήμανση – πλέγματα), του συστήματος ΔΕΗ και Ίντερνετ, η ύπαρξη γιατρών, η καθαριότητα και προ πάντων η φιλοξενία των Αργιθεατών -από πάππου προς πάππο- συμβάλλει και δυναμώνει στην οικολογική στροφή των ανθρώπων προς την ύπαιθρο, την επαρχία και… βουνά – ποτάμια!

Έχασαν όσοι απουσίασαν από το καταπληκτικής οργάνωσης πανηγύρι του Σωτήρος στο καστροΜονάστηρο μας!

Πάνω από 700 επισκέπτες προσκύνησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους έως βαθιάς νύχτας… γεύτηκαν παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμο ψαράκι γευστικότατο!

•Αξίζουν συγχαρητήρια στον μεγάλο δωρητή πατριώτη επιχειρηματία Νίκο Θ Ζάχο, που κάλυψε σύνολο δαπανών.

Η Αγιά Σωτήρα να είναι βοηθός του και σε ολόκληρη την οικογένεια του.

Η ακρίβεια που έρχεται με νέα ένταση, η ψυχολογική πίεση που νοιώθουν οι αστοί και η κλιματική κρίση … ‘εξασφαλιζουν’ ασφαλές ελπιδοφόρο μέλλον στα ορεινά χωριά που πλήττονται από δημογραφική συρρίκνωση και ερήμωση.

Όμως επιβάλλεται και η αυτοδιοίκηση και το κράτος να σταθμίσουν νέα δεδομένα και να παράξουν έργα σύγχρονων υποδομών για να δεχθούν το κύμα των νέων επισκεπτών.

Η ύπαιθρος, οι ορεινές κοινότητες χρειάζονται ασφάλεια (από αγρίμια και παραβατικότητα), δασοπροστασία και στέκια για παιδιά, μητέρες και νεολαία.

Θέλουν δομές για άπορους και υπερηλίκους.

^ Το έχουμε τονίσει :
Η πίστη στην παράδοση, στις αξίες προγόνων, τα τραγούδια και χορούς πατεράδων μας δεν είναι λατρεία μιας στάχτης, είναι η διατήρηση της αιώνιας φλόγας, η αίσθηση της μονιμότητας έως συντέλειας αιώνων …!

• Καλή Παναγιά με υγεία, αγάπη, έρωτα για ζωή και αποδράσεις …!

Δημήτρης Παπακώστας 14-8-23

Δείτε επίσης