Όταν η ΤΑ μεταλλάσσεται σε …κομματικό βραχίονα και σε διοίκηση εκ των άνω: η Αποκέντρωση τετέλεσται!

Share

Όταν η ΤΑ μεταλλάσσεται σε …κομματικό βραχίονα και σε διοίκηση εκ των άνω: η Αποκέντρωση τετέλεσται!

Τα όσα διαδραματίζονται με τα κομματικά χρίσματα υπέρ υποτίθεται αυτοδιοικητικών αρχόντων πρώτης γραμμής – ήτοι: περιφερειάρχες και δημάρχους μεγάλων πόλεων, με την άρση υποστήριξης για ένα …ζεϊμπέκικο, προκαλούν κλαυσίγελω στους πολίτες και αιρετούς ανά την Ελλάδα.

• Η συνταγματική πρόβλεψη: «Η διοίκηση του κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα» -άρθρο 101 Παρ 1- παραβιάζεται ευθέως από το κομματικό πολιτικό σύστημα με αποφάσεις κεντρικών οργάνων, με πλήρη αγνόηση των μελών και τοπικών οργανώσεων.

Από το «συνεταξάμην»…στο « απεταξάμην» τον χρισθέντα υποψήφιο ΟΤΑ σε χρόνο …dt, από το «Ωσαννά και Ζήτω» στο.. «άρον -άρον σταύρωσον αυτόν», στην αποκαθήλωση με … άγριες προτροπές: καθήστε ήσυχα, μην σηκώνετε κεφάλι!

^ Στην Κοζάνη ο πολιτικός που τόλμησε να σηκώσει ανάστημα, απειλήθηκε από τα κεντρικά κόμματος με … διαγραφή !

•Ενώ αίτημα των καιρών είναι η επανίδρυση και μεταρρύθμιση του αθηνοκεντρικού ανίκανου κράτους, η αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και συμμετοχικότητα, η ανανέωση με λογοδοσία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα με θετικά έργα, δυστυχώς η ΤΑ μεταλλάσσεται ωμά σε κομματικό βραχίονα, σε συγκεντρωτικό θεσμό με διορισμένους στην πράξη αιρετούς και ηγέτες βάσει σχεδίου μονοκρατορικής σύλληψης …οι κοινότητες απαξιώνονται και οι δήμοι υποβιβάζονται …

•• Η Νέα Δημοκρατία (η ηγετική ομάδα της Πειραιώς) κυρίως – αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα κατά τον λόγο δύναμης τους- ακολουθεί δυστυχώς ένα υπερτροφικό συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που τείνει να μετατρέψει τον λαϊκό δημοκρατικό θεσμό της ΤΑ σε …θεραπαινίδα της κομματικής νομενκλατούρας, τους πολίτες σε χωριά και επαρχιακές πόλεις σε απλούς χειροκροτητές και …υποταγμένα στρατιωτάκια .

^ Η ΝΔ το 2010 στάθηκε απέναντι και σωστά στον ισοπεδωτικό Καλλικράτη των 325 δήμων (από 1000).

Όμως στη συνέχεια αντί να τολμήσει ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της ΤΑ, επαναφορά των πραγμάτων, ακολούθησε ακόμη πιο συγκεντρωτική πολιτική (αντικοινοτικό δημαρχοκεντρικό εκλογικό νόμο – απαράδεκτοι όροι για συγκρότηση ψηφοδελτίων /ν 4894/21 -5043/23).

^Τελευταία χωρίς κανένα φραγμό: σε ανελέητη κομματική επιβολή δίχως διάλογο, διαβούλευση μελών και αντίλογο τοπικών κοινωνιών !!!

^Η υποταγή αιρετών βαφτίζεται ενωτική στάση και πράξη νομιμοφροσύνης στο αλάθητο του κεντρικού κόμματος …

••• Η τοξική αυτή πολιτική απομακρύνει τη νεολαία και τους ενεργούς πολίτες από την ενασχόληση στα κοινά των κοινοτήτων και πόλεων, πλήττει τη Δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση που κυρίως σημαίνει: αυτοτέλεια, αυτοδιάθεση και αυτονομία !

^ Χωρίς αποκέντρωση και αυτοδιάθεση, όπως επιτάσσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι φιλελεύθερες αρχές, η ΤΑ μαραίνεται και ψυχορραγεί …

@ Στη Θεσσαλία έχουμε πικράν πείρα και αναμένουμε αν θα υπάρξουν ελεύθερες ανεξάρτητες γνήσια τοπικές υποψηφιότητες που θα υπηρετούν αξίες, αρχές και τον τόπο πρωταρχικά και ακολούθως … τα κομματικά κελεύσματα.

@ «Η Δημοκρατία — κεντρική και τοπική – κτίζεται από κάτω προς τα επάνω» δίδασκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δ Τσάτσος .

^Νέο σύγχρονο επιτελικό κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς γνήσια ελεύθερη αυτόνομη τοπική αυτοδιοίκηση με δημοκρατική ανόθευτη εκλογή αιρετών της, χωρίς ανυπέρβλητα εμπόδια και όρους γραφειοκρατίας βασανιστικούς …

Η δημογραφική αναστροφή, η ενίσχυση υπαίθρου θα έλθει μονάχα με κοινοτισμό και νέο χάρτη ΤΑ (700 καποδιστριακές ενότητες – 400 Δήμοι).

• Φίλοι οι κομματικοί σχηματισμοί —
Φιλτάτη η Πατρίδα και η Αυτοδιοίκηση !!!

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Θεσσαλίας 25 έτη
Νομικός / 31 Ιουλίου 2023

Δείτε επίσης