Ιός Δυτικού Νείλου

Share

Ιός Δυτικού Νείλου

Αυξημένα καταγράφονται τα περιστατικά του ιού Δυτικού Νείλου από τσίμπημα ορισμένων τύπων κοινού κουνουπιού (που έχουν τσιμπήσει μολυσμένα πτηνά) στον Δήμο Μουζακίου, όπως και σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας μας.

Αξίζει να τονιστεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και πως εάν μολυνθείτε δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσετε συμπτώματα. Ο χρόνος επώασης των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 2-14 μέρες. Κάποια όμως περιστατικά αναφέρουν συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κακουχία. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει εξανθημα και διογκωμένοι λεμφαδένες.

Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα-μηνιγγίτιδα με επακόλουθο τη νοσηλεία τους. Μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Το Ε.Σ.Υ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) βρίσκεται σε επαγρύπνηση και το Κέντρο Υγείας Μουζακίου σε συνεχή επικοινωνία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. (Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας).

Σαν οδηγίες πρόληψης σας επισημαίνουμε τη χρήση μακρυμάνικων ρούχων κυρίως τις βραδινές ώρες, τη χρήση εντομοαπωθητικών, την αποφυγή ποτίσματος τις βραδινές ώρες και στάσιμων νερών ακόμη και στις γλάστρες. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τους γενικούς-οικογενειακούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας Μουζακίου αν υποψιάζεστε νόσηση.

Τηλ επικοινωνίας με το Κέντρο Υγείας: 2445350000

Τζανακάρη Αθανασία
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός, Διευθύντρια Συντονίστρια
Επιστημονικής Λειτουργίας Κέντρου Υγείας Μουζακίου

Δείτε επίσης