Πάρκο εναλλακτικού αθλητισμού – Skate Park για τη νεολαία αποκτούν τα Τρίκαλα

Share

Πάρκο εναλλακτικού αθλητισμού – Skate Park για τη νεολαία αποκτούν τα Τρίκαλα

Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο για τη νεολαία των Τρικάλων ξεκινά να κατασκευάζει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το Skate Park ή Πάρκο Εναλλακτικού Αθλητισμού, τον χώρο που πλέον θα φιλοξενεί τους νέους και τις νέες που ασχολούνται με skateboard, με parkour, ποδήλατα pumptrack, inline roller skate, ποδήλατα bmx. Κι αν για τους περισσότερους οι λέξεις είναι άγνωστες, οι νέοι των Τρικάλων γνωρίζουν πολύ καλά τα αθλήματα αυτά, που συνδυάζουν εκγύμναση, παιχνίδι, αναψυχή. Κι ο Δήμος Τρικκαίων, στεκόμενος δίπλα στη νεολαία, δημιουργεί στο πρώην στρατόπεδο Παπαστάθη, λίγα μέτρα από το ήδη υπάρχον skate park, ένα νέο, μεγαλύτερο, με προδιαγραφές, οργανωμένο και ασφαλές.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε – ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ», παρόντος του αντιδημάρχου Εργων Γιώργου Καταβούτα.

Το έργο προχώρησε με τη συμβολή του Συλλόγου Εναλλακτικών Αθλημάτων, μέλη του οποίου συνεργάστηκαν με τον Δήμο Τρικκαίων, για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που αποτελεί πόλο έλξης συνολικότερα για τη νεολαία και όχι μόνο των Τρικάλων.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 290.000€ (από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, (άξονας Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον») και το έργο έχει τίτλο «Ανάπλαση Δημοτικού ScatePark στο Χώρο του Στρατοπέδου Παπαστάθη & Δημιουργία Πάρκου Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων».

Πάρκο εναλλακτικού αθλητισμού - Skate Park για τη νεολαία αποκτούν τα Τρίκαλα

Τι θα κατασκευαστεί

Σε μια έκταση 8,5 στρεμμάτων ο Δήμος Τρικκαίων κατασκευάζει δημοτικό skatepark, πάρκο για παρκούρ και ειδική πίστα για ποδήλατα pumptrack. Το έργο περιλαμβάνει και την τοποθέτηση του απαραίτητου ηλεκτροφωτισμού.

Α. Το skatepark

Η πίστα Skate Park/BMX αποτελείται από τις εξής υποπίστες:

– Bowl με σκαλιά, ledge, bank, quarter pipes

– Σκαλιά, κατηφορικό ledge, handrail, bank, manual pad, curb, πυραμίδα με kinked rail

– China bank with curb

– Manual pad roof

– Manual pad with step

– Quarter with turn

Ενδιάμεσα θα υφίσταται ο απαραίτητος κενός χώρος ασφαλείας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Β. Η πίστα Pumptrack

Θα περιλαμβάνει δύο βασικές περιοχές – διαδρομές, ορισμένες με σαφήνεια, μία για αρχάριους και παιδιά και μία για προχωρημένους. Και οι δύο θα βρίσκονται εντός κύκλου, γύρω από τον οποίο θα υπάρχει περιοχή ασφαλείας.

Το Pump Track θα αποτελείται από μικρούς λόφους (rollers) ύψους από 0.30m έως 0.70m και από ανασηκωμένες στροφές (berms) όπου μπορεί να φτάσουν και το 1.50m.

Η ενιαία διαδρομή, κλειστού τύπου, θα μπορεί να διαχωριστεί, σε περιπτώσεις συνωστισμού. Τα μικρά παιδιά και οι αρχάριοι κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια στο 1/3 τις διαδρομής χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο από έμπειρους αναβάτες, που θα κινούνται στην υπόλοιπη διαδρομή πιο γρήγορα.

Για τον λόγο αυτόν χρωματίζεται και διαφορετικά η άσφαλτος. Επίσης, δίνεται έμφαση σ την απορροή των όμβριων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά.
To Pumptrack ενδείκνυται επίσης και για skate και in-line.

Γ. Πίστα Parkour

Η προπονητική πίστα parkour θα περιλαμβάνει:

-Τσιμεντένια τοιχία κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδερμα.

-Μεταλλικά στοιχεία από γαλβανισμένες δοκούς.

-Ελαστικό δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως δάπεδο ασφαλείας σε τυχόν πτώσεις

Δείτε επίσης