Παραμένει σε επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ο Δήμος Μουζακίου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Share

Παραμένει σε επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ο Δήμος Μουζακίου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό σε κλιματιζόμενους χώρους στο Μουζάκι και σε Τοπικές Κοινότητες

Με αφορμή τις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας, με εντολή του Δημάρχου κ. Θεοφάνη Στάθη, ο Δήμος Μουζακίου παραμένει σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Νίκος Ζαρνακούπης, βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο Μουζακίου και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, για όσο το δυνατόν καλύτερη συνεννόηση και συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών πρόληψης και άμεσης ετοιμότητας για δράση εφόσον χρειαστεί.

Ο Δήμος Μουζακίου καλύπτεται από μεγάλες δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Με αυτό δεδομένο, καλούνται οι δημότες και οι επισκέπτες να είναι πολύ προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο, η στις κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

– Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

– Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

– Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

– Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Παραμένει σε επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ο Δήμος Μουζακίου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΚΥΝΗΓΟΣ Η ΕΚΔΡΟΜΕΑΣ

– Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

– Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο.

– Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

– Σεβαστείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

– Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.

– Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

– Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

– Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

– Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Παραμένει σε επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ο Δήμος Μουζακίου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

 – Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

– Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

– Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο.

– Στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112. 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Επίσης, από το Δήμο Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, ανακοινώνεται ότι, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα που επικρατούν στην περιοχή μας, με εντολή του Δημάρχου κ. Θεοφάνη Στάθη, συνεχίζουν να διατίθενται καθημερινά,  κλιματιζόμενοι χώροι ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό. Αυτοί είναι:

Α) Στο Μουζάκι, ο προθάλαμος εισόδου (ισόγειο) του Δημαρχείου και ο χώρος υποδοχής στη Μαθητική Εστία.

Β) Δημοτικά καταστήματα Τοπικών Κοινοτήτων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Προς ενημέρωση των δημοτών, παραθέτουμε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των πολιτών από καύσωνα. Ειδικότερα:

  • Το ντύσιμο μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες ούτως ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ίδρωτα.
  • Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
  • Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
  • Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στον λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνίσταται αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.
  • Άτομα που πάσχουν από χρονιά νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ), θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα, όσοι λαμβάνουν φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους αν θα τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, διότι μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

(Για οποιαδήποτε επιπλέον οδηγία ή πληροφορία, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στα τηλ.: 2445350102 & Κιν.: 6974917510 Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ζαρνακούπης).

Δείτε επίσης