More

  Η νέα ηγεσία ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ χρωστούν σύγχρονες απαντήσεις σε ζωτικά αιτήματα Αυτοδιοίκησης

  Share

  Η νέα ηγεσία ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ χρωστούν σύγχρονες απαντήσεις σε ζωτικά αιτήματα Αυτοδιοίκησης

  Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


  Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενόψει τοπικών εκλογών ΤΑ σε 80 μέρες, ο νέος πρόεδρος ΔΣ ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου -εμπειρότατος αυτοδιοικητικός με πλούσιο έργο στον δήμο του- με άρθρο του καταθέτει στην κυβέρνηση – ΥΠΕΣ έξι (6) στόχους/προτεραιότητες: πυλώνες της επόμενης «Μεταρρύθμισης Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης».

  Μεταξύ αυτών:

  1. Ισόρροπη ανάπτυξη και ενίσχυση μικρών δήμων (ορεινών κα)
  2. Διοικητική αυτοτέλεια και ενίσχυση διοικητικής ικανότητας
  3. Σύνταξη νέου κώδικα Αυτοδιοίκησης

  Το ζήτημα όμως είναι πως θα επιτευχθεί η Αναγκαία Αποκέντρωση με τον ισχύοντα παραμορφωτικό ν 3852/2010 Καλλικράτη που συγχώνευσε και ισοπέδωσε 6500 κοινότητες – δημοτικές ενότητες (περί 700 καποδιστριακές περιοχές), απομάκρυνε ενεργούς δημότες από κοινά μέσω των αντιαποκεντρωτικών δημαρχοκεντρικών εκλογικών νόμων (4804/21& 5343/23);

  Μετέτρεψε αιρετούς κοινοτήτων σε αργόμισθους (πενιχρών εξόδων κίνησης) δίχως εξουσίες καθημερινότητας, χωρίς ρόλο και καταξίωση στις τοπικές κοινωνίες.
  Υφιστάμενα όργανα, πειθήνια στον εκάστοτε Αρχηγό …ψηφοσυλλέκτες απλούς.

  * Ο περιβόητος Καλλικράτης του 2010 περιόρισε τον αριθμό δήμων από 1000 σε 325 (αυξήθηκαν σε 332 το 2018).
  Ήτοι: όσες οι βουλευτικές έδρες (300) …!

  • Αποτέλεσμα: χάθηκε η τοπική αναφορά, η λογοδοσία, η ενημέρωση και συνοχή.

  ^ Επιταχύνθηκε η ερημοποίηση, η αποστασιοποίηση ενεργών πολιτών, η δημογραφική συρρίκνωση υπαίθρου και ορεινών αγροτικών περιοχών.
  Τα αγρίμια έφθασαν στα μονοπάτια των χωριών και ο λόγγος στις πλατείες…

  ^Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται με τα εκλογικά συστήματα και τους πολλούς όρους-γρίφους για κατάρτιση – εγκυρότητα ψηφοδελτίων σε «ΤΑ Αττικής / Θεσσαλονίκης/και 80 αστικών πόλεων» — ( αντιπεριφερειών).

  • Η συμμετοχικότητα… καταπνίγεται, ο διορισμός κοινοτικών αιρετών υπέρ της εκλογής ισχυρού δήμαρχου ανά ΟΤΑ και αναλογικά Περιφερειάρχη στις 13 περιφέρειες, έγινε νόμος !!!
  Ενός ανδρός αρχή ..! Σε όλη την ΤΑ.

  Το δίδυμο ενισχυτικό πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α -ελληνική αρχιτεκτονική διοίκησης και αυτοδιοίκησης- του 2010, ουδείς θυμάται, ούτε οι οι ίδιοι που το ψήφισαν …

  •• Είναι η ώρα για ριζική μεταρρύθμιση ΤΑ:

  1. Οι Δήμοι πρέπει να αυξηθούν σε 400-450 (εκτός αν μειωθούν οι έδρες Βουλής σε 200-250) με δίκαια χωροταξικά – δημογραφικά – κοινωνικά – συγκοινωνιακά κριτήρια.

  2. Βασική μονάδα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης οι 700-800 καποδιστριακές περιοχές / δημ. ενότητες.

  3. Οι 6500 Κοινότητες να αποτελέσουν Μονάδες Αποκέντρωσης και Προστασίας κατά της κλιματικής κρίσης, του δημογραφικού μαρασμού και ερήμωσης.

  ^Σε οργανική σχέση με Κράτος – Υπηρεσίες προστασίας (Υγειονομικές αρχές – δασαρχεία – πυροσβεστική – αστυνομία – θηροφυλακή — 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δημοτικές & Περιφ. Αρχές).

  ^Να μετατραπούν: σε «μάτια» του κράτους στις πιο απόμερες γωνιές χώρας, στα απόμακρα ορεινά και μικρά νησιά! Σε οιονεί κρατικούς βοηθούς – λειτουργούς.

  ^Πλήρης διαχωρισμός τρόπου και χρόνου εκλογής κοινοτικών αιρετών από εκλογή δημοτικών συμβούλων κα. Έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις.

  4. Στους δήμους να μπορεί έγκυρα να καταρτίζεται ψηφοδέλτιο μονάχα με υποψήφιους συμβούλους για ΔΣ και δήμαρχο (χωρίς όρο για κοινοτικούς) ώστε να ενδυναμωθεί η συμμετοχικότητα και η ενεργός δράση όλων των κινήσεων.
  Χωρίς μεγάλα αποτρεπτικά κόστη και ανάγκη για … προσφυγή σε άδολους χορηγούς … (εξάρτηση από συμφέροντα).

  5. Ειδικό πρόγραμμα, στα χνάρια του παρατημένου ΕΛΛ.Α.Δ.Α για άμβλυνση ανισοτήτων ανά την Ελλάδα (σχολικοί χωματόδρομοι εν έτει 2023, αργό Ίντερνετ, χωρίς γιατρούς τα ιατρεία κα).

  ^ Θα τολμήσουν οι κυβερνώντες, οι διοικούντες την ΚΕΔΕ και τα κόμματα;

  ^ Θα μπορέσουν οι Αιρετοί ΤΑ να αξιοποιήσουν χρήματα που βαλτώνουν στα δημοτικά ταμεία, να παράξουν Έργα;

  ^ Θα έχουν κυρώσεις όσοι από αλαζονεία και έπαρση ή και ανεπάρκεια, ΔΕΝ εφαρμόζουν νόμους και δεν πραγματοποιούν Δημόσιο Απολογισμό Πεπραγμένων ;
  Δεν λογοδοτούν θεσμικά για διαχείριση δημοσίου και δημοτικού χρήματος; Αρνούνται ενημερώσουν πολίτες;

  ^ Οι Ελεγκτικές Αρχές έχουν ουσιαστικό ρόλο και άμεση αποτελεσματικότητα;

  • «Η Δημοκρατία — κεντρική και τοπική — κτίζεται από κάτω προς τα επάνω» δίδασκε ο καθηγητής μου Δημ. Τσάτσος.

  Δημήτρης Παπακώστας
  Αιρετός ΤΑ Αχελωου Θεσσαλίας 25 έτη
  Θεσσαλικά Βραγκιανά 17-7-23

  Δείτε επίσης