More

  Δήμος Μουζακίου: Σε πανηγυρικό κλίμα οι τιμητικές εκδηλώσεις «Καραισκάκεια 2023» στο Μαυρομμάτι

  Share

  Δήμος Μουζακίου: Σε πανηγυρικό κλίμα οι τιμητικές εκδηλώσεις «Καραισκάκεια 2023» στο Μαυρομμάτι

  Ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Γεωργίου σήμερα Κυριακή του Θωμά και στο Μαυρομμάτι ο Δήμος Μουζακίου, μέσω του Νομικού Προσώπου «Αθλητισμός Πολιτισμός Νεότητα», όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, απέδωσε τιμές υπέρ του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη γενέτειρά του στο Μαυρομμάτι.

  Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην πλατεία του χωριού για να γιορτάσει και να πανηγυρίσει την μοναδικότητα των ηρωικών κατορθωμάτων του στα οποία αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία ο φιλόλογος καθηγητής κ. Νικόλαος Βλάχος. Είπε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε πολλά χειροκροτήματα, ο ειδικός ερευνητής του βίου και της πολιτείας του Καραϊσκάκη: «Αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον πολέμαρχο όλων των Ελλήνων ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος αγωνιστής και έγινε το ζωντανό σύμβολο της αντίστασης του ελεύθερου ελληνισμού εναντίον των κατακτητών Τούρκων. Τα Αγραφιώτικα βουνά στάθηκαν μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του κατά τη διάρκεια της κλέφτικης και αρματολικής δράσης του. Υπήρξε από τις δημοφιλέστερες μορφές της εθνικής παλιγγενεσίας, ένας κατ’ εξοχήν λαϊκός ήρωας, γι’ αυτό και η μνήμη του παρέμεινε άφθαρτη στην ψυχή των Ελλήνων στο πέρας των αιώνων».

  ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις εορταστικές εκδηλώσεις, αυτές εξελίχθηκαν ως εξής:

  Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλωνκ.κ. Τιμόθεου, του Πρωτοσύγκελλου π. Αμφιλόχιου Παπανδρέου και ιερέων της Ενορίας, οι οποίοι τέλεσαν στη συνέχεια Επιμνημόσυνη Δέηση εμπρός στον έφιππο ανδριάντα του Ήρωα.

  Προηγήθηκε πομπή από την Εκκλησία μέχρι και την πλατεία με προπορευόμενη της Εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βαστούσαν νέοι του χωριού.

  Των τελετών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κατά σειρά, από το Δήμαρχο κ. Θεοφάνη Στάθη, το Βουλευτή Ν. Καρδίτσας – Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Βουλευτή κ. Γιώργο Κωτσό ως εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τη βουλευτή κ. Ασημίνα Σκόνδρα ως εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο ως εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μαυρομματίου κ. Γεώργιο Νάσιο, τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτριο Γιώτη, εκπροσώπους του Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατονομίας, Στρατιωτικών Αρχών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των Αποστράτων, από εκπρόσωπο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιτοχώρου και του Λαογραφικού Αθλητικού Κέντρου Παλαμά «Δρώμενα».

  Στη συνέχεια έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Μουζακίου η οποία είχε ουσιαστική συνεισφορά στην επιτυχία των εκδηλώσεων που ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τμήματα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης», του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιτοχώρου και του Λαογραφικού Αθλητικού Κέντρου Παλαμά «Δρώμενα».

  Ο δημοτικός σύμβουλος και γνωστός αοιδός κ. Χρυσόστομος Μητροπάνος ερμήνευσε γνωστά δημοτικά τραγούδια και ένα λαϊκό άσμα για το μεγάλο οπλαρχηγό.

  Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν εκτός των προαναφερομένων, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης – Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Λία Ρογκανάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Ακρίβος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου και Πρόεδρος του διοργανωτή ΝΠΔΔ (Αθλητισμός- Πολιτισμός-Νεότητα) κ. Μαρία Καραμπέκου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Λίνα Αγγελάκη, Γιάννης Πατσιαούρας, Γιώργος Φούντας, Νίκος Ζαρνακούπης, η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Παρασκευή Ντούρβα, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Λάμπρος Γιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι, άλλοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και οι Υποψήφιοι Βουλευτές κ. Αριστοτέλης Σπάνιας (ΝΔ), κ. Φώτης Βρέκος (ΝΔ) και κ. Γιώργος Βαϊόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ).

  Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στρατιωτικό άγημα από το ΚΕΣΝ Ρούσσου απέδιδε τιμές

  Δείτε επίσης