Δημήτρης Παπακώστας: Στο 12 παρά 1′: Επαναφορά δημοκρατικότητας για εκλογή Κοινοταρχών έως 2000 κατοίκους !

Επιτέλους στο 12 παρά 1′ η Βουλή με πρόταση του εισηγητή ΝΔ και Βουλευτών, που έκανε αποδεκτή ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης-προς τιμή του – επαναφέρει με τροπολογία στο άρθρα 79 ν 3852/10 και 29-30 του ν 4804/21 ,την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας σε κάθε κοινότητα – ανεξάρτητα ποιος συνδυασμός δημάρχου θα επικρατήσει στο σύνολο του δήμου .

^Με βάση τη νέα τροπολογία πρόεδρος κοινότητας εκλέγεται σε χωριά έως 2000 (δυο χιλιάδες) κατοίκους βάσει γενικής απογραφής : της οποίας αναμένονται τα αποτελέσματα – δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα ακόμη – ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού που πλειοψήφησε στην συγκεκριμένη κοινότητα.

^Αμβλύνεται με την τροπολογία αυτή ο αντικοινοτικός χαρακτήρας του αντισυμμετοχικού εκλογικού νόμου 4804/21- ως ένα βαθμό .
^Απαιτούνται και άλλα διορθωτικά βήματα που πρέπει η νέα Βουλή να εξετάσει και ψηφίσει.
•Εμείς θα επιμένουμε ως ότου ψηφιστεί ένας δίκαιος αναλογικός εκλογικός νόμος που θα διαχωρίζει τα δημοτικά από τα κοινοτικά ψηφοδέλτια , θα αναβαθμίζει το συλλογικό όργανο :ΔΣ —-και ΠΣ . Θα κονταίνει την μονοκρατορία δημάρχων /περιφερειαρχών .

^ Οι κοινότητες ως ‘πρωτοκύτταρα’ της Δημοκρατίας πρέπει να αποτελούν ισχυρές μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και κρατικής πολιτικής προστασίας
( δασοπροστασία – φυσικές καταστροφές – επείγοντα περιστατικά ).

^ Με απλά καθημερινά αλλά λίαν ουσιαστικά καθήκοντα καθημερινότητας .

^ Ισχυρό Λειτουργικό Κράτος δεν μπορεί να γίνει χωρίς βιώσιμα κύτταρα – κοινότητες , δίχως αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση !

••• Αναμένουμε τη δημοσίευση της εν λογω  τροπολογίας.

* Σημαντική η προσφορά του εισηγητή ΝΔ Στάθη Κωνσταντινιδη -βουλευτή Κοζάνης .

^Του πολιτικού – αυτοδιοικητικού Πάρη Κουκουλόπουλου , που πρόσφατα αρθρογράφησε υπέρ 6500 κοινοτήτων .

^ των Κοινοβουλευτικών του νομού Καρδίτσας και Λάρισας .

Δυστυχώς η ΚΕΔΕ πάλι απούσα … εμμένει στις παλιές αντικοινοτικές—συγκετρωτικές -αντισυνταγματικές ρυθμίσεις ( μειοψηφικός κοινοτάρχης νικητή δημάρχου σε χωριά άνω 300( ήδη 200) κατοίκων ).

•Όμως η Δημοκρατία νίκησε !!!

•Η γνήσια Αυτοδιοίκηση επικράτησε !!!
———-
Πληροφορίες : kozan.gr
—————-
Δημήτρης Παπακώστας 12-4-23
Αιρετός ΤΑ Αχελωου Αργιθεας Θεσσαλίας
25 έτη -Νομικός