More

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Share

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Κλείνει αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 ο κύκλος της Καρδίτσας

  Κορύφωση του Χορωδιακού Φεστιβάλ με δύο Χορωδίες της Καρδίτσας και των Σοφάδων

  Αποθέωση της Χορωδιακής Μουσικής!

  Κλείνει αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον ο κύκλος της Καρδίτσας και ανοίγει ο κύκλος του Μουζακίου.

  Με την ουσιαστική συμβολή και συμπαράσταση του Δήμου Μουζακίου ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel, η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Όλος ο Χορωδιακός κόσμος αλλά και οι πολίτες με ευαισθησία στα άτομα με ειδικές ανάγκες περιμένουν όλοι να απολαύσουν, την πρωτοεμφανιζόμενη Γυναικεία Χορωδία Τυφλών, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Ευθυμιάδη και στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

  Μετά την μοναδική εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του «Kalimera» από τα Ελληνόφωνα της «Μεγάλης Ελλάδας», τις ξεχασμένες πατρίδες της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας, που με την εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας το περασμένο Σάββατο σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στο κατάμεστο από πλήθος κόσμο Κιέριον, αναμένεται η εμφάνιση της Χορωδίας Γυναικών με αναπηρία όρασης ως ένα πρωτοποριακό γεγονός για τα Ελληνικά δεδομένα.

  O Nίκος Ευθυμιάδης κρίνοντας ότι η συμμετοχή στην χαρά της Χορωδιακής Πράξης αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την κοινωνία, προχώρησε στην δημιουργία μιας Xορωδίας, που έχει ως βασικές αρχές το σεβασμό, την ισότητα, τη συνεργασία, την αποδοχή, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και την αγάπη.

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Η συμμετοχή σε μια Χορωδία και η ενασχόληση με το χορωδιακό τραγούδι αναπτύσσει σπάνιες αρετές που κορυφαίοι μουσικοπαιδαγωγοί θεωρούν  ως αναντικατάστατο στοιχείο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων, ενώ οι μουσικοθεραπευτές το θεωρούν κορυφαίο εργαλείο.

  Η Χορωδιακή Μουσική ως γνωστόν, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και  τους προσκαλεί να δούν και να νιώσουν τη μοναδικότητα τους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δυσκολία και αν αντιμετωπίζει ο ψυχικός τους κόσμος.

  Τα χαρίσματα και οι ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός τον καθιστούν ξεχωριστό και σημαντικό και το Χορωδιακό Εργαλείο αποτελεί ένα πολυδύναμο όργανο στη σύγχρονη κοινωνία, που δια μέσου της Φωνής δυναμώνει και ενισχύει τα άτομα με αναπηρία στην όραση κάθε βαθμίδας και όχι μόνο.

  Συνεχίζεται αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον με τη συμμετοχή πέντε (5) μουσικών συνόλων εκ των οποίων η μια είναι μπάντα (ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης) και οι υπόλοιπες είναι χορωδίες (Θεσσαλονίκη, Άργος, Σοφάδες, Καρδίτσα).

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κλπ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και από την Πέμπτη μεταφέρεται στο Μουζάκι.

  Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Κορέα, Ρωσία κλπ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες (7000) μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές. Φέτος μάλιστα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση-αφιέρωμα στην παγκόσμια Μαρία Κάλλας , που τιμά φέτος όλος ο κόσμος, με τη συμμετοχή τεσσάρων (4 ) διακεκριμένων Ιταλίδων σολίστ.

  Την 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Αλέξης Κωστάλας.

  Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα (Ελασσόνα, Φαλάνη), Πάτρα, Αθήνα, Πειραιάς, Γιαννιτσά, Στυλίδα, Καρδίτσα, Κόρινθος, Νεμέα, Άργος, Χαλκιδική (Νέα Μουδανιά, Νέα Τρίγλια), Κρήτη (Αρκαλοχώρι, Ηράκλειο), Δράμα, Ιταλία, Κύπρο (Λεμεσός, Πάφος) κ.α.

  Από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2023 η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Μια χορωδιακή πανδαισία προσφέρουν οι χορωδίες και οι ορχήστρες, που λαμβάνουν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας.

  Ειδικά φέτος, με την μοναδική παρουσία και εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του “Kalimera” από τα Ελληνόφωνα της “Μεγάλης Ελλάδας”, τις ξεχασμένες πατρίδες της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας , που με την εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας το περασμένο Σάββατο 1 Απριλίου 2023 σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στο κατάμεστο από πλήθος κόσμο Κιέριον.

  Ακόμη φέτος με την παρουσία των αδελφών μας Κυπρίων της Μικτής Χορωδίας Πάφου και της Σχολικής Χορωδίας του Λυκείου Αγίου Νικολάου Λεμεσού , τιμήθηκε στην Καρδίτσα με εμφατικό τρόπο ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Ελληνοκυπρίων κατά των Άγγλων, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 1955.

  Για 41 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι αφιερωμένη στην κορυφαία Μαρία Κάλλας (1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti (1623-1669) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd (1543-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes (1576-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino (1560-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Σαμαρά καθηγητή σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

  Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τίμησε την Συμφωνική Ορχήστρα του «Καλημέρα»

  Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για σαράντα ένα (41) χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

  Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

  Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλει ουσιαστικά ως συνδιοργανωτής η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας.

  Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας: Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη ο κύκλος της Καρδίτσας με δύο Χορωδίες

  Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

  Τα κοινά χορωδιακά έργα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά που ερμηνεύουν στο τέλος της βραδιάς όλες οι χορωδίες μαζί, πρωτοπαρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7ης ΗΜΕΡΑΣ

  ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Απριλίου 2023

  ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Hotel Κιέριον 8:00 μ.μ

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

  1. Η Σχολική μπάντα του 4ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης υπό την επιμέλεια της Μακρίνας Νοταρίδου
  2. Η Σχολική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Ζάχου
  3. Η Χορωδία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης» υπό τη διεύθυνση της Ελισάβετ Δεμίρογλου
  4. Η Σχολική Μικτή Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Προσυμνών Αργολίδας υπό τη διεύθυνση της Δανάης Μπαλτάση και της Ράνιας Κουτρούλη

  5. Η Σχολική Χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Έλενας Παπακώστα

  Κοινό έργο: «Φιλοξενία» και «Ήλιε που βρέχεις» από την καντάτα «Μνήμες» του Χρήστου Σαμαρά σε ποίηση Ηλία Βενέζη, αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή.

  ΧΟΡΗΓΟΙ

  KIERION HOTEL, MOUZAKI PALACE, HOTEL ARNI, DOMOTEL, HOTEL ASTRON, HOTEL AYRA, TRAVEL ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΤΑΒΕΡΝΑ 18ΓΡΑΔΑ, ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΜΙΛΑΝΕΖΑ, ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΟΥΖΕΡΙ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟ «ΦΑΓΟΤΟΠΙ» ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, COMPULAND, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «LA FIAMMA”, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΙΑΝΟΥ «ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ», PRITSAS ENERGY, ACS, VIDEO ΚΟΛΟΒΟΣ ,ΤΑΒΕΡΝΑ ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ «ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ», ΤΑΒΕΡΝΑ «ΣΤΟΥ ΣΦΑΚΙΑ» ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

  Δείτε επίσης