More

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Share

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα άνοιξε, το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαρτίου, η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει  η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ας αντισταθούμε στη βουβή συνέχιση της καθημερινότητας, στον εικοσιτετράωρο κύκλο των ειδήσεων και στο σκέπασμα της αλήθειας. Το Θέατρο δεν είναι μόνο για την ψυχαγωγία. Είναι συλλογικότητα, μοίρασμα και κοινή εμπειρία. Είναι σοφία, δάκρυα και ζωή. Πάνω και κάτω από τη σκηνή. Οφείλουμε να αντλήσουμε από αυτή την πηγή. Οκτώ ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από διαφορετικούς τόπους της ίδιας Ελλάδας θα μας δείξουν φέτος τη διαδρομή προς το φως της θεατρικής πράξης. Και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που τιμά αυτή την άνοιξη το φεστιβάλ και όρισαν την ελληνική Τέχνη θα μας το αποδείξουν. Για 38η φορά το δεκαήμερο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου ενώνει τις επιθυμίες για δημιουργία και έχει να παραδώσει μήνυμα εκκωφαντικό για την κοινωνία!»

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Ακολούθησε ο χαιρετισμός εκπροσώπου της Ιεράς  Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με εγκάρδιες ευχές για καλή επιτυχία.

  Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τόνισε: «Είναι προφανές ότι η σημερινή μέρα είναι ένα ακόμα ορόσημο για την πολιτιστική κίνηση στο Νομό μας. Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων οργανώνει δύο κορυφαίες εκδηλώσεις. Ο Νομός καταφέρνει να γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι λίγο βαριά η ατμόσφαιρα. Η Τέχνη όμως θεραπεύει, ο πολιτισμός ενώνει. Με αισιοδοξία, ασφάλεια και την πεποίθηση ότι το μέλλον μπορεί να  είναι καλύτερο. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Σας θαυμάζουμε και σας συγχαίρουμε».

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Ο βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός υπογράμμισε: «Στη σκιά ενός τραγικού συμβάντος ξεκινάει το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Όμως, αυτή είναι η δύναμη του θεάτρου και της Τέχνης. Να απαλύνει και να θεραπεύει. Το Φεστιβάλ το παρακολουθώ από το 1994 και παραμένει στην κορυφή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Θεάτρου και τα Καραϊσκάκεια είναι μια άσκηση συνεργασίας και συνέργειας όλων των φορέων και των συμμετεχόντων. Μέσα από την ένωση των δυνάμεων, μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα».

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος υπογράμμισε πως «Για εννέα ημέρες, η Καρδίτσας γίνεται το επίκεντρο του πολιτισμού και ένας τόπος συνάντησης δημιουργών. Συγχαρητήρια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που ξέρει να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις».

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Ο δήμαρχος Σοφάδων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θάνος Σκάρλος επεσήμανε: «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν συγκλονίσει όλη την κοινωνία. Ως ΠΕΔ δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη να μην στηρίξουμε το Φεστιβάλ. Ο πολιτισμός είναι η ελπίδα. Είναι αυτός που μας συνδέει και μας δείχνει που πρέπει να πάμε. Σας συγχαίρω για τη διοργάνωση και τη δουλειά που κάνετε».

  Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος ανέφερε: «38 χρόνια Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Για 38 χρόνια από εδώ από την Καρδίτσα, την καρδιά της Ελλάδας  χτυπά η καρδιά του θεάτρου. Καλωσορίσω όλους τους ερασιτεχνικούς θιάσους και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Αισιοδοξώ ότι από εδώ και πέρα θα πάμε καλύτερα. Το να διοργανώνει μια πόλη μια τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση, μόνο εύκολο δεν είναι.  Ο πολιτισμός ενώνει. Μέσα από τον πολιτισμό, παίρνουμε απαντήσεις σε ό,τι μας απασχολεί».

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στην πολιτιστική χάρτα ανάπτυξης και ευημερίας στη Θεσσαλία, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας,  έχει κερδίσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων. Αποδεικνύεται από τη λαμπρή πορεία  του θεσμού με 38  συναπτές διοργανώσεις, από την απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό κάθε ηλικίας,  από το αναβαθμισμένο, χρόνο με το χρόνο, πρόγραμμα του φεστιβάλ και τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, από την πληθώρα των συμμετοχών και  την αναγνώριση  που ξεπερνά τα σύνορα της Θεσσαλίας, τα σύνορα της χώρας.

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  Είναι το πνευματικό δημιούργημα της άξιας  Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας που κάνει πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει» και φτάνει σε θετικό αποτέλεσμα πολιτιστικής παραγωγής,  με προστιθέμενη αξία για την πόλη. Στηρίζοντας διαχρονικά το Φεστιβάλ, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε μια ομάδα,  είμαστε ένα με την κοινωνία,  ένα με τον πολιτισμό, ένα με   την ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, δηλαδή την αγωγή της ψυχής. Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι προσφορά στην κοινωνία».

  Τη σκυτάλη πήρε η Θεατρική Σκηνή Κοζάνης παρουσιάζοντας την παρωδία της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή στο Κοζανίτικο ιδίωμα, «ΗΛΕΚΤΡΑ Σούρδα». Πρόκειται για μια σπαρταριστή κωμωδία, που ενισχύεται από την χρήση του Κοζανίτικου ιδιώματος (*Σουρδος –α = Τρελός –ή  {Επιθετικός περιπαικτικός προσδιορισμός για τους Κοζανίτες στην καταγωγή. Σούρδος = Κοζανίτης }).

  Η παράσταση ενθουσίασε το θεατρόφιλο κοινό και με αυτόν τον τρόπο δόθηκε το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή του θεάτρου που επί δέκα ημέρες θα φέρει την πόλη μας στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

  Το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου, αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Τσιγγόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο.

  Το υπέροχο εικαστικό στο εξώφυλλο του προγράμματος και της αφίσας είναι του Καρδιτσιώτη ζωγράφου Άκη Κοτρώτσιου.

  Πανηγυρικά άνοιξε η αυλαία του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18/3

  Δημοτικό Κινηματοθέατρο – Ώρα 8.30μμ.

  Θεατρική Ομάδα «ΚΛΕΨύΔΡΑ» Αθήνας με το έργο «Σιγήν Ιχθύος» της Αφροδίτης Φλώρου

  >Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Μιχάλη Αεράκη

  Ομιλητής: Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος 

  ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ:  Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 11.30 π.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Δήμου Καρδίτσας ο καθηγητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας Παύλος Κάβουρας και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς συνεχίζουν την περυσινή επιτυχημένη επιμόρφωση των θεατρόφιλων σχετικά με «Τα Σύμβολα».

  Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης έχουν αναλάβει οι:

  • Γιώργος Α. Χριστοδούλου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης
  • Νίκος Χατζηπαπάς, σκηνοθέτης
  • Κάλλια Θεοδοσιάδη, χορογράφος
  • Ελένη Τζαγκαράκη, ηθοποιός
  • Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος

  Απευθείας μετάδοση

  Για άλλη μια χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν τη μαγεία του θεάτρου.

  Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 20:30 το βράδυ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

  Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

  Χορηγοί: Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Βιομηχανία Γάλακτος ΌΜΗΡΟΣ, Βιομηχανία Παραγωγής Λιπασμάτων BHP Organic Fertilizers, Επιχείρηση Παραγωγής Τροφίμων DAMAVAND A.E., Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ

  Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ

  Παρουσιάζει: η Ρίτσα Τσικρίκα, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

  Δείτε επίσης