More

  Οχτώ εκατομ. ευρώ για ανάπλαση Παυσιλίπου – Μηδέν ευρώ για ανάπλαση παραποτάμιου οικοσυστήματος Γαβρα

  Share

  Δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ της Καρδίτσας στις 24-3-23

  Οχτώ εκατομ. ευρώ για ανάπλαση Παυσιλίπου – Μηδέν ευρώ για ανάπλαση παραποτάμιου οικοσυστήματος Γαβρα

  Του Σωκράτη Βασιλάκου

  www.sokratisvasilakos.gr


  Η ανάπλαση του Παυσιλύπου αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο έργο, με αμφίβολο αισθητικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα ύστερα από την ολοκλήρωσή του. Το λέμε αυτό γιατί πλειάδα δημοσιευμάτων συμπολιτών μας αμφισβήτησαν το έργο αυτό και πρότειναν ηπιότερες  παρεμβάσεις με απώτερο στόχο, αφενός να μην αλλάξει η φυσιογνωμία του εμβληματικού και ιστορικού αυτού χώρου και αφετέρου να μη σπαταληθούν χρήματα που ως συνήθως παρατηρείται σε ανάλογα έργα.

  Μια παρέμβαση 8.000.000  €, σε ένα ιστορικής σημασίας χώρο και ύστερα από τόσες δημοσιογραφικές παρεμβάσεις συμπολιτών, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας όφειλε να καλέσει τους δημότες του σε διαβούλευση. Γιατί άραγε αγνοήθηκε η γνώμη τους. Πότε επί τέλους, αυτές οι διαβόητες (με τη θετική  τους έννοια) διαβουλεύσεις επιβάλλεται να εφαρμόζονται;

  Ένας συνετός τρόπος άσκησης εξουσίας μιας οποιασδήποτε αιρετής αρχής, επιβάλει την ολόπλευρη ενημέρωση του σώματος που την εκλέγει. Αυτό άλλωστε αποτελεί βασική δημοκρατική αρχή. Δεν εκλέγεται για να διοικεί ερήμην του εκλογικού σώματος πολύ δε περισσότερο όταν δεν την εκλέγει η πλειοψηφία του σώματος, εννοούμε τα ποσοστά της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, της πρώτης δηλ. Κυριακής. Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία δεν μπορείς να διοικείς κατά το   δοκούν, αλλά οφείλεις να λαβαίνεις υπόψη τη γνώμη και τις απαιτήσεις του εκλογικού σώματος (άμεση δημοκρατία). Άλλωστε στους πολίτες αποδίδεται το έργο και αυτοί θα πρέπει να έχουν τον κύριο και τελικό λόγο.

  ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΓΑΒΡΑ,

   ΕΝΩ ΜΕ 1.000.000 € ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

    Η ανόρθωση, ανάπλαση, εξωραϊσμός της παραποτάμιας περιοχής και του οικοσυστήματος του Ποταμού Γαβρά αγνοείται παντελώς από τις αυτοδιοικητικές αρχές, παρά τις τόσες συστάσεις, ενημερωτικά υπομνήματα και επισκέψεις της ΟικόΣφαιρας και άλλων φορέων και πολιτών προς αυτές. Επίσης κατά καιρούς έχουν γίνει παρεμβάσεις στη παραποτάμια περιοχή και πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων προς το κοινό της πόλης επίσης από τη μεριά της ΟικόΣφαιρας. Ωστόσο θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε δύο εξαιρέσεις: η μία σημαντική εκ μέρους της δημοτικής αρχής επί δημάρχου Κώστα Παπαλού, με πρωτεργάτες τον ίδιο το δήμαρχο και τον τότε αντιδήμαρχο Λάμπρο Τσιούκη, και ή άλλη από το Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό με ένα πολύ μικρό έργο. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις έγιναν ύστερα από επιμονή της ΟικόΣφαιρας.  Έκτοτε, πέρα από ευχολόγια, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε επί της ουσίας για το έργο αυτό, όπου με μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ, θα μπορούσε να αλλάξει όψη η περιοχή και να γίνει έτσι ένα σημαντικό ξεκίνημα.

  Θα αποτελούσε επίσης παράλειψη να μην αναφέρουμε χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε ανάλογα έργα στους άλλους τρεις Θεσσαλικούς νομούς, όπως ποταμός Ληθαίος στη πόλη των Τρικάλων  καταρράχτης Παλαιοκαρυάς στην Πύλη Τρικάλων, Λίμνη Γκιτζή Τρικάλων, πηνειός ποταμός Λάρισας κ.ά.

  Στις δύο φωτογραφίες φαίνονται οι καταρράχτες ποταμού Καράμπαλη και Δέσης περιοχής Καρδίτσας, μπροστά στους οποίους υπολείπεται αυτός της Παλαιοκαρυάς για την ανάπλαση της γύρω περιοχής του οποίου έγινε χρηματοδότηση πριν δύο χρόνια από την Περιφέρεια με το ποσό των 170.000 €.!!! Και όμως αλλού είναι στραμμένα τα βλέμματα, γιατί; Και γιατί οι δικές μας δημοτικές αρχές απέχουν από τόσο σημαντικές παρεμβάσεις στο υγρό στοιχείο;…

  Καταρράχτης στη γέφυρα Καράμπαλη τους αρδευτικούς μήνες του καλοκαιριού

  Καταρράχτης στη θέση Δέση τον οποίο επισκέπτεται το Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας σε παλαιότερη σύνθεση.

  Δείτε επίσης