Αγορή (Ρούλα) Κουκουμτζή: «Η σιωπή των 57»

Share

Αγορή (Ρούλα) Κουκουμτζή: «Η σιωπή των 57»

Η αυθόρμητη αντίδραση της νεολαίας μετά την τραγωδία των Τεμπών είναι συγκλονιστική. Η νέα γενιά ταυτίστηκε ακαριαία με τα θύματα και απαιτεί την «τίσιν» του υβριστή, που διαρκώς οδηγείται σε νέες και μεγαλύτερες ύβρεις αποποιούμενος τις ευθύνες του. Οι 57 ψυχές δεν θα σωπάσουν ποτέ, καθημερινά θα έρχονται στον ύπνο μας απαιτώντας την συντριβή του υβριστή και του αναποτελεσματικού -ρουσφετολογικού κράτους.

Η νέα γενιά που πολλοί τη θέλουν «κολλημένη» στο κινητό της και αραχτή στον καναπέ απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά αμέτοχη είναι. Μέσα σε λίγες ώρες, το αρχικό σοκ διαδέχτηκε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους από την Κρήτη ως τον Έβρο: με πολύωρη αναμονή για αιμοδοσία, με πορείες, διαδηλώσεις, μαζικές κινητοποιήσεις. Τώρα οι νέοι θέτουν όλες τις παθογένειες και απαιτούν τη συντριβή τους. Είναι απαίτηση των 57.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη εξόργισε ακόμη περισσότερο τους νέους, καθώς έγινε αντιληπτό τοις πάσι ότι τα δελτία τύπου διαμορφωνόταν ανάλογα με την αντίδραση της κοινής γνώμης: το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη μετατράπηκε σε καθυστερημένη  συγγνώμη του πρωθυπουργού μέσω ανάρτησης!! Δεν ήταν πηγαία και ειλικρινής αλλά επιβεβλημένη επικοινωνιακά δίχως ίχνος ενσυναίσθησης. Ο πρωθυπουργός έχει εθιστεί να κρυφακούει -ούτε καν να ακούει- αποφεύγοντας δια ροπάλου την απευθείας επικοινωνία.

Οι νέοι απαιτούν τη συντριβή του πελατειακού κράτους που με ευκολία κάνει παράνομες μετατάξεις, δίδει δια τηλεφώνου αναρρωτικές  ενώ την ίδια στιγμή δυσκολεύεται να τους προστατεύσει και  να θέσει προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση στη χώρα ωθώντας τους σε εργασιακή μετανάστευση.

Θα πρέπει να γκρεμιστεί το πελατειακό κράτος και να ξαναχτιστεί με τα υλικά της ισότητας, της αξιοκρατίας, της αποτελεσματικότητας, της νομιμότητας, της δικαιοσύνης.

Οι 57 ψυχές δεν θα σωπάσουν ποτέ, θα μας ξυπνούν κάθε τόσο!


Αγορή (Ρούλα) Κουκουμτζή

Ιστορικός-Αρχαιολόγος, Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων MSc,

Επιθεωρήτρια Δικτύου ΕΛΤΑ Courier,

Μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καρδίτσας

Δείτε επίσης