Ξεκίνησε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίριο του 6ου Δημ. Σχολείου Καρδίτσας

Share

Ξεκίνησε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίριο του 6ου Δημ. Σχολείου Καρδίτσας

Το έργο  επισκέφτηκε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος

Αμέριστο το ενδιαφέρον του δημάρχου τονίζει ο Δ/ντης του σχολείου

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας που ήδη ξεκίνησε να κατασκευάζεται επισκέφτηκε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Παναγιώτη Σβερώνη και τον Δ/ντη του σχολείου κ. Ι. Καλύβα. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε από τον  αντιδήμαρχο αλλά και από τον δ/ντη του σχολείου για τις εργασίες που θα εκτελεστούν και οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε ένα κτίριο σημαντικά αναβαθμισμένο σε όλα τα επίπεδα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση που αφορά στο υπάρχον διώροφο κτίριο δυτικά της έκτασης όπου βρίσκεται το συγκρότημα, χρηματοδοτείται από κονδύλια του περιφερειακού ΕΣΠΑ και είναι ύψους 240.000 ευρώ.  Ο δήμαρχος μετά την επίσκεψη του δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο στον τομέα της εκπαίδευσης που αφορά στο Δήμο Καρδίτσας. «Η αναβάθμιση του σχολείου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας έτσι Δήμος και Περιφέρεια από κοινού και με συνέργεια προωθούμε έργα που προσθέτουν αξία στο χώρο της εκπαίδευσης. Έχουμε κάνει αναβαθμίσεις σε πολλά σχολικά κτίρια του Δήμου μας όπως το 2ο Δημοτικό, το 3ο και 13ο Δημοτικό, το 2ο γυμνάσιο και λύκειο κ.α. Και φυσικά συνεχίζουμε για να αλλάξουμε την πραγματικότητα και στο χώρο των σχολικών υποδομών» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Ο διευθυντής του Σχολείου κ. Ι. Καλύβας σε σύντομη δήλωση του ανέφερε: «Από τη θέση του Δ/ντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, για το μεγάλο ενδιαφέρον και την άμεση λύση των μακροχρόνιων προβλημάτων της Σχολικής μας Μονάδας. Το Σχολείο μας είναι από τα παλαιότερα διδακτήρια της πόλης της Καρδίτσας. Με πρωτοβουλία και ευαισθησία για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό ο Δήμαρχος, παιδαγωγός και ο ίδιος, ξεκίνησε στο Σχολείο μας, την ενεργειακή αναβάθμιση-αλλαγή κουφωμάτων- μόνωση εξωτερικών τοιχωμάτων διδακτηρίου και στέγης, για να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί καλύτερες συνθήκες εργασίας για μάθηση και προκοπή».

 Ορισμένα στοιχεία για το έργο

Το έργο  αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, που βρίσκεται στην Οδό Σαρανταπόρου 89 του Δ. Καρδίτσας της Π.Ε. Καρδίτσας.  Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στο παρόν έργο αφορούν στην αναβάθμιση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του κτιριακού κελύφους (αδιαφανών  και διαφανών δομικών  στοιχείων) καθώς και των τεχνικών συστημάτων (θέρμανσης, κλιματισμού, και  φωτισμού) του κτιρίου . Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με παρεμβάσεις που μεμονωμένα πληρούν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ και συνολικά κατατάσσουν  το κτίριο στην ενεργειακή κατηγορία Β. Οι παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν το κτίριο από λειτουργικής απόψεως και θα συντελέσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία του κτηρίου, στην εξασφάλιση συνθηκών άνεσης σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό  κατά τη χρήση και στην αισθητική αναβάθμιση.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν τρία ανεξάρτητα σχολικά κτίρια. Το κτίριο προς αναβάθμιση είναι το διώροφο στη δυτική πλευρά του οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.089,11 μ². Πρόκειται για  κτίριο δύο (2) ορόφων με χρήση εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατασκευάστηκε σε δύο διαφορετικές φάσεις. Το πρώτο τμήμα  (ανατολικό) κατασκευάστηκε το 1977, και το δεύτερο τμήμα (δυτικό) είναι κατασκευασμένο περίπου το 2000.

Οι επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων του κτιρίου είναι:

Επιφάνεια Ισογείου  : 531.29 μ²

Επιφάνεια 1ου ορόφου  : 531,26 μ²

Συνολική επιφάνεια θερμαινόμενων χώρων: 1.062,55 μ²

Επιφάνεια μη θερμαινόμενων χώρων   (τουαλέτες): 26,56 μ²

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου προέκυψαν από την Ενεργειακή Επιθεώρηση του κτιρίου στην οποία περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις του κτιριακού κελύφους (θερμομονωτικής επάρκειας), καθώς και των ηλεκτρομηχανικών συστημάτων  (θέρμανσης, τεχνητού αερισμού και φωτισμού).

Το παρόν έργο αναφέρεται στην εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται, βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και με την υλοποίηση τους το κατατάσσουν στην ενεργειακή κατηγορία Β, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν το κτίριο από λειτουργικής απόψεως.

Συνοπτική περιγραφή των προτεινόμενων παρεμβάσεων

Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος – τοιχοποιία, όπου θα τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση . Κατασκευή θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου εξωτερικά (κάτω από την υφιστάμενη στέγη. Αντικατάσταση των κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα και ενεργειακούς υαλοπίνακες ασφαλείας.

Αντικατάσταση  φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας (led)

Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής στις αίθουσες διδασκαλίας για φυσικό δροσισμό.

Μόνωση του δικτύου θέρμανσης.

Δείτε επίσης