Παραδόθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας οι απινιδωτές για τα γήπεδα της ΕΠΣΚ

Share

Παραδόθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας οι απινιδωτές για τα γήπεδα της ΕΠΣΚ

Β. Τσιάκος: Πρώτιστο μέλημα μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Είκοσι φορητούς απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας προμηθεύτηκε ο Δήμος Καρδίτσας μετά από σχετική απόφαση της Δημοτικής Αρχής, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των γηπέδων της ΕΠΣ Καρδίτσας.

Η σχετική απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία των ερασιτεχνών αθλητών ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη με το χαμό του 20χρονου αθλητή στο Μαυρομμάτι.

Με βάση την απόφαση της δημοτικής οι απινιδωτές παραδόθηκαν το πρωί της Παρασκευής στον πρόεδρο της ΕΠΣΚ κ. Α. Σφήκα παρουσία και του Γραμματέα κ. Γ. Κρανή.

Στη συνέχεια με ευθύνη της ΕΠΣΚ θα διανεμηθούν και θα λειτουργούν στα γήπεδα.

Από την πλευρά του Δήμου εκτός από τον Δήμαρχο παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ. Α. Σπάνιας, Σ. Αντωνίου και Π. Σβερώνης.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε σχετικά:

«Η δημοτική αρχή πάντοτε ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα που άπτεται της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Για αυτό σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σπάνια ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, λάβαμε αμέσως την απόφαση να προμηθευτούμε ικανό αριθμό απινιδωτών. Εξάλλου η ευαισθησία της δημοτικής αρχής σε αντίστοιχα θέματα είναι δεδομένη καθώς εδώ και δύο σχεδόν χρόνια έχει εγκαταστήσει δίκτυο απινιδωτών σε επίκαιρα σημεία του Δήμου. Οι εν λόγω απινιδωτές λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ» κατέληξε στη δήλωση του ο Δήμαρχος.

Ο κ. Σπάνιας υπογράμμισε ότι η ευαισθησία της Δημοτικής αρχής σε αυτά τα ζητήματα είναι δεδομένη ενώ πρόσθεσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος μαζί με το ΕΚΑΒ οργανώνουν συνεχώς ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των απινιδωτών αλλά και για την παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Τέλος ο κ. Α. Σφήκας ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία της ενώ υπογράμμισε ότι με ευθύνη της ΕΠΣΚ θα γίνει ότι πρέπει για να εφοδιαστούν όλα τα γήπεδα με απινιδωτές.

Τι είναι οι απινιδωτές

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ.

Οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Στους χειροκίνητους και τους αυτόματους.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα πρώτα 3-5 λεπτά έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%.

Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.

Δείτε επίσης