Α. Σκόνδρα: «Στην δημόσια υγεία δεν κάνουμε εκπτώσεις»

Share

Α. Σκόνδρα: «Στην δημόσια υγεία δεν κάνουμε εκπτώσεις»

Η Βουλευτής μας, κ. Α. Σκόνδρα, εισηγήθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες. Καλώντας δε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν το εν λόγω Νομοσχέδιο, τόνισε ότι «Η δημόσια υγεία πρέπει να είναι κοινός τόπος όλων των κομμάτων και δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων σε ότι έχει σχέση με την ανθρώπινη ζωή και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.»

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Συζητάμε και καλούμαστε να ψηφίσουμε, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που αφορά στην κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών, στον τομέα της Υγείας, αλλά και διατάξεις που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών 6-12 ετών και ζητήματα σχετικά με υποδομές δομών υγείας, δαπάνες, κινητικότητα προσωπικού και παρατάσεις συμβάσεων.

Στο Νομοσχέδιο επικυρώνεται, η από 22/11/2022, υπογραφείσα Επιμέρους Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου. Η Σύμβαση αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος, για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, το οποίο βασίζεται σε πολυπαραγοντικό μοντέλο. Το έργο θα υλοποιηθεί, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα, θα έχει διάρκεια 5 έτη και η συνολική δαπάνη υπολογίζεται στα 15.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρωτοβουλία αυτή, βασίζεται σε μια διευρυμένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προωθεί, την διεύρυνση της πρόσβασης, στην υγειονομική περίθαλψη και την ενίσχυση της ποιότητας, των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά, δεν καταργεί και δεν υποβαθμίζει τις υπάρχουσες δομές.

Αντίθετα, λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους επαγγελματίες υγείας,  που εξειδικεύονται στην υποστήριξη παιδιών και εφήβων, αλλά και όλου του πληθυσμού. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία, εισάγοντας το 2021, ειδικό Χαρτοφυλάκιο, στο Υπουργείο Υγείας. Η πολύχρονη οικονομική κρίση και η πανδημία, ανέδειξαν τις ανάγκες της κοινωνίας, στον τομέα αυτό και η πολιτική μας αγκάλιασε και στηρίζει τους ασθενείς, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες, στις αντίστοιχες κλινικές και δομές ψυχικής υγείας της χώρας.

Οι ρυθμίσεις που εισάγει στη συνέχεια το Νομοσχέδιο είναι κομβικής σημασίας, για την εύρυθμη λειτουργία, των δομών και των διαδικασιών των δομών υγείας, όλων των βαθμίδων.

Αξίζει ν’ αναφερθώ ιδιαίτερα στο νέο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας παιδιών. Το  “dentist pass”, όπως ονομάστηκε, εφαρμόζεται για πρώτη φορά δωρεάν, θα ωφεληθούν 660.000 παιδιά και θα ανακουφίσει σημαντικά τους γονείς, από το κόστος επίσκεψης στον οδοντίατρο.  Αφορά όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών και περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο για έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, φθορίωση δοντιών, καθαρισμό, ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα γίνεται μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, που θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο και θα παρέχει στους γονείς ιδιαίτερη ευελιξία.

Είναι γνωστή η ευαισθησία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουμε επεξεργαστεί πολλά νομοσχέδια, που εισάγουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, όπως για παράδειγμα οι 4.500 και πλέον, έγκαιρες διαγνώσεις, που προέκυψαν από το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που καλύπτει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στις Ελληνίδες.

Η ψήφισή του νομοσχεδίου θα προσδώσει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης, στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά, αλλά και σε όλο το σύστημα υγείας συνολικά, ώστε να είναι σε θέση, να αντιμετωπίζει πάγιες και έκτακτες ανάγκες του, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Οι βελτιωτικές ρυθμίσεις και παρατάσεις που εισάγει, θα διευκολύνουν τους  επαγγελματίες υγείας και του Ε.Σ.Υ., ν’ ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου που διανύουμε, να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν. Η πανδημία δεν έχει ολοκληρωτικά παρέλθει και η ταυτόχρονη εμφάνιση της εποχικής γρίπης, λειτουργεί σωρευτικά, για αυτό είναι πολύ σημαντικό, να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, φέρνει προς ψήφιση το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και την άρση απαγόρευσης, της κινητικότητας στο Ε.Σ.Υ. Έτσι θα ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων. Επιπλέον, η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα κινητικότητας νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που υπηρετεί σε λοιπούς φορείς εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, αποκλειστικά και μόνο προς ενίσχυση των μονάδων υγείας, ώστε να παρέχει βοήθεια σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς και να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και κατάρτιση.

Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στο Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος, για τις δωρεές που πραγματοποιεί και για την σημαντική συμβολή του, στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και του Ε.Σ.Υ. Η πληθώρα δωρεών έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα, μέσω των επιχορηγήσεων και των υποτροφιών, που παρέχει κάθε χρόνο, στηρίζοντας ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών μας, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και της τέχνης.

Η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση, που επιδεικνύουν τέτοιες πράξεις, είναι ικανές να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τους ευεργέτες αυτού του τόπου και να αναγνωρίζουμε την  προσφορά τους στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία.

Είναι σαφώς λανθασμένη, η στάση της αντιπολίτευσης που δαιμονοποιεί την πάσης φύσεως ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμπειρία, που αποκτήθηκε την περίοδο της πανδημίας, κατέδειξε πως οι συνεργασίες, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όταν γίνονται σε σχεδιασμό, στρατηγική, μελέτη και σύνεση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν.

Παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας, καλώ όλα τα κόμματα, να στηρίξουν το παρόν νομοσχέδιο, τα αντικείμενα του οποίου, ωφελούν σημαντικά τους συμπολίτες μας. Παράλληλα, θωρακίζουν περεταίρω την δημόσια υγεία και προσφέρουν αναβάθμιση, στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε αυτά τα ζητήματα, οι πολίτες είναι αυστηροί και απαιτούν από όλους εμάς, σύμπνοια και χρήσιμα αποτελέσματα.

Δείτε επίσης