Οικονομική ταυτότητα –  Eπιδόματα

Share

Οικονομική ταυτότητα –  Eπιδόματα

Αφορμή για το παρόν γράμμα πήρα από την πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 24-12-2022 με τίτλο «Έως 5.000 ευρώ δηλώνει το 40%».

Είναι φοβερά τα νούμερα στο σχετικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου κυρίου ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ. Δεν αντέχει κανείς να τα διαβάζει. Δηλαδή δηλώνονται όχι αληθινά νούμερα. Όμως δίνονται επιδόματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μη αληθινή οικονομική ταυτότητα του καθενός.

Το κείμενο του ανωτέρω πολύ δυνατού δημοσιεύματος θα πρέπει, κατά την άποψη μου, λόγω της μεγίστης σημασίας του (αφορά στην οικονομία του κράτους) να συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών (δεν είναι θέμα μόνο οι παρακολουθήσεις).

Επίσης σε κείμενο του δημοσιογράφου κυρίου ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στην ανωτέρω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται σε γιατρούς και δικηγόρους και άλλα τέτοια φοροδιαφεύγοντα ελεύθερα επαγγέλματα ότι δηλώνουν εισόδημα χίλια ευρώ τον μήνα ενώ συνήθως πληρώνουν μεγαλύτερο ποσό μόνο για το ενοίκιο του γραφείου. Ως πότε… Υπουργοί των Οικονομικών θα υπάρχει στενότητα στον δημοσιονομικό χώρο εξαιτίας τη  μη φορολογίας. Όσα προβλήματα «απροσδιορίστου ανάλυσης» κι αν επιχειρεί να λύνει κάθε φορά ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα βγαίνουν τα νούμερα.

Σε παλαιότερο γράμμα μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχα διατυπώσει την άποψη μου με τίτλο «Κάρτα και για τον μαϊντανό». Είχα γράψει ότι εάν το κράτος πλήρωνε πειραματικά για ένα χρόνο όσους πληρώνονται από το Δημόσιο (όλους) μόνο με πλαστικό χρήμα θα προέκυπτε οικονομικό θαύμα στην είσπραξη φόρων. Αλήθεια θα υπήρχε περίπτωση να υπάρξει άρνηση για πληρωμή από κάποιο επαγγελματία; Ακόμη και η άποψη ότι θα ανέβαινε η τιμή δεν ευσταθεί διότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη φορολογική κλίμακα (μάλλον θα έπεφτε η τιμή). Η κορυφαία επιστήμη των μαθηματικών με τις εφαρμογές της μπορεί να δώσει λύσεις.

Πάντως καταγράφεται στα αρνητικά της εποχής μας με την τόσο μεγάλη τεχνολογική πρόοδο (όπου να ‘ναι έρχεται και το θηρίο της τεχνητής νοημοσύνης) να μην είναι δυνατός ο έλεγχος της κίνησης του χρήματος. Ακόμη ταπεινά, είχα διατυπώσει την άποψη ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έπρεπε να κινείται μόνο πλαστικό χρήμα, να διακινούνται δηλαδή μόνο αριθμοί.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Δείτε επίσης