Ερώτηση και απάντηση στη Βουλή: «Κόβονται και μένουν αναξιοποίητα 900 σχολικά γεύματα την ημέρα στο Ν. Καρδίτσας»

Share

Ερώτηση και απάντηση στη Βουλή: «Κόβονται και μένουν αναξιοποίητα 900 σχολικά γεύματα την ημέρα στο Ν. Καρδίτσας»

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή, από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Χήτα Κωνσταντίνο, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1339/09-12-2022 σχετικά με το θέμα «Κόβονται και μένουν αναξιοποίητα 900 σχολικά γεύματα την ημέρα στο Ν. Καρδίτσας». Την ερώτηση απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Προβληματισμός και περίσκεψη επικρατεί σε γονείς και μαθητές σχολείων των Δήμων Καρδίτσας και Σοφάδων, εξαιτίας της φετινής μείωσης στη διάθεση των σχολικών γευμάτων σε σχέση με την περσινή περίοδο αλλά και σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουν να περισσεύουν 900 συνολικά σχολικά γεύματα από τον αρχικό προγραμματισμό και τελικά να μη διατίθενται πουθενά.

Η απόφαση που κοινοποιήθηκε στο αρμόδιο γραφείο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιούσε πως δε θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των σχολείων και των μαθητών που θα διανέμονται σχολικά γεύματα και χωρίς φυσικά να δίδεται καμία εξήγηση για το τι θα γίνουν τα 900 πλεονάζοντα γεύματα.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στον νομό επρόκειτο να διανεμηθούν συνολικά 3.500 σχολικά γεύματα (2.500 σε σχολεία της Καρδίτσας και 1.000 σε σχολεία των Σοφάδων).

Σημειωτέον ότι για τη φετινή διάθεση έγινε επιλογή 25 σχολείων, αριθμός μειωμένος κατά 9 σχολεία σε σχέση με πέρσι.

Εκ των αιτήσεων που υπεβλήθησαν για χορήγηση γεύματος, προέκυψε συνολικά ο αριθμός 2.600, υπολειπόμενος κατά 900 του αρχικού προγραμματισμού.

Κι ενώ, ως όφειλε, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έκανε τις προτάσεις της για την αξιοποίηση του πλεονάσματος σε γεύματα, έρχεται η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να τα στερεί από έχοντές τα ανάγκη. Μια απόφαση που αντιβαίνει της ανθρωπιάς αλλά και των προγενέστερων δηλώσεων της κ. υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περί αύξησης και αναβάθμισης του θεσμού των σχολικών γευμάτων αλλά και στήριξης περισσότερων εχόντων ανάγκη συνανθρώπων μας. Εύλογα διερωτάται κάποιος για τα αίτια της συγκεκριμένης απόφασης, για το αν και πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των «κομμένων» γευμάτων.

Μα ίσως περισσότερο θα διερωτηθεί με ποιο μαγικό τρόπο ξαφνικά η φτώχεια, ο υποσιτισμός και η ανέχεια εξαφανίστηκαν, ώστε εν μέσω οικονομικής κρίσης να μη χρειαζόμαστε 900 επιπλέον πιάτα που δε θα στρωθούν ποτέ στο τραπέζι κανενός σχολείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να εκμεταλλευτείτε τα 900 πλεονάζοντα γεύματα στον ν. Καρδίτσας, αξιοποιώντας τα προς ενίσχυση ευπαθών κοινωνικοοικονομικών ομάδων;
  2. Για ποιους λόγους αγνοήθηκαν οι προτάσεις που σας έγιναν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Καρδίτσας προς αξιοποίηση του πλεονάσματος σε σχολικά γεύματα;
  1. Ποια τα αίτια της συγκεκριμένης σας απόφασης περικοπών των σχολικών γευμάτων; Πώς προτίθεσθε να αξιοποιήσετε τα χρήματα των «κομμένων» γευμάτων;
  1. Θεωρείτε ότι οι κυβερνητικές δηλώσεις και εξαγγελίες περί αύξησης και αναβάθμισης του θεσμού των σχολικών γευμάτων αλλά και στήριξης περισσότερων εχόντων ανάγκη συνανθρώπων μας, συνάδουν με τη λήψη της συγκεκριμένης σας απόφασης που αφορά τα σχολικά γεύματα στον ν. Καρδίτσας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αναλυτικά η απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 1339/9-12-2022»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και πόρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υλοποίηση του προγράμματος είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος και επιλέγει τους Δήμους της χώρας, όπου διανέμονται τα γεύματα, καθώς και τον αριθμό των ωφελούμενων μαθητών ανά Δήμο, ενώ ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένος με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη των Αναδόχων (catering) και τις τεχνικές προδιαγραφές των παρεχόμενων ζεστών γευμάτων. Το δε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι αρμόδιο για την υλοποίηση του προγράμματος στις σχολικές μονάδες.

Μετά τον ορισμό των Δήμων από τον ΟΠΕΚΑ, οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης καθορίζουν από τους επιλεγμένους Δήμους περιοχής ευθύνης τους τις σχολικές μονάδες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν τον αριθμό ωφελούμενων μαθητών που ορίζει ο ΟΠΕΚΑ.

Τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων ορίζονται στη με αρ. πρωτ. Φ.14/ΜΚ/112291/113469/Δ1/5-7-17 Εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. και ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:

  • σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε γειτονιές που παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα,
  • σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας,
  • σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής αποστέρησης,
  • σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν αυξημένο αριθμό μαθητών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα για τα σχολικά έτη 2021-2022, 2022-2023, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΑ η με αρ. 6/2021 «Διακήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής-συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024 με δικαίωμα προαιρέσεως για το σχολικό έτος 2023-2024» και η με αρ. πρωτ. Δ14/οικ.91201/3-10-2022 ΚΥΑ με θέμα: “Υλοποίηση του προγράμματος

«Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022 – 2023 ” (Β΄ 5151) ,σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονται πάνω από 224.000 δικαιούχοι μαθητές/τριες, οι οποίοι φοιτούν σε 1629 σχολικές μονάδες της χώρας, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% των μαθητών/τριών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Αναφορικά με τους Δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων, κατά το σχ. έτος 2021-22 διατέθηκαν στην Α’ φάση (Δ14/οικ.77126/11-10-21, Β’ 4692 ΚΥΑ) 3.137 μερίδες, τις οποίες έλαβαν μαθητές/τριες από 20 σχολικές μονάδες (11 σχολικές μονάδες του Δήμου Καρδίτσας και 9 σχολικές μονάδες του Δήμου Σοφάδων). Κατά τη Β’ φάση (Δ14/οικ.86814/10-11-21, Β’ 5206 ΚΥΑ) προστέθηκαν 14 επιπλέον σχολικές μονάδες από το Δήμο Καρδίτσας.

Τέλος, κατά το τρέχον σχ. έτος 2022-23 και σύμφωνα με τη με αρ. Δ14/οικ.91201/3-10- 22 ΚΥΑ (Β’ 5151) στους Δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων διατίθενται 3536 μερίδες και έχουν ενταχθεί 25 σχολικές μονάδες(15 σχολικές μονάδες του Δήμου Καρδίτσας και 10 σχολικές μονάδες του Δήμου Σοφάδων).

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Δείτε επίσης