Συνταγή Χριστουγέννων

Share

Συνταγή Χριστουγέννων

Έφτασε ο καιρός, κατεβάζω το μπολ όπου η γιαγιά Γιαννούλα ανακάτευε τα υλικά για τα υπέροχο πολίτικο τσουρέκι της .Ανοίγω το βιβλίο των συνταγών  και διαβάζω την συνταγή για να ετοιμάσω τα υλικά μου.

250 γρ. θαλπωρή για όλες τις χρήσεις,200 γρ.φιλιά,500 γρ αγάπη ,400 γρ. χαρά ,2 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη , 3 χριστουγεννιάτικα τραγούδια από παιδικές φωνούλες.½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη,10 ζεστές αγκαλιές,¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, όσο περισσότερα χριστουγεννιάτικα κάλαντα μπορείς να βρεις για να μαλακώσει η ζύμη.

¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, 1στολισμένο δέντρο,1000γρ.ευχές ,3 κουτιά λαμπιόνια, ¼ κουτ. γλυκού μαχλέπι,500γρ.χαμόγελα ,2 χούφτες αναμνήσεις , μερικά ψίχουλα προσμονής ,ένα φλιτζάνι λάμψη και ανακατεύεις  μέχρι να νιώσεις όλα αυτά τα ζεστά συναισθήματα.

Για το σιρόπι θα χρειαστείς αμέτρητη αλληλεγγύη και άλλη τόση ενσυναίσθηση , θα τα ανακατέψεις με προσφορά ,συμπαράσταση και βοήθεια για τους ανθρώπους που μπορεί αυτές τις μέρες να βρίσκονται μέσα σε νοσοκομεία ή να είναι μόνοι ή να χρειάζονται βοήθεια. Θα ανακατεύεις συνέχεια για να μην κολλήσει ποτέ η ελπίδα ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Θα το σβήσεις με κάθε στεναχώρια και απογοήτευση που μπορείς να παλέψεις μέχρι να εξατμιστούν. Αν μπορείς να προσθέσεις και την μοναξιά κάποιου ηλικιωμένου που θα του χαρίσεις την παρέα σου, τότε το σιρόπι σου θα πάρει ένα ρόδινο χρώμα.

Για το στόλισμα χρειάζεσαι την ωραιότερη εκδοχή του εαυτού σου, τουλάχιστον μια πράξη που θα κάνει έναν ή γιατί όχι πολλούς ανθρώπους χαρούμενους,μια αισιόδοξη σκέψη, σφιχτές αγκαλιές, αγαπημένα πρόσωπα και δώρα . Το μείγμα αυτό θα αφρίσει και θα φουσκώσει μέχρι να ανοίξει διάπλατα η καρδιά σου για  να γίνεις το παιδί που ήσουν κάποτε.

Η συνταγή αυτή είναι τόσο απλή και τα συστατικά της τόσο μοναδικά που θα έχεις ένα εξαιρετικό και μαγικό αποτέλεσμα, διαφορετικό  για τον κάθε ένα που την εκτελεί. Πάντα όμως η συνταγή θα σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Χριστούγεννα!

Ο καθένας βιώνει τα Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο, δεν νιώθουν όλοι το ίδιο συναίσθημα και αυτό επηρεάζεται από την κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας. Φέτος τη νύχτα  που ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν, αντί να σκεφτούμε όσα μας λείπουν, ας εκτιμήσουμε ακόμα πιο πολύ όσα έχουμε. Τα δεδομένα ανατρέπονται εξίσου εύκολα με καθετί άλλο στη ζωή.

Οι γιορτινές μέρες έρχονται και φεύγουν και είναι το μυαλό και η καρδιά που θα μας οδηγήσουν να δεχτούμε το μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου που θα στολίσει την ψυχή μας.

Η ελπίδα που νιώθουμε ,η προσδοκία , η χαρά να είμαστε κοντά με αυτούς που αγαπάμε και η ανάγκη να θυμόμαστε με τρυφερότητα αυτούς που χάσαμε, μας κάνει να θέλουμε να φροντίσουμε τους άλλους και τον εαυτό μας λίγο παραπάνω, να ανοίξουμε το σπίτι μας, αλλά και την καρδιά μας, να πασπαλίσουμε με χρυσόσκονη την καθημερινότητά μας, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή και να την ομορφύνουμε.

Οι συνταγές των Χριστουγέννων μπορεί να ποικίλουν βάλτε λίγη φαντασία και με τις δικές σας προσωπικές πινελιές αλλάξτε την συνταγή που αυτοματοποιημένα εκτελείτε κάθε χρόνο κάνοντας αυτά τα Χριστούγεννα διαφορετικά.

Έφτασε η ώρα να αγκαλιάσεις σφιχτά, να ευχηθείς το απραγματοποίητο, να μοιραστείς εμπειρίες, αγάπη, γέλιο  και φυσικά μελομακάρονα!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Γενική–Οικογενειακή Ιατρός

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας Ν. Καρδίτσας

Δείτε επίσης