Στα χνάρια των προηγούμενων προγραμμάτων τουριστικής προβολής συνεχίζει και φέτος η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας

Share

Στα χνάρια των προηγούμενων προγραμμάτων τουριστικής προβολής συνεχίζει και φέτος η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας

Η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαικής Συσπείρωσης, Ζήση Γκαραλιάκου, για την τουριστική προβολή της περιφέρειας Θεσσαλίας 2023

Στα χνάρια των προηγούμενων προγραμμάτων τουριστικής προβολής συνεχίζει και φέτος η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, με διαφημιστικές καμπάνιες και προβολές που απέχουν πολύ από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών του κλάδου.

Στον σχεδιασμό αυτό, απαξιώνονται παντελώς οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις «μαθητείας», οι ενοικιαζόμενοι από τα δουλεμπορικά γραφεία, που σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης δουλεύουν με ολοένα και λιγότερο μισθό, πολλές φορές απλήρωτοι, χάνοντας ένα-ένα τα δικαιώματά τους, εργασιακά και ασφαλιστικά.

Τόσο ο απολογισμός δράσης της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας για την τουριστική προβολή του 2022, όσο και ο προγραμματισμός για το 2023, σχεδιάζονται σύμφωνα με την γενικότερη τουριστική πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, που αντιμετωπίζουν το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, πάγια εξέφραζε την αντίθεσή της στην ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στον κλάδο του Τουρισμού, γιατί η γιγάντωση του και η αναγωγή του ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας που στηρίχθηκε στον αλλοδαπό και ακριβό τουρισμό, ωφέλησε βασικά το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκόμισε και αποκομίζει τεράστια κέρδη, μέσα από την εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων,-το είδαμε αυτό-ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας.

Αυτό το μοντέλο του τουρισμού, στηρίζουν και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι (είτε διοικούνται από τη Ν.Δ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ), με τις πολιτικές τους και με τις διάφορες δράσεις τουριστικής προβολής, τις συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό, με την διοχέτευση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης σε μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού,  μαρίνων και λιμανιών, οδικού δικτύου, άλλων υποδομών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με την εκχώρηση και δημόσιας γης, για να γίνουν τουριστικές επενδύσεις με ωφελημένους βασικά τους λίγους.

Η εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ανάγκης για διακοπές, αναψυχή και τουρισμό, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη μη ικανοποίησή της, αλλά και στους εργαζόμενους του κλάδου, στην αξιοποίηση της χρήσης γης από την καπιταλιστική επιχείρηση που μετατρέπει σε εμπόρευμα ακόμη και φυσικές αξίες χρήσης όπως, ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός και η δραστηριότητα δεν αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να κάνουν διακοπές, τουρισμό και αναψυχή, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ούτε για μία μέρα, ούτε αφορά την αύξηση των μισθών, την επαναφορά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό επισιτισμό που αφαιρέθηκαν βίαια τα τελευταία χρόνια, και με πρόσχημα την πανδημία – σήμερα από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση – από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, ούτε φυσικά τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να φυτοζωούν ή να κλείνουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, της φορολογίας και των χαρατσιών.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές των εργαζομένων, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ, μειώθηκε θεαματικά και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θα λύσουν κανένα ζήτημα τα διάφορα e-pass αποτελώντας σταγόνα στον ωκεανό και δεν αλλάζει την κατάσταση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας θεωρεί πως ο τουριστικός σχεδιασμός της περιφέρειας εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, σχεδιάζει στοχευμένα την αναζήτηση νέων τουριστικών αγορών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Μοιράζει λεφτά για να εξασφαλίσουν έτοιμη πελατεία και κέρδη, απαλλάσσοντας τους από έξοδα προβολής και διαφήμισης, ενώ ταυτόχρονα προτεραιότητα της είναι η υλοποίηση των στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό έργων υποδομής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος..

Γι’ αυτό καταψηφίζουμε το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής που έφερε για έγκριση η Περιφερειακή Αρχή.

Εμείς διεκδικούμε κρατική μέριμνα για το δικαίωμα κάθε εργατικής και λαϊκής οικογένειας για διακοπές, αναψυχή και τουρισμό.

Είναι ανάγκη να υπάρχουν άμεσα προγράμματα για δωρεάν διακοπές των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, να μην ιδιωτικοποιηθούν άλλες δημόσιες εκτάσεις και υποδομές. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της απαράδεκτης εκμετάλλευσης με πανάκριβο αντίτιμο συντριπτικού ποσοστού των ακτών από τις επιχειρήσεις εστίασης, να υπάρχουν οργανωμένες δωρεάν ακτές με υποδομές για όλο τον κόσμο.

Την εξασφάλιση της μανιάτικης άδειας και του 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους.

Άμεσα τετραπλασιασμό των δικαιούχων προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με ουσιαστική μείωση της συμμετοχής του κατόχου σε καταλύματα και μέσα συγκοινωνίας. Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους.

Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, στους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.

Να δημιουργηθούν και νέες δημόσιες παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι δωρεάν.

Να δημιουργηθούν δωρεάν χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, με προσιτές τιμές ή και δωρεάν για τα νέα ζευγάρια, για τους άνεργους. Εδικές υποδομές για ΑΜΕΑ.

Παράλληλα η Λαϊκή Συσπείρωση, διεκδικεί τη λήψη μιας σειράς ουσιαστικών μέτρων στήριξης όλων των εργαζομένων του κλάδου, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, όπως επίσης για την προστασία των μικρών επαγγελματιών του κλάδου, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας.

Δείτε επίσης