More

  «Χιλιοπαιγμένο έργο» τα αόριστα λόγια για νερά Αχελώου στη Θεσσαλία ενώπιον Επιτροπών της Βουλής

  Share

  «Χιλιοπαιγμένο έργο» τα αόριστα λόγια για νερά Αχελώου στη Θεσσαλία ενώπιον Επιτροπών της Βουλής

  Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


  Οι Θεσσαλοί και ιδίως οι αγρότες του διψασμένου κάμπου ξαναζούν το σήριαλ της δήθεν πολιτικής βούλησης για ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων Αχελώου ποταμού, φράγματα: Συκιάς – Μουζακίου – Μεσοχώρας και μεταφοράς μέρους των πλουσίων νερών στον Θεσσαλικό κάμπο, που κινδυνεύει να ερημοποιοηθεί, «Σαχαροποιηθεί».

  Μετά την επιτάχυνση των έργων από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή – ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά (2004-9) επί 13 χρόνια ουδέν γίνεται και η κυβέρνηση ΝΔ από το 2019 ενώ λεκτικά δηλώνει ότι … θέλει την ολοκλήρωση τους, στην πράξη έχει παγώσει όλες τις διαδικασίες με επίκληση αόριστων και αντιφατικών ισχυρισμών.

  • Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενώ δηλώνει στις Επιτροπές της Βουλής – βλ σημερινά δημοσιεύματα – Περιφερειών / Υδατικών Πόρων / Περιβάλλοντος ότι λείπουν… τρεις τροπολογίες για τις απαλλοτριώσεις στην Μεσοχώρα, όπου το φράγμα είναι έτοιμο κατά 95%+ , σε ουδεμία πολιτική παρέμβαση έχει προχωρήσει, ούτε σε πανθεσσαλική κινητοποίηση εναντίον της ολιγωρίας των κυβερνώντων, προφανώς λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων και μη διατάραξης αγαστής σχέσης τους.

  •• Ο Βουλευτής ΝΔ Γ Κωτσός – με μακρόχρονη εμπειρία και δράση στη θεσσαλική Αυτοδιοίκηση – είναι ο Μόνος Πολιτικός που ευθαρσώς, παρότι κυβερνητικός, ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής, μίλησε για τη μεγάλη καθυστέρηση τονίζοντας τις επιφυλάξεις του για την πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα ηγεσία στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και την επείγουσα ανάγκη για ολοκλήρωση των ημιτελών παρατημένων έργων Αχελώου, που έχουν λίαν αρνητικές επιπτώσεις στα οδικά δίκτυα των περιοχών (Αργιθέας και Μουζακίου) εξαιτίας της πλήρους εγκατάλειψης (επικίνδυνα προφράγματα, αλλαγή ρού, κατολισθήσεις, πλημμυρικά).

  ^ Ζήτησε, μετά λόγου γνώσεως του σοβαρού θέματος, τη σύνταξη ενός master plan – «οδικό χάρτη» αναγκαίων έργων και δράσεων.

  • Είναι η ώρα το ΠΣ Θεσσαλίας μαζί με τους φορείς της ισχυρής Θεσσαλίας να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για σεβασμό του ιδρώτα των αγροτών και των Θεσσαλών που ζουν στις άνυδρες πόλεις, με σύσταση Ειδικού Οργάνου με επικεφαλής προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους & κοινής αποδοχής για την προώθηση του δικαίου αιτήματος ολοκλήρωσης όλων των παρατημένων ζωτικών έργων ρού Αχελώου ποταμού εντός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

  * Να κληθούν τα κόμματα και η Βουλή να λάβουν σαφή ξεκάθαρη θέση, άλλως το ελληνικό δημόσιο να υποχρεωθεί να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και οδικών δικτύων από Μουζάκι έως Συκιά και Αργιθέα που μένουν σε επικίνδυνη βατότητα και με τριτοκοσμική εικόνα διάλυσης…

  * Τα κέντρα Εξουσίας ας μη θεωρούν σίγουρους ψηφοφόρους τους Θεσσαλούς, τους Αργιθεάτες !

  * Η ορεινή Αργιθέα, η Πίνδος έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, περίσσευμα νερών που η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει για την επίλυση του υδατικού ελλείμματος που βιώνει η Θεσσαλία και ο κάμπος.

  •Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής επί 12 χρόνια και της Κυβέρνησης από 2019 είναι μεγάλες και ένδειξη ότι πολιτική βούληση δεν υπάρχει … απλά κατά καιρούς γίνονται αόριστες δηλώσεις και βερμπαλισμοί εδώ και τριάμισυ χρόνια, ακόμη και για το ήδη τελειωμένο Φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων επί ζημία της εθνικής οικονομίας και πράσινης μετάβασης!

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
  Αιρετός ΤΑ Αχελώου – 25 έτη, Νομικός
  15-12-22

  Δείτε επίσης