Δήμος Καρδίτσας: «Πληρώνω όσο πετάω» για μείωση του όγκου των απορριμμάτων

Share

Δήμος Καρδίτσας: «Πληρώνω όσο πετάω» για μείωση του όγκου των απορριμμάτων

Σε πιλοτικό πρόγραμμα υπέβαλε πρόταση ένταξης ο Δήμος Καρδίτσας

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις  

Πιλοτικά στο πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω» διεκδικεί να μετάσχει ο Δήμος Καρδίτσας μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας. Ήδη η διεύθυνση προγραμματισμού σε συνεργασία με την ΜΟΔ υπέβαλε σχετική πρόταση ύψους 1.027.786 η οποία αποτελείται από δύο υποέργα. Το υποέργο ένα ύψους 872.712 ευρώ αφορά τον εξοπλισμό και το υποέργο δυο ύψους 155.074 ευρώ αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν και την εφαρμογή κατάλληλου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών ή επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.

Στο υποέργο ένα περιλαμβάνεται το σύνολο του εξοπλισμού του συστήματος ΠΟΠ και συγκεκριμένα:

– 1.350 οικιακοί κάδοι 120 λίτρων με κλειδαριά και ταυτότητα

– 45 έξυπνα συστήματα τοποθέτησης υφιστάμενων κάδων 3 θέσεων, με ελεγχόμενο άνοιγμα, θυρίδα ελεγχόμενου όγκου, σύστημα ογκομέτρησης

– 60 συστήματα κλειδώματος και ταυτότητας υφιστάμενων κάδων

– 3 συστήματα ζύγισης και ταυτοποίησης κάδων σε υφιστάμενα οχήματα συλλογής-μεταφοράς

– Πλατφόρμα τηλεματικής διαχείρισης οχημάτων και ροής απορριμμάτων τεχνολογίας blockchain με άδεια χρήσης για 6 μήνες

Τι είναι το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω»

“Πληρώνω όσο πετάω” είναι το νέο πρόγραμμα που άνοιξαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το νέο πρόγραμμα  αφορά στον τρόπο που τα νοικοκυριά θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Οι πολίτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση. Όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στις χωματερές τόσα περισσότερα θα πληρώνουν.

Εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκές πόλεις

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, το πρόγραμμα αφορά την κατάθεση προτάσεων από τους Δήμους για την εφαρμογή του συστήματος “Πληρώνω όσο πετάω” γνωστό στη διεθνή κοινότητα ως “pay-as-you-throw” (PAYT) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων με την εμπλοκή όσων τα παράγουν.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερο.

“Όπως ο καταναλωτής πληρώνει ανάλογα με το ρεύμα ή το νερό που καταναλώνει, έτσι θα γίνεται και με τα σκουπίδια, ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κάθε Δήμος θα μπορεί να εφαρμόζει την δική του πολιτική και το δικό του σύστημα “χρέωσης των σκουπιδιών”.

Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να εφαρμοστεί σωστά και με δίκαιο τρόπο το μέτρο ενώ οι καταναλωτές καλούνται να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ιταλία στο Βέλγιο αλλά και στην Ολλανδία.

Ειδικότερα το “pay-as-you-throw” (PAYT) στην Ιταλία έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντική μείωση των αποβλήτων και υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ στο Βέλγιο που εφαρμόστηκε ένα σύστημα με προπληρωμένες σακούλες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης το οποίο ξεπέρασε το 60%.

Πώς γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Γερμανία

Στη Γερμανία τα σπίτια δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού ρεύματος, καθώς εφαρμόζουν το σύστημα, «Πληρώνω όσο Πετάω».

Κάθε σπίτι, είτε μονοκατοικία είτε πολυκατοικία, έχει τρεις κάδους αποκλειστικής χρήσης που τους νοικιάζει απευθείας από τον Δήμο και το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος και τη συχνότητα αποκομιδής που θα επιλέξει η κάθε κατοικία.

Πώς λειτουργεί το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω»;

Το σύστημα περιλαμβάνει έναν γκρι κάδο για τα κοινά απορρίμματα, έναν μπλε για το χαρτί και έναν καφέ κάδο για τα υπολείμματα τροφών και τα πράσινα.

Ο γκρι κάδος είναι για τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως πάνες, λερωμένα χαρτιά, μαγειρεμένα φαγητά κα. Συνήθως τα απόβλητα αυτά οδηγούνται για καύση (ενεργειακή αξιοποίηση). Ένας τέτοιος κάδος 120lt με αποκομιδή κάθε 15 ημέρες κοστίζει στην κάθε κατοικία 140€ ετησίως.

Ο μπλε κάδος είναι αποκλειστικά για χαρτί, όπως εφημερίδες και περιοδικά, χάρτινες σακούλες κα. Μία κατοικία τον νοικιάζει 15€ ετησίως για αποκομιδή κάθε 15 ημέρες. Δηλαδή 125€ φθηνότερα από τον γκρι κάδο.

Ο καφές κάδος είναι για τα υπολείμματα τροφίμων και τα πράσινα απόβλητα κήπου. Τα απόβλητα αυτά οδηγούνται για κομποστοποίηση ή αναερόβια ζύμωση. Μία κατοικία τον νοικιάζει 90€ ετησίως για αποκομιδή κάθε 15 ημέρες. Με άλλα λόγια 50€ φθηνότερα από τον γκρι κάδο!

Για τις μεταλλικές, γυάλινες και πλαστικές συσκευασίες δεν υπάρχουν αποκλειστικοί οικιακοί κάδοι, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται σε ειδικά σημεία στις γειτονιές, χωρίς φυσικά κόστος αποκομιδής για τους πολίτες.

Τα ογκώδη υλικά, όπως συσκευές, χαλιά και ρούχα οδηγούνται σε ένα πράσινο σημείο που διαθέτει ο δήμος, πάλι άνευ κόστους για τον πολίτη.

Αυτό σημαίνει ότι αν θες να πληρώνεις λιγότερα στον Δήμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, μειώνεις τα απορρίμματά σου και αυξάνεις την ανακύκλωσή σου!

Δείτε επίσης