ΚαστροΜονάστηρο Σωτήρος Θεσσαλικών Βραγκιανών: Ξεκίνησαν οι εργασίες, αισιόδοξοι οι συντηρητές τοιχογραφιών για παράδοση σε τρεις μήνες

Share

ΚαστροΜονάστηρο Σωτήρος Θεσσαλικών Βραγκιανών: Ξεκίνησαν οι εργασίες, αισιόδοξοι οι συντηρητές τοιχογραφιών για παράδοση σε τρεις μήνες

Χθες επισκέφθηκε το εργοτάξιο ο δωρητής: Ιατρός Φάνης Στάθης του Χριστοφόρου και συνομίλησε με τους τεχνίτες επιστήμονες (φωτογραφίες), διαπίστωσε την πρόοδο.

Προχωρούν με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτές κινήσεις οι εργασίες αποκατάστασης – συντήρησης των τοιχογραφιών από τους αναδόχους -ειδικούς επιστήμονες με πρωτεργάτη τον Θεσσαλονικιό Αλέξανδρο Κωνσταντά στο ΚαστροΜονάστηρο της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Θεσσαλικών Βραγκιανών μετά την ειδική άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιωτιδος και επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας , καθότι η Ιερά Μονή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο με ΦΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού (1996).

Η «Αγιά Σωτήρα»μας αποτελεί – όπως έχουμε υπογραμμίσει – τον Πατριωτικό και Πνευματικό Φάρο εδώ και 400 χρόνια , 4 αιώνες, για όλη την ορεινή περιοχή της κοιλάδας Αχελώου , της νότιας Πίνδου και των Βραγκιανών!

Πίστη όλων των πατριωτών , κατοίκων , ενοριτών είναι: όσο θα στέκεται όρθιο και λειτουργικό το ιστορικό ΚαστροΜονάστηρο του Σωτήρος ,άλλο τόσο θα παραμένουν ενεργά και θα προκόβουν τα Θεσσαλικά Βραγκιανά και τα χωριά μας!

Κόντρα στους ταραγμένους καιρούς , την απειλή ερήμωσης…

Γιαυτό έχουμε χρέος ,όλες οι γενιές για αγάπη και συνδρομή με αίσθηση ιερού πατριωτικού καθήκοντος.

Αξιέπαινος ο μεγάλος δωρητής , όλοι οι χορηγοί κ υποστηρικτές , οι ενορίτες με τον δικό τους οβολό , το τάμα, την εθελοντική προσφορά.

Η ευλογία του Σεβασμιοτάτου κκ Τιμοθέου οδηγεί και ενισχύει τις προσπάθειες.

Η διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -καθηγήτρια κ Αννίτα Ν Πρασσά, η οποία υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Βραγκιανών πριν 30 περίπου χρόνια (1989-90)έχει γράψει ένα αξιόλογο βιβλιαράκι ( έκδοση του πολιτιστικού οργανισμού κοινότητας Βραγκιανών 1996)με τίτλο:

«Τα Βραγκιανά της Καρδίτσας: Ιστορικές κ Λαογραφικές Αναζητήσεις από ένα Ξεχασμένο Χωριό των Αγράφων».

Αξίζει να επανεκδοθεί και να μοιραστεί σε όλους.

Να προσκληθεί η καλή μας συγγραφέας σε ειδική εκδήλωση στην ‘’Αγιά Σωτήρα’’.

° Γράφει η καθηγήτρια:

‘’ Σουλιώτες και Μανιάτες ,λιοντάρια ξακουστά ,

ως πότε στες σπηλιές σας κοιμάσθε σφαλιστά ;

Μαυροβουνιού καπλάνια ,Ολύμπου σταυραετοί

κι Αγράφων τα ξεφτέρια γενήτε μια ψυχή ‘’.

@ Η κ Αννίτα Ν. Πρασσά είναι σήμερα προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο νομό Μαγνησίας ( Βόλος) – αναζητήστε στο διαδίκτυο.

Την θυμόμαστε και την ευχαριστούμε εγκαρδίως .Την θεωρούμε δημότισσα επι τιμή της κοινότητας Βραγκιανών.

@ Επόμενο βήμα το έργο της ενεργειακής αυτονομίας (απεξάρτηση απο ΔΕΔΔΗΕ και περιορισμό κόστους) μέσω φωτοβολταϊκών – αιολικών – μπαταριών νέου τύπου με συνδρομή της επι χρόνια υποστηρίκτριας του μοναστηριού μας εταιρίας: Τερνα Ενεργειακή ΑΕ . Η Αγιά Σωτήρα, πάλι, θα κάνει το θαύμα της!!!

Δημήτρης Παπακώστας / 25 Οκτωβρίου 2022

Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου – επιμελητής Ιεράς μονής.

Δείτε επίσης