Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις «Open Village/Ανοιχτό Χωριό» στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου

Share

Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις «Open Village/Ανοιχτό Χωριό» στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου

OPENVILLAGE / ΑΝΟΙΧΤΟ ΧΩΡΙΟ 2022

Για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου και 7-9 Οκτωβρίου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα εργαστήρια

Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις «Open Village /Ανοιχτό Χωριό» στον Άγ. Λαυρέντιο Πηλίου, με πολύ ενδιαφέρουσες  επιστημονικές συναντήσεις, πολιτιστικά δρώμενα, διαδραστικά εργαστήρια, μαγειρέματα και … γευστικά μυστήρια, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν και στα δύο Σαββατοκύριακα. Δηλώστε τώρα συμμετοχή, καθώς ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Κυριακή 2 Οκτωβρίου, 10:00-12:00

Εργαστήριο ξύλου, στο ξυλουργείο του Κώστα Φραγκογιάννη, με την υποστήριξη του Γιάννη Κίζη, αρχιτέκτονα, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ. Περιλαμβάνει ματίσματα σε φέροντα ξύλινα στοιχεία και σε κουφώματα, συμπλήρωση κουφωμάτων – χαραμάδες από παραμορφώσεις και διάφορα προφίλ με παραδοσιακά εργαλεία και σύγχρονα μηχανήματα [email protected]

Κυριακή 2 Οκτωβρίου, 12:00-13:00

Επιτόπια παρουσίαση της αποκατάστασης της οικίας Κώστα Καντίκου, αρχιτέκτονα. Εντυπωσιακό κτίσμα του 1882, με νεοκλασικά χαρακτηριστικά, το οποίο αποκαταστάθηκε πρόσφατα με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και κατασκευή του.  [email protected]

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 18:00-21:00 θα πραγματοποιηθούν 2 παράλληλα εργαστήρια με θέμα «Εμπνέομαι από τη φύση και δημιουργώ»

  1. Κόσμημα Κεραμική με τις Ευθυμία Λεκίδου και Ευγενία Τσιρώνη, ερασιτέχνιδες κεραμίστριες. Θα φτιάξετε κοσμήματα και διακοσμητικά που θα θυμίζουν για πάντα την αγάπη μας για τη φύση. [email protected]
  2. Καλλυντικά με τη Νανά Δρίζη η οποία ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία χρόνια φτιάχνοντας για προσωπική της χρήση (και ευχαρίστηση) τα καλλυντικά της. Είναι γνωστό ότι τα φυτά έχουν θεραπευτικές αλλά και καλλυντικές ιδιότητες και από την αρχαιότητα οι άνθρωποι -και κατ εξοχήν οι γυναίκες- τα χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν και προϊόντα ομορφιάς: από απλά εκχυλίσματα σε λάδι ή αλκοόλ (αμύγδαλο, δάφνη, τριαντάφυλλο κλπ) μέχρι πιο σύνθετα παρασκευές, όπως οι κεραλοιφές και οι κρέμες. Σ’  αυτό το τρίωρο θα μιλήσουμε για τις καλλυντικές – θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και θα παρασκευάσουμε κάποια απλά καλλυντικά με υλικά που παίρνουμε από τη φύση χωρίς χημικές προσθήκες. [email protected]

Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις «Open Village/Ανοιχτό Χωριό» στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν τρία ακόμα εργαστήρια, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας με θέμα «Κρίσιμα ζητήματα στην αποκατάσταση παραδοσιακών κατασκευών» θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια:

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 10:30-12:00

 «Τοίχοι Αντιστήριξης, Τοιχία και στράγγιση» με τον Νίκο Νάσκο, πολιτικό μηχανικό, Δρα εδαφομηχανικής κατασκευών, Ecole Centrale,Paris, διευθυντής ΓΕΩΓΝΩΣΙΣ ΑΕ. Πώς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κατολισθήσεων σε παραδοσιακούς οικισμούς και δη σε περιοχές όπου η χρήση ειδικών μηχανημάτων είναι απαγορευτική, λόγω αδυναμίας προσπέλασης στον χώρο.

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 12:15-14:45

«Παθολογία και υλικά αποκατάστασης λιθοδομών ιστορικών κτιρίων» με την Ιωάννα Παπαγιάννη, ομότιμη  καθηγήτρια ΑΠΘ, Έμφαση θα δοθεί στην αναδόμηση λιθοδομών, με τον Βασίλη Nikoli και την κατασκευή επιχρισμάτων βασισμένων στην παραδοσιακή τεχνική, με τον Πέτρο Marko.

Ακόμα, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 9:00 – 14:00, θα γίνει:

Βοτανολογικός περίπατος και βιωματικά σεμινάρια στη Δράκεια, στον Βοτανόκηπο και εργαστήρια της Chiron Kentauros, με τον Παναγιώτη Γιαννακούλα και τον Μανώλη Μάνο, ειδικό στη βοτανική ιατρική (Bsc Hons Herbal Medicine). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συλλογή αυτοφυών βοτάνων, δημιουργία μιγμάτων τσαγιών, απόλαυση αφεψημάτων των τοπικών ειδών και Παρασκευή, μαζί με τους επισκέπτες, καλλυντικών.

Εκτός από τα εργαστήρια, θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο γευστικό παιχνίδι μυστηρίου (Urban Game) «Έγκλημα και Μαρμελάδα: το τέταρτο Λεμονάτο Ροδάκινο» που διοργανώνουν ο Νίκος  Βανδώρος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και η Κλαίρη Μπακούρα, Πολιτιστική Διαχειρίστρια στην πλατφόρμα  https://www.eventbrite.com/e/423275748157, ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και στοχεύει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Αγ. Λαυρεντίου, μέσω τοπικών γεύσεων.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 18:30 – 21:00, στον Παλαιό Στρατώνα, με την εσπερίδα «Προφορική ιστορία. Ερμηνείες  του παρελθόντος και μεταφορές στον καλλιτεχνικό  χώρο» και θα συνεχιστούν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου με τη διημερίδα «Κρίσιμα ζητήματα στην αποκατάσταση παραδοσιακών κατασκευών». 

Επιπλέον, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, θα γίνουν οργανωμένες ξεναγήσεις στον δημόσιο χώρο και σε χαρακτηριστικά κτήρια του χωριού. Ένας μεγάλος περίπατος που θα ξεκινήσει ώρα 11:00 και 2 μικρότεροι που θα ξεκινήσουν ώρα 12:00, όλοι με αφετηρία την κεντρική πλατεία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν 7-9 Οκτωβρίου, αφιερωμένες στο περιβάλλον, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε από την διαρκώς ανανεούμενη ιστοσελίδα μας: www.openvillage.gr και από τα social media.

Δείτε επίσης