Τρίτος χρόνος αδιοριστίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που απορρίφθηκαν λόγω του παραβόλου των 3 ευρώ

Share

Τρίτος χρόνος αδιοριστίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που απορρίφθηκαν λόγω του παραβόλου των 3 ευρώ

Η τιμωρία τους συνεχίζεται

Μπορεί η Παιδεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους (άρθρο 16 , § 2), και αυτό να οφείλει με τη σειρά του να προσλαμβάνει τους λειτουργούς της με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, διαφάνεια και αξιοκρατία (άρθρα 103, § 7), ωστόσο όλα αυτά τα άκρως ουσιαστικά και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ζητήματα ελάχιστα φαίνεται να απασχολούν το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της αντικειμενικής, αξιοκρατικής αξιολόγησης καταστρατηγήθηκε πριν 2 χρόνια για περισσότερους από 10.000 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, δείχνοντας εμπιστοσύνη (ως μη όφειλαν) στο ψηφιακό κράτος, δεν επιβάρυναν τα γκισέ των ΚΕΠ και υπέβαλαν μόνοι τους τις αιτήσεις τους για διορισμό (προκηρύξεις 1 και 2 ΓΕ, 3 ΕΑ/2019).

Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώσουν ακριβά και μαζικά την ανεπάρκεια ενός συστήματος που δεν είχε την ωριμότητα και την αρτιότητα, με την οποία το πίστωνε η Κυβέρνηση. Εξαιτίας μιας ατέλειας του ηλεκτρονικού συστήματος κατάθεσης των αιτήσεων, το οποίο δεν προειδοποιούσε ούτε ενημέρωνε εγκαίρως τον υποψήφιο για τη μη πληρωμή ενός ηλεκτρονικού παραβόλου αξίας 3€ (!) ένας μεγάλος αριθμός πρώην αναπληρωτών εκπαιδευτικών στερείται εδώ και δύο χρόνια το νόμιμο δικαίωμα στην εργασία.

Αντιθέτως, το απολύτως παραπλανητικό μήνυμα που εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή ήταν ότι η διαδικασία υποβολής της αίτησής τους ήταν «επιτυχής» (είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατφόρμα βελτιώθηκε και «ειδοποιεί» πλέον το χρήστη για τυχόν εκκρεμότητα πληρωμής!).

Θύματα ενός ανάλγητου και χωλού ψηφιακού κράτους που δεν έμαθε ούτε να αναγνωρίζει τα λάθη του, ούτε να αποκαθιστά τις αδικίες του και που στερούμενο κάθε νοημοσύνης, κριτηρίου και ευαισθησίας εξισώνει ένα παράβολο με τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα διορισμού.

Οι συγκεκριμένοι, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, εξακολουθούν να βρίσκονται για 3η (!) οσονούπω χρονιά εκτός του πίνακα αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι αρκετοί είχαν σειρά διορισμού. Μετά από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε σχολεία που τίμησαν και υπηρέτησαν από τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα (με καταργημένα τα διπλά μόρια που υποσχόταν το Υπουργείο για χρόνια) νησιά της πατρίδας μας, έχουν χάσει όχι μόνο τον δικαιωματικό διορισμό τους αλλά και τη θέση εργασίας τους ως αναπληρωτές.

Εκπαιδευτικοί που έχουν πολλά εκπαιδευτικά προσόντα, τίτλους σπουδών και μάλιστα επιτυχίες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη. Άνθρωποι που με την εργασία τους συνεισέφεραν στα δημόσια βάρη και στις δημόσιες ανάγκες της χώρας και που ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής και της τιμής τους, ισοπεδώνονται και τιμωρούνται εργασιακά και κοινωνικά για 3 ευρώ.

Η τυπικότητα και αυστηρότητα του Υπουργείου εξαντλήθηκε και στη νόμιμη ένσταση, η οποία έλαβε χώρα εντός της νόμιμης προθεσμίας και συνοδεύτηκε με την πληρωμή νέου παραβόλου, με το σχεδόν αναμενόμενο αποτέλεσμα της απόρριψης της αίτησης.

Το ανάλγητο Υπουργείο Παιδείας επιμένει να αρνείται κοντόφθαλμα και πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης ενός προβλήματος σε βάρος χιλιάδων νομοταγών και υπευθύνων πολιτών, αφήνοντας το ζήτημα να λυθεί δικαστικά, ενώ θα μπορούσε να διευθετηθεί πολιτικά μέσα από το διάλογο, αν υπήρχε έστω και η παραμικρή ενσυναίσθηση από την πλευρά της Υπουργού.

Ντροπή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ 3 ΕΥΡΩ

Δείτε επίσης