More

  Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

  Share

  Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κλείνει ασφαλώς και χωρίς απώλεια πόρων το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

  – Πόροι 554 εκατ. ευρώ  στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 για υποδομές, επιχειρηματικότητα και κοινωνικές δομές και δράσεις

  Επίσκεψη στη Θεσσαλία πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισκέφτηκε   μεγάλα έργα οδικών  υποδομών, κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας  που χρηματοδοτούνται από πόρους του  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα,  συζητήθηκε η πορεία του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, το οποίο όπως ανέφερε ο Γ.Γ. «ολοκληρώνεται με ασφάλεια και χωρίς απώλεια πόρων» και  συζητήθηκε ο προγραμματισμός για το νέο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2021-2027. Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο η Θεσσαλία στο νέο ΕΣΠΑ βγαίνει  ενισχυμένη, με  τους συνολικούς πόρους του Προγράμματος 2021-2027 να  φτάνουν τα 554 εκατομμύρια ευρώ για  νέες υποδομές,  προγράμματα στήριξης της  επιχειρηματικότητας και  πολλές δομές και δράσεις με κοινωνικό πρόσημο.

  Στην Καρδίτσα ο κ. Σκάλκος επισκέφτηκε  έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας: το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, την παράκαμψη Καρδίτσας  στο τμήμα από έξοδο προς Αγιοπηγή έως έξοδο προς Μητρόπολη,  έργα αποκατάστασης από τον Ιανό στον ποταμό Καράμπαλη,  το  οδικό τμήμα από Δέλτα Καρδίτσας έως είσοδο Καρδίτσας, το οδικό τμήμα παράκαμψης Συκεώνας και το τμήμα από ισόπεδο κόμβο Μεσοράχης έως ισόπεδο κόμβο  Ελευθερών.

  Στη Λάρισα: το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια, το οδικό τμήμα από ισόπεδο κόμβο Τερψιθέας έως ανισόπεδο κόμβο Ραχούλας στην ε.ο. Λάρισας- Τρικάλων, την  παράκαμψη Λάρισας στα τμήματα  από γέφυρα Πηνειού ΔΕΥΑΛ  έως Γεωργική Σχολή  και από οδό Καράγιωργα έως οδό Αεροδρομίου και τη λεωφόρο Καραμανλή στα τμήματα  από ισόπεδο κόμβο Βόλου έως ισόπεδο κόμβο  Αγιάς  και από 303 ΠΕΒ έως Εμπορικό Κέντρο Fashion City.

  Αναλυτικά οι δηλώσεις

  Δημήτρης Σκάλκος  Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ : «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρίσκομαι στην Καρδίτσα και στη συνέχεια  θα επισκεφτώ την Λάρισα και τον Βόλο. Η  αλήθεια είναι  ότι εδώ στη Θεσσαλία έχετε έναν Περιφερειάρχη που κάνει πολλά και πρέπει να είμαι ειλικρινής και να του το αναγνωρίσω. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε ως κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και  Επενδύσεων την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάθε φορά όμως υπάρχει η αναγκαιότητα να δούμε  και κάτι άλλο. Πραγματικά, υλοποιούνται πάρα πολλά έργα  στη Θεσσαλία και έτσι πρέπει να είναι σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Η  επίσκεψή μας έχει τρία σκέλη:

  Καταρχάς  τα έργα  αποκατάστασης μετά την καταστροφές του Ιανού. Εδώ πραγματικά έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά, σχεδόν το σύνολο των έργων που εντάξαμε ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται και κάποια λίγα είναι σε φάση υπογραφής σύμβασης.

  Κατά δεύτερον τα έργα που τρέχουν με χρηματοδότηση από το  Περιφερειακό Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020. Πρέπει να πούμε ότι το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι από τα καλά Επιχειρησιακά Προγράμματα, με πλήθος έργων σε υψηλό βαθμό υλοποίησης. Οι  συμβασιοποιήσεις των έργων ξεπερνούν τo 126%, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε μια ασφάλεια ότι το Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς απώλεια  πόρων.  Από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η  Θεσσαλία βγαίνει ενισχυμένη, με αύξηση πόρων της τάξης του 31% περίπου. Αυτό σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ένα κονδύλι που ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια ευρώ, οπότε καταλαβαίνετε το μέγεθος της πρόκλησης προκειμένου να αντιστοιχίσουμε ώριμα έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλους αυτούς τους πόρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο δρόμοι,  έχει να κάνει με κοινωνικές υπηρεσίες πολύ σημαντικές, είτε πρόκειται για την κοινωνική μέριμνα, είτε πρόκειται για την στήριξη της οικογένειας ( βρεφονηπιακοί σταθμοί κτλ. ). Στο νέο  ΕΣΠΑ οι πόροι του Ευρωπαϊκού  Κοινωνικού Ταμείου είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για τις  Περιφέρειες.   Ήδη τα Τομεακά Προγράμματα 2021-2027 έχουν αρχίσει να εγκρίνονται το ένα κατόπιν του άλλου, ακολουθούν τα Περιφερειακά Προγράμματα και  θεωρούμε ότι περί τον Οκτώβρη θα βγουν οι πρώτες  νέες προσκλήσεις, πράγμα που ενδιαφέρει κυρίως τις επιχειρήσεις.

  Το  τρίτο σκέλος της επίσκεψής μας έχει να κάνει ακριβώς με τις επιχειρήσεις και το Πρόγραμμα «Ανάσα». Θέλουμε  το «Ανάσα 2» να το δούμε να τρέχει με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό όπως το «Ανάσα 1», γιατί  οι προκλήσεις για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό,  με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας, τις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και  προκειμένου να βγούμε γρήγορα από αυτόν τον δυσμενή αναπτυξιακό κύκλο, θα απαιτηθούν και σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Δημόσιες επενδύσεις υπάρχουν, είτε μιλάμε για το ΕΣΠΑ, είτε για το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε για τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θέλω να πιστεύω ότι κι άλλες Περιφέρειες και τα Αρμόδια Υπουργεία θα κάνουν εξίσου καλή δουλειά με αυτή που γίνεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να βγούμε το συντομότερο δυνατό από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Και πάλι ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη  Κώστα Αγοραστό για την υποδοχή,  την στενή συνεργασία  και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη Θεσσαλία».

  Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: « Με ιδιαίτερη χαρά  καλωσορίζουμε στη Θεσσαλία τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και  ΕΣΠΑ  Δημήτρη Σκάλκο, με τον οποίο έχουμε  μια διαχρονική, σταθερή και δημιουργική συνεργασία. Είμαστε εδώ για να  δει από  κοντά σημαντικά έργα  που χρηματοδοτεί το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 σε Καρδίτσα και Λάρισα,  να προγραμματίσουμε  το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και να ενημερωθεί για την  πορεία του προγράμματος ΑΝΑΣΑ 2, που δίνει ανάσα ρευστότητας σε 7.000 περίπου  θεσσαλικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, σε μια δύσκολη εποχή. Σύντομα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.

  Στην Καρδίτσα επισκεπτόμαστε το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων προϋπολογισμού ένταξης 4,5 εκατομμυρίων ευρώ,  με φορέα λειτουργίας την Ιερά Μητρόπολη, ένα έργο για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που προχωρά με  ικανοποιητικό ρυθμό και χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Επισκεπτόμαστε επίσης  τα μεγάλα έργα που αλλάζουν την  εικόνα, την αρχιτεκτονική του τοπίου  και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στην Καρδίτσα όπως:  η ολοκλήρωση του  περιφερειακού δρόμου στο  τμήμα Αγιοπηγή- Μητρόπολη, προϋπολογισμού ένταξης 10 εκατ. ευρώ,  όπου  συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά με τον ΟΣΕ και την Τράπεζα Πειραιώς, πήραμε την έγκριση, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και ξεκινά η κατασκευή του, ο  δρόμος Δέλτα Καρδίτσας- είσοδος Καρδίτσας, προϋπολογισμού ένταξης  41 εκατ. ευρώ, μήκους  6 χλμ με 4 λωρίδες κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομο, τον ολοκληρωμένο δρόμο   Παλαμάς -Δέλτα Καρδίτσας προϋπολογισμού ένταξης 12 εκατ.  ευρώ, τα έργα στην παράκαμψη  Συκεώνας, συνολικού  προϋπολογισμού ένταξης  33 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 40% και  το τμήμα από ισόπεδο κόμβο Μεσοράχης έως ισόπεδο κόμβο  Ελευθερών, προϋπολογισμού ένταξης 12 εκατ. ευρώ με το οποίο ολοκληρώνεται  ασφαλής ο οδικός άξονας για τη σύνδεση Καρδίτσας-Λάρισας.

  Στην Καρδίτσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 χρηματοδοτούμε  με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 8,4 εκατ. ευρώ   19 έργα βιώσιμης αστικής ανάπλασης, το επόμενο διάστημα δημοπρατούμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και  με την ολοκλήρωση των δοκιμών παραδίδουμε το μεγάλο έργο του ταχυδιυλιστηρίου Σμοκόβου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 42 εκατ. ευρώ που δίνει ποιοτικό πόσιμο νερό σε 45 χωριά  και περίπου 40 χιλιάδες  κατοίκους στην ανατολική πλευρά της Καρδίτσας.

  Θέλω να  ευχαριστήσω τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ για την άριστη, πολυεπίπεδη  συνεργασία που είχαμε στη διαχείριση και αποκατάσταση των πληγών του Ιανού, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  έχει σε εξέλιξη 89 έργα αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού  47 εκατ. ευρώ. Ο Γ.Γ. βοήθησε να  ενταχθούν τα έργα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ,  εκ των  οποίων πολλά έργα υποδομής  έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πλήρη  εξέλιξη. Με την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών ξεκινούν και τα έργα  στα ποτάμια. Βοήθησε επίσης χρηματοδοτώντας τους Δήμους για έργα αποκατάστασης και με τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε ανθρώπους και επιχειρήσεις  όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Δημοπρατήθηκε και σύντομα υπογράφεται η σύμβαση για την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα,   προϋπολογισμού ένταξης 64 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Μαζί με την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισα- Βόλος που συμβασιοποιήθηκε, η Θεσσαλία αποκτά ηλεκτροκίνηση στο σύνολο του θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται και ο αυτοκινητόδρομος Ε65.

  Με την παρουσία του σήμερα στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Σκάλκος αποδεικνύει τον έμπρακτο σεβασμό και το ενδιαφέρον του απέναντι στα έργα τα οποία χρηματοδοτεί  και απέναντι στους ανθρώπους. Αποδεικνύει ότι έχει ήχο και εικόνα της πραγματικότητας  και θέλει να βλέπει τα χρήματα  του ΕΣΠΑ να πιάνουν πραγματικά τόπο  και τα έργα να αποδίδονται γρήγορα στην κοινωνία.   Συνεργαζόμαστε και μαζί  δημιουργούμε ένα θετικό  κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μια δύσκολη εποχή».

  Δείτε το βίντεο:

  Δείτε επίσης