More

    Προωθείται η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του άλσους Ξινονερίου

    Share

    Προωθείται η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του άλσους Ξινονερίου

    Β. Τσιάκος: Σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει σημαντικά ένα ιστορικό σημείο ενδιαφέροντος της περιοχής

    Μια σημαντική παρέμβαση στην Κοινότητα Ξινονερίου προωθεί η Δημοτική αρχή Καρδίτσας σε συνεργασία με τον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο. Ειδικότερα η Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου προετοίμασε και υπέβαλε πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο για την «αναβάθμιση και ανάδειξη του άλσους Ξινονερίου». Η μελέτη που υποβλήθηκε προβλέπει εργασίες ύψους 235.000 ευρώ και περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος μετά την κατάθεση της πρότασης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Υποβάλαμε στο Πράσινο Ταμείο μελέτη για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του αισθητικού άλσους Ξινονερίου. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή καθώς μετά την έγκριση της πρότασης, που αναμένουμε προσεχώς, ένα σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Προγραμματισμού του Δήμου που συνέταξαν και υπέβαλαν την πρόταση. Επιπλέον θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον πρόεδρο κ. Δημ. Φουστανά, τα μέλη του συμβουλίου του καθώς και όλους όσους έχουν συμβάλει για την εξαιρετική δουλεία που έκαναν και κάνουν στο χωριό τους. Νομίζω ότι είναι από τις κοινοτικές αρχές που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς με την άριστη συνεργασία που έχουμε και τη στήριξη που καθώς και με τη δική τους πολύ μεγάλη εθελοντική προσφορά, έχουν αναδείξει το χωριό τους. Με κοινή προσπάθεια θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα αναδείξουμε περισσότερο το άλσος Ξινονερίου. Συνεχίζουμε για ένα δήμο που αξίζει να ζεις» κατέληξε ο Δήμαρχος.

    Προωθείται η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του άλσους Ξινονερίου

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ

    Το άλσος βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Ξινονερίου στη δυτική πλευρά αυτού. Έχει έκταση 8,5 στρέμματα και συνορεύει με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ΝΔ και με το Δημοτικό σχολείο στα ΒΑ. Υφίσταται προ του 1932, καθώς εμφανίζεται ως «Δασύλλιο» στον χάρτη του αναδασμού του 1932 με αριθμό τεμαχίου 43. Τα δένδρα τα οποία διαθέτει είναι κυρίως βελανιδιές. Διαχρονικά το άλσος φιλοξενούσε πανηγύρια, τοπικές εκδηλώσεις, γάμους, και πολλές σχολικές εκδρομές.

    ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

    Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην αναβάθμιση και ανάδειξη του άλσους, στην αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στην αναβίωση ορισμένων παραδοσιακών εκδηλώσεων και στην αύξηση των μαθητικών εκδρομών. Μπορεί εν τέλει να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους η θερμοκρασία της πόλης φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται ήπιες και αφορούν σε καθαρισμό του πάρκου, συντήρηση και εμπλουτισμό της βλάστησης αυτού, εγκατάσταση συστήματος άρδευσης, αντικατάσταση κατεστραμμένων δαπέδων, επισκευή της βρύσης, ηλεκτροφωτισμό κατά μήκος των διαδρομών του, εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού, αισθητική ανάδειξη των κεντρικών εισόδων και της περίφραξης του από την πλευρά του δρόμου, καθώς και διαμόρφωση του πεζοδρομίου κατά μήκος του άλσους.

    ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Το άλσος από τις τρεις πλευρές του, ανατολικά, νότια και δυτικά περιβάλλεται από διαμορφωμένους δρόμους με ασφαλτόστρωση ενώ από τη βόρεια πλευρά του συνορεύει με τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Διαθέτει πλακοστρωμένο χώρο κυκλικής διαμέτρου, ο οποίος χρησιμοποιείται για χορούς και περιμετρικά ενώνεται με τρεις διαδρομές μικρού μήκους, στρωμένες με κυβόλιθους. Μία τέταρτη διαδρομή από κυβόλιθους ενώνει την είσοδο του άλσους με μια πέτρινη βρύση και ένα ανοικτό αβαθές κανάλι απορροής υδάτων. Δυτικά της κυκλικής «πίστας» υφίσταται ένα παρτέρι τραπεζοειδούς κάτοψης με κατεστραμμένο στηθαίο από σκυρόδεμα, το οποίο περιβάλλει συστάδα δένδρων. Πρόσφατα κατασκευάστηκε μια νέα διαδρομή με κυβόλιθους στη θέση ενός χωμάτινου μονοπατιού, το οποίο ενώνει τον προαύλιο χώρο του σχολείου με τη βρύση. Τα δένδρα τα οποία διαθέτει είναι κυρίως βελανιδιές, με διαμέτρους κορμών που κυμαίνονται από 0,10μ έως 1,5μ, και ύψους από 5μ έως 20μ. Τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια από την κοινότητα για εμπλουτισμό του πρασίνου με νέα δέντρα. Ο αστικός εξοπλισμός περιορίζεται σε λίγα μόνο καθίσματα, ενώ παρατηρείται απουσία φωτιστικών σωμάτων σε όλη την έκταση του πάρκου. Η περίφραξη του από την ανατολική πλευρά, η οποία επικοινωνεί με κοινοτικό δρόμο, από όπου γίνεται η κύρια πρόσβαση στο χώρο, αποτελείται από χαμηλού ύψους στηθαίο, κατασκευασμένο από τσιμεντόλιθους, και μεταλλικό κιγκλίδωμα, βαμμένο σε γαλάζια απόχρωση. Η κύρια είσοδος έχει μεταλλική δίφυλλη πόρτα ίδιου χρωματισμού, ενώ στη δευτερεύουσα είσοδο, η πόρτα έχει αφαιρεθεί. Το πεζοδρόμιο είναι αδιαμόρφωτο, με άγρια βλάστηση.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

    Αναλυτικότερα, οι εργασίες που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι οι εξής: Καθαρισμός Αρχικά θα γίνει καθαρισμός του πάρκου από χόρτα και ξερά κλαδιά τα οποία θα απομακρυνθούν. Κούρεμα υφιστάμενης βλάστησης Σε όσα σημεία του πάρκου φύεται υγιής φυσική βλάστηση «γρασίδι», αφού καθαριστεί, θα κουρευτεί με χλοοκοπτικό και θα διατηρηθεί. Κηπευτικό χώμα Στην περιοχή όπου θα διαμορφωθεί ο ανθόκηπος θα τοποθετηθεί νέο κηπευτικό χώμα. Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης Το σύστημα άρδευσης αναφέρεται στον ανθόκηπο ΝΑ του πάρκου. Ο ανθόκηπος θα τροφοδοτείται από έναν τροφοδοτικό αγωγό πολυαιθυλενίου Φ50, 10 ατμ., όπου τοποθετούνται εγκάρσια σωλήνες πολυαιθυλενίου Φ32, 10 ατμ.. Το σύστημα θα διαθέτει οικιακό προγραμματιστή εξωτερικού χώρου για αυτόματο πότισμα. Θα τίθεται περιοδικά σε λειτουργία με τη βοήθεια ηλεκτροκίνητου αντλητικού συγκροτήματος. Διαδρομές Οι τέσσερις διαδρομές μικρού μήκους περιμετρικά της κυκλικής «πίστας» λόγω της παλαιότητάς τους κρίνεται απαραίτητο να ανακατασκευαστούν με νέο υπόστρωμα από σκυρόδεμα και επικάλυψη από σχιστόπλακες γκρι απόχρωσης, προκειμένου να ακολουθήσουν το υλικό κατασκευής του κυκλικού στοιχείου. Ανθόκηπος Στη νοτιοανατολική πλευρά του άλσους, όπου δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση από δέντρα, σχηματίζεται ένα ξέφωτο, όπου προτείνεται να φυτευτεί ανθόκηπος με καλλωπιστικά φωτά. Παρτέρι Τα στηθαία στο τραπεζοειδές παρτέρι εντός του άλσους θα επενδυθούν με φυσική πέτρα γκρι απόχρωσης. Πεζοδρόμιο Η επιφάνεια του πεζοδρομίου στην ανατολική πλευρά του άλσους θα επενδυθεί με βοτσαλωτές πλάκες πεζοδρομίου χρώματος γκρι, πάνω σε νέο υπόστρωμα από σκυρόδεμα. Επισκευή βρύσης Προβλέπεται ανακατασκευή της βρύσης, λόγω της φθοράς των υλικών της. Φωτισμός Κατά μήκος των διαδρομών περιπάτου θα τοποθετηθούν 35 σιδηροϊστοί φωτισμού, κατάλληλοι για πάρκα. Κιόσκια Στο χώρο του άλσους θα τοποθετηθούν σε κοντινή απόσταση από την κυκλική «πίστα» 2 κιόσκια κατασκευασμένα από ξύλινους κορμούς δέντρων και πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο. Τραπεζοπάγκοι Σε όλη την έκταση του χώρου θα τοποθετηθούν σε διάσπαρτα σημεία 10 τραπεζοπάγκοι ξύλινης κατασκευής. Παγκάκια Χώροι στάσης – παγκάκια θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία του άλσους, τόσο στις παριές των διαδρομών όσο και στο εσωτερικό του πάρκου σε σημεία σκίασης. Προβλέπονται 20  παγκάκια με μεταλλικό σκελετό και επένδυση καθίσματος και πλάτης από ξύλινες σανίδες. Κάδοι απορριμμάτων Σε διάφορα σημεία θα τοποθετηθούν 8 καλαθάκια 45lt ξύλινης κατασκευής για την συγκέντρωση των απορριμμάτων. Είσοδοι & περίφραξη Το άλσος διαθέτει δύο εισόδους από την πλευρά του δρόμου. Στην πρώτη είσοδο προτείνεται αντικατάσταση της υπάρχουσας καγκελόπορτας από νέα μεταλλική δίφυλλη πόρτα και ξύλινη επιγραφή που θα φέρει την ονομασία «Άλσος Ξινονερίου» για τον ευκολότερο εντοπισμό του από τους επισκέπτες. Προχωρώντας βόρεια στην δεύτερη είσοδο, θα τοποθετηθεί ίδιας μορφολογίας μεταλλική δίφυλλη πόρτα, ενώ καταργείται η διπλανή είσοδος του σχολείου. Σε αυτό το άνοιγμα προτείνεται επιγραφή από μέταλλο και ξύλο που θα φέρει την ονομασία «Δημοτικό Σχολείο Ξινονερίου». Τα υφιστάμενα στηθαία της περίφραξης θα επενδυθούν με φυσική πέτρα γκρι απόχρωσης. Το μεταλλικό κιγκλίδωμα θα αντικατασταθεί με νέο, το οποίο θα φέρει κολωνάκια από κορμούς δέντρων κυκλικής διατομής και οριζόντιες κυκλικές μεταλλικές ράβδους. Στις κατακόρυφες κολώνες που οριοθετούν τις εισόδους θα τοποθετηθούν απλίκες φωτισμού.

    Δείτε επίσης