More

  Ασ. Σκόνδρα: «Αποφόρτιση της ΕΛ.ΑΣ.. 1500 Αστυνομικοί στα ουσιαστικά καθήκοντά τους»

  Share

  Ασ. Σκόνδρα: «Αποφόρτιση της ΕΛ.ΑΣ.. 1500 Αστυνομικοί στα ουσιαστικά καθήκοντά τους»

  «Η αστυνομία έχει επιφορτιστεί με εξω-αστυνομικό έργο, που βαρύνει τα καθήκοντα του αστυνομικού, την άσκηση δηλαδή, χρήσιμων και κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Σώματος, όπως η πάταξη της εγκληματικότητας και η ενίσχυση της παρουσίας του, δίπλα στους πολίτες. Πρέπει να παραδεχθούμε, ότι η υψηλή απόδοση των αστυνομικών μας, παρά το φόρτο των πολλών και διαφορετικών αντικειμένων, οφείλεται, εκτός από την άρτια εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, στην υψηλή αίσθηση καθήκοντος και στο φιλότιμό τους». Επεσήμανε η Βουλευτής κ Ασημίνα Σκόνδρα, από το βήμα της Βουλής, στην τοποθέτησή της, επί του Ν/Σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αφορά στην αποδέσμευση της ΕΛ.ΑΣ. από επιδόσεις εγγράφων ποινικής και πολιτικής δίκης και όχι μόνο.

  Η βουλευτής μεταξύ άλλων τόνισε:

  «Συζητάμε ένα Σ/Ν του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, στην κατάρτιση του οποίου συνέβαλε σημαντικά ο συντοπίτης μου Καρδιτσιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας, που σε συνεργασία με τον Υπ. κ. Θεοδωρικάκο, προχωρούν σε βελτιώσεις διαδικασιών, που αν και αυτονόητες και χιλιοειπωμένες, μέχρι τώρα δεν είχαν πραγματωθεί.

  Κατανοούμε όλοι, την σημασία της τάξης, της νοικοκυροσύνης και της τακτοποίησης. Η ευταξία είναι ίδιον των πολιτισμένων κρατών. Η δίκαιη και σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία κάθε οργανισμού, από το μικρότερο νοικοκυριό ως το μεγαλύτερο κρατικό μηχανισμό. Η ανάγκη νομοθέτησης αλλαγών είναι επιτακτική, εφόσον οι αλλαγές αυτές απλουστεύουν, εξοικονομούν και διευκολύνουν.

  Ως σύγχρονο κράτος – μέλος της Ε.Ε., οφείλουμε να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις που θα εξοικονομήσουν πόρους, θα αποδεσμεύσουν ανθρώπινο δυναμικό και, σε συνέχεια του κλιματικού Νόμου, που ψηφίσαμε, θα κάνουν τις διοικητικές διαδικασίες, φιλικότερες προς το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

  Σχετικά με την αναμόρφωση και ψηφιοποίηση, των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης, θα ήθελα συν τοις άλλης να τονίσω, ότι στην Ελλάδα, η ανακύκλωση απορριμμάτων κινείται στο 20%, όταν ο ευρωπαϊκός μ. ό. κινείται στο 50%.Εμείς όμως συνεχίζουμε να παραδίδουμε και να θυροκολλούμε έγγραφα, να καταναλώνουμε καύσιμα, για την μετάβαση του εντεταλμένου αστυνομικού, να χάνονται εργατοώρες, που θα ενίσχυαν τις περιπολίες φύλαξης και άλλες αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ. Αφήστε που δεν είμαστε και σίγουροι, ότι το έγγραφο θα επιδοθεί σωστά.Οπότε το στέλνουμε καλού κακού και με email… Γραφειοκρατία και αναχρονισμός στα καλύτερα τους δηλαδή.

  Με το άρθρο 22 του παρόντος, αποδεσμεύονται  οι αστυνομικοί και από τις διαδικασίες της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής και της επικύρωσης φωτοαντιγράφων, καθώς οι ανωτέρω διαδικασίες, θα διεκπεραιώνονται πλέον άμεσα, μέσω του gov.gr.

  Η ΕΛ.ΑΣ. είναι διαχρονικά επιφορτισμένη με αρμοδιότητες,που απέχουν από την αποστολή της. Είναι γεγονός, ότι η αστυνομία έχει επιβαρυνθεί με «εξωαστυνομικό» έργο, που επιβαρύνει τα καθήκοντα του αστυνομικού, την άσκηση δηλαδή, χρήσιμων και κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Σώματος, όπως η πάταξη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της παρουσίας του δίπλα στους πολίτες. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η υψηλή απόδοση των αστυνομικών μας, παρά τον φόρτο των πολλών και διαφορετικών αντικειμένων, οφείλεται, εκτός από την άρτια εκπαίδευσή και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, στην υψηλή αίσθηση καθήκοντος και το φιλότιμό τους.

  Είναι έκδηλο ότι συνεχίζεται εντατικά, η προσπάθεια της Κυβέρνησης , για αναβάθμιση των συνολικών υπηρεσιών, που λαμβάνει ο πολίτης από το Κράτος, της προσβασιμότητας σε αυτές, μέσω της τεχνολογίας και επιτέλους, την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να εξοικονομείται, χρόνος και χρήμα, για το δημόσιο αλλά και για τον ιδιώτη.

  Εξίσου σημαντικό είναι, ότι το Ν/Σ ρυθμίζει, τεχνικά ζητήματα δημοσιονομικής φύσεως που αφορούν την Π.Υ., την ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ., αλλά και την δυνατότητα συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενόψει μάλιστα της αντιπυρικής περιόδου.

  Είναι ουσιαστικό και καίριο, να μπορούν τα Σώματα Ασφαλείας, να επιτελούν το έργο τους, χωρίς να παρακωλύονται από ελλείψεις και δημοσιονομικές αγκυλώσεις. Τα στηρίζουμε με όλους τους τρόπους ώστε, αφενός οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς στην καθημερινότητά τους και αφετέρου τα στελέχη τους, απερίσπαστα να εκτελούν το καθήκον τους, χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις, που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

  Είναι κοινωνικά δίκαιο και ουσιαστική η ρύθμιση που προβλέπει, τα παιδιά των αστυνομικών που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος, να εισάγονται, άνευ εξετάσεων, στις Σχολές της Αστυνομίας.

  Έτσι, τιμώνται οι πεσόντες της ΕΛ.ΑΣ. και οι οικογένειές τους.

  Τέλος,  εξορθολογίζεται η λειτουργία των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Φυλακών. Ενισχύεται η διαφάνεια και η ορθολογική λειτουργία,του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης και ρυθμίζονται, τεχνικά ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος. Ως μέλος της υποεπιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, θα ήθελα να τονίσω, την αξιέπαινη προσπάθεια των στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των εργαζομένων στο Σωφρονιστικό Σύστημα, καθώς, ο δείκτης πληρότητας των φυλακών,έχει μειωθεί κατά 4,4%, και παρατηρείται αντίστοιχη μείωση, των δεικτών αυτοκτονιών, εξεγέρσεων και βίας, εντός των καταστημάτων κράτησης.

  Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη νομοθετεί, εφαρμόζει και μετρά σε όλους τους τομείς απτά αποτελέσματα, που επιβεβαιώνονται από δείκτες και νούμερα. Και φυσικά τα αποτελέσματα την δικαιώνουν.

  Παροτρύνω τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κατανοήσουν την σημασία και την αξία, κάθε μικρής ή μεγάλης αλλαγής, στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.Κάθε αλλαγής που θα τους απαλλάξει από ταλαιπωρία, δαπάνη, σπατάλη χρόνου, άγχος και εκνευρισμό. Σταματήστε να καταψηφίζετε άκριτα, τα βελτιωτικά νομοσχέδια της Κυβέρνησης, απλά και μόνο για να δείχνετε ότι επιτελείτε το αντιπολιτευτικό σας έργο.

  Εμείς θεραπεύουμε παθογένειες δεκαετιών κι εσείς μετράτε την αριστεροσύνη σας με ζυγαριά την άρνηση και την αντίδραση»

  Δείτε επίσης