More

  Δημήτρης Παπακωστας: Το νέο Υδροηλεκτρικό κοιλάδας Αχελωου: Αειφορικός «απινιδωτής» που θα δώσει ζωή και ανάπτυξη στην πιο φτωχή περιοχή της ευρωζώνης!

  Share

  Δημήτρης Παπακωστας: Το νέο Υδροηλεκτρικό κοιλάδας Αχελωου: Αειφορικός «απινιδωτής» που θα δώσει ζωή και ανάπτυξη στην πιο φτωχή περιοχή της ευρωζώνης!

  Ο κύβος ερρίφθη ! Το ΠΣ Θεσσαλίας με την ιστορική καινοτόμα απόφαση του στις 13-5-22 υπερψήφισε την Μελέτη ΠΕ του υπόψη μεγάλοι έργου ΑΠΕ στην κοιλάδα Αχελωου ποταμού στη θέση Αρδανοβο Καταφυλλιου Δήμου Αργιθέας .

  ^ Με τεκμηριωμένα βάσιμα επιχειρήματα ,σε αντίθεση με εμμονικές εκδηλώσεις φορέων του νομού Άρτας ( αρνητική απόφαση ΔΣ Γ Καραϊσκάκη – τετραφυλλιας και του … άσχετου τοπικά ΔΣ Αμφιλοχίας !!!).
  ^ Ξεκινά με καλούς οιωνούς η μεγαλύτερη επένδυση / άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ/ στην πιο ερημούμενη -φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και Ευρωζώνης .
  ^ Μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τα οικονομικά δημογραφικά οικολογικά δεδομένα , η οικονομική Γεωγραφία της πιο όμορφης κοιλάδας , με την μετατροπή του ποτάμιου σε λημναίο ανθρωπογενές σύστημα ! – όπως εχουμε τονίσει σε άλλο άρθρο μας.

  ~Όπως έγινε στο φραγμα Πουρναριου Αράχθου Άρτας , στη Μεσοχώρα Τρικάλων , στον Αλιάκμονα Κοζάνης , στα πολλά φράγματα επι του τού Αχελωου στην Αιτωλία από 1958 και Μέγδοβα στη λίμνη Πλαστηρα .

  ~ Η επένδυση του ομίλου Τερνα ΑΕ – που κίνησε ,« ξεκόλλησε» ,το σχέδιο της ΔΕΗ ( 1964) ,τροποποιώντας επι τα βελτίω , μπορεί να παρομοιαστεί με έναν «τεχνολογικό απινιδωτή» που θα εμφυσήσει ζωή , θα χαρίσει ενέργεια σε μια βαλτωμένη τοπική οικονομία ( ΑΕΠ κατά κεφαλήν :350€ μηνιαία – ΟΓΑ ) και υπό δημογραφική συρρίκνωση οικισμούς-κοινότητες.

  • Απορούμε με τα επιχειρήματα των γειτόνων της Άρτας : Γράφουν:εχουμε το ‘προνόμιο ‘της .., καθυστέρησης – δηλ να μείνουμε … αμόλυντοι από την πρόοδο , φτωχοί και απομονωμένοι όπως οι φυλές στον Αμαζόνιο —-ότι πνίγονται οι …τροχαλίες (περαταριές) δηλ τα σκουριασμένα από την αχρησία συρμάτινα καλώδια – που κάλλιστα μπορούν να μετακινηθούν και να μην χαθούν πιο χαμηλά προς Γέφυρα Αυλακιου / Καταφυλλιου

  ^ Δεν μας λένε : για το φραγμα Συκιάς γιατί ήταν θετικοί ;

  ^ Πόσες αποζημιώσεις έχουν λάβει οι φίλοι των Πηγών Τετραφυλλιας από Ελληνικό Δημόσιο ;

  ^ Έχασαν ή κέρδισαν από την υπό ολοκλήρωση επένδυση της ΔΕΗ ;

  * Οι της μακρινής Αμφιλοχίας από που ορμώνται και έχουν άποψη για τμήματα που ανήκουν στη Θεσσαλία και Ήπειρο – Αρτα ;

  ~ Μας ρώτησαν εμάς όταν είπαν : Ναι στα Αιολικά όρους Γαγροβος ή στο μεγάλο έργο αντλησιοταμιευσης στην περιοχή τους ;;;

  • Από πότε η ενεργειακή πολιτική , η αντί/ κλιματική , η εθνική ανάπτυξη γίνεται « αρμοδιότητα» ΟΤΑ που δεν έχουν την στελέχωση και υποδομή να αξιολογήσουν καινοτόμα έργα ;

  •• Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χάραξε έναν δρόμο ελπιδοφόρο που η Κυβέρνηση και τα κόμματα οφείλουν να στηρίξουν .

  • Το ΔΣ Αργιθέας να αδράξει την μοναδική ευκαιρία , να τολμήσει και να διεκδικήσει διαπαραταξιακά και με διαφάνεια ανταποδοτικά έργα στα χωριά κοιλάδας Αχελωου ως πρώτα βήματα αμοιβαίας συνεργασίας και ωφέλειας με τον όμιλο Τερνα ΑΕ , όπως και με τη ΔΕΗ για Συκιά .

  • Φίλοι όλοι ! Φιλτάτη η Αλήθεια !

  Δημήτρης Παπακωστας

  15-5-22

  Δείτε επίσης