More

  ΣΠΟΡΤ – Όλυμπος: Από το Λιτόχωρο στην Γκόλντα και στον Ενιπέα

  Share

  ΣΠΟΡΤ – Όλυμπος: Από το Λιτόχωρο στην Γκόλντα και στον Ενιπέα

  Είναι πολλές οι διαδρομές που μπορεί να απολαύσει κάποιος στον Όλυμπο. Πέρα από τις κλασικές αναβάσεις στις ψηλές κορφές του, υπάρχει ένα πλήθος μονοπατιών συνήθως καλά σημαδεμένων που οδηγούν σε καταφύγια, ακολουθούν ρέματα και φαράγγια, οδηγούν σε δάση και λίμνες. Ναι, υπάρχουν και μικρές λίμνες (βάθρες) όπου καταλήγουν εντυπωσιακοί καταρράκτες. Ολα αυτά τα θαύματα της φύσης είναι προσβάσιμα σε κάθε άτομο με αρκετά καλή φυσική κατάσταση.

  Πρωινό της Κυριακής λοιπόν, για άλλη μια φορά στο Λιτόχωρο, πύλη του Ολύμπου από την ανατολική πλευρά του. Ο ήλιος φωτίζει τα χιόνια στον Μύτικα και στο Στεφάνι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

  Η διαδρομή που επιλέξαμε ήταν πέρα από τις συνηθισμένες. Με αφετηρία την Αγία Παρασκευή στην άκρη του χωριού ακολουθήσαμε το μονοπάτι Γκόλνα – Καστάνα -Ενιπέας. Έντονα ανηφορικό μέσα σε πυκνό δάσος μικτής βλάστησης, μέχρι το μικρό οροπέδιο στη βάση της Γκόλνας. Πλησιάζουμε το υψόμετρο των χιλίων μέτρων, το Αιγαίο γυαλοκοπά στον ορίζοντα και το πράσινο διαλαλεί την άνοιξη. Εντυπωσιακές ορχιδέες στην ακμή τους, φτερωτά καλέσματα, ο ψίθυρος του Ενιπέα μακρυνός, έρχεται ως εδώ από του φαραγγιού το βάθος.

  Προς τα εκεί και η κατεύθυνσή μας, κατηφορική πλέον, σε πυκνότατο δάσος μαυρόπευκων. Βρίσκουμε δεξιά μας άλλο μονοπάτι προς Τσουκνίδα που οδηγεί στις νότιες κορυφές Πάγος και Καλόγηρος. Μέρος και αυτό του πυκνότατου δικτύου μήκους πολλών χιλιομέτρων που ζώνει τον Όλυμπο.

  Μια στάση για τη θέα στην αρχή του φαραγγιού και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Οι ψηλές κορφές χάθηκαν στα σύννεφα. Αφήνουμε αριστερά μας το παρακλάδι που οδηγεί στον Άγιο Διονύσιο, καθώς και ένα δεύτερο λίγο πιο κάτω.

  Το τέλος της κατάβασης σημαδεύει την παρουσία του Ενιπέα που θα συνοδεύει από εδώ και πέρα την πορεία μας. Είναι το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής αφού το μονοπάτι ανηφορίζει ψηλά στα τοιχώματα του φαραγγιού, κατεβαίνει χαμηλότερα και πάλι από την αρχή. Πρόκειται για τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4, έχει άρτια σήμανση και συντηρείται καλά, αντίθετα από τα περισσότερα τμήματά του σε άλλα βουνά της χώρας μας. Κρίμα μόνο που η αρχή του σημαδεύεται από παραμάγαζα που διαλαλούν την κακόγουστη πραμάτεια τους, αυτή που βρίσκεις σε κάθε παραλία της περιοχής. Αρκούσε η παρουσία του φύλακα και η ησυχία που αρμόζει στον πρώτο Εθνικό Δρυμό της χώρας μας.

  Μετά από συνολική πορεία πέντε ωρών και δώδεκα χιλιομέτρων φτάνουμε στην αφετηρία μας. Χωρίς μπόρες και αστραπές, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.

  Την ίδια μέρα, μια δεύτερη ομάδα μελών του συλλόγου μας συμμετείχε στην κοινή πανθεσσαλική πορεία που έγινε στον Ίταμο.


  ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Την Κυριακή 22/5 θα ανεβούμε στην κορυφή Τσουκαρέλα (υψ. 2295 μ.) του Λάκμου, ξεκινώντας από το Χαλίκι. Ενδιάμεση στάση θα κάνουμε στις πηγές του Αχελώου, στη θέση Βερλίγκα. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

  Δείτε επίσης