More

  Παράκαμψη Καρδίτσας: Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατεδαφίσεις, μετατοπίσεις υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου και η κατασκευή ηχοπετασμάτων

  Share

  Παράκαμψη Καρδίτσας: Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατεδαφίσεις, μετατοπίσεις υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου και η κατασκευή ηχοπετασμάτων

  Ξεκίνησαν και εξελίσσονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες κατασκευής του οδικού τμήματος «Παράκαμψη πόλης Καρδίτσας: Κατασκευή τμήματος από έξοδο προς Αγιοπηγή έως έξοδο προς Μητρόπολη»,  με το οποίο ολοκληρώνεται λειτουργικά ο περιφερειακός δακτύλιος Καρδίτσας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020.

  Κατασκευάζεται:

  – κύρια οδική αρτηρία «αστικού» τύπου μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου,  με δύο λωρίδες κίνησης ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας που διαχωρίζεται με κεντρική νησίδα με κράσπεδο και μεταλλικά στηθαία ασφαλείας καθώς και

  -παράπλευρο οδικό δίκτυο προς εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών μετά των απαραίτητων συνδέσεων με το τοπικό δίκτυο κυκλοφορίας.

  Τα οφέλη από την κατασκευή του έργου  είναι πολλαπλά, καθώς πέραν της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δακτυλίου της Καρδίτσας επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ουσιαστική ανάπλαση και αναβάθμιση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή με παρεμβάσεις που ενδεικτικά περιλαμβάνουν: κατασκευή ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, νέων πεζοδρομίων κατάλληλων προς εξυπηρέτηση Α.Μ.Ε.Α., τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για ενίσχυση της ασφάλειας και μείωση της όχλησης από τη γειτνιάζουσα σιδηροδρομική γραμμή, δημιουργία πρόσθετων θέσεων στάθμευσης, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων για την ασφαλή κίνηση των πεζών, αναβάθμιση οδοφωτισμού με χρήση σύγχρονων οικονομικών φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας φωτοδιόδων LED κ.α.

  Έργα σε  εξέλιξη

  Στην παρούσα φάση, εξελίσσονται οι κατεδαφίσεις/καθαιρέσεις κτιρίων και ο  ρυθμός πρόκειται να επιταχυνθεί μετά  την απομάκρυνση αμιάντου από την οροφή  μίας από τις τρείς αποθήκες τηρώντας όλα τα μέτρα διαχείρισης  «επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου» προκειμένου κατά την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών να διασφαλιστεί στο έπακρο η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με την εφαρμογή αυστηρά προτυποποιημένων διαδικασιών από υψηλά εξειδικευμένο φορέα που φέρει ειδική πιστοποίηση και αδειοδότηση. Η ολοκλήρωση  των κατεδαφίσεων, που θα σημάνει και την απελευθέρωση της έκτασης για την έναρξη των έργων οδοποιίας, αναμένεται να λάβει χώρα εντός του προσεχούς διαστήματος.

  Προϋπόθεση για τα ανωτέρω είναι να μην εξακολουθήσει να αρνείται την εκκένωση του ενός και μοναδικού πλέον κτίσματος αποθήκης που απομένει, η επιχείρηση που επιμένει να κάνει χρήση του χώρου (ως αποθήκη υλικού), παρά την απόλυτα σύμφωνη γνώμη και συναίνεση του ιδιοκτήτη για την κατεδάφισή της (προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εκτέλεση του έργου για Δημόσιο συμφέρον) και παρότι, καθώς πληροφορούμαστε, έχει ήδη εξευρεθεί και προταθεί εναλλακτικά κατάλληλος χώρος για την μετεγκατάσταση.

  Επιπλέον, προχωρούν οι απαιτούμενες μετατοπίσεις υφιστάμενων υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου (καλωδιώσεις, κανάλια, αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων) σε θέσεις εκτός της ζώνης των κατασκευαστικών εργασιών, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατασκευή των ηχοπετασμάτων των οποίων η ολοκλήρωση θα σηματοδοτήσει την οριοθέτηση της ζώνης του έργου προς την πλευρά της έκτασης των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων και την πλήρη απεμπλοκή με τις εν λειτουργία υποδομές.

  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

  Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να  εφαρμοστούν  οι εγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή για την πλήρη ανάπτυξη των εργασιών του έργου. Με  τις  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποκλείεται η κυκλοφορία της οδού Ολύμπου από τον Ι/Κ Κουμουνδούρου μέχρι την οδό τελευταία στροφή της οδού Ολύμπου πριν την έξοδό της στην Οδό Ταυρωπού. Τονίζεται ότι η προσπέλαση από και προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό από την οδό Καραϊσκάκη θα είναι αδιάκοπη.

  Αναλυτικότερα, οι κινήσεις λόγω αποκλεισμού θα γίνονται:

  • Από Αθήνα – Λάρισα προς τη Λίμνη Πλαστήρα: εκτροπή της κίνησης δεξιά στον Ι/Κ Αθηνών (στο ύψος του ποταμού Καράμπαλη) καταλήγοντας στην οδό Ταυρωπού.
  • Από Αθήνα – Λάρισα – Αγιοπηγή & συνοικίες της πόλης προς Νοσοκομείο & Σ.Σ. Καρδίτσας: εκτροπή της κίνησης στον Ι/Κ Κουνδούρου προς την οδό Χαρ. Φλωράκη (τέως οδός Κουμουνδούρου). Στη συμβολή των οδών Χαρ. Φλωράκη, Κουμουνδούρου και Θεσσαλιώτιδος αριστερή στροφή επί της Θεσσαλιώτιδος μέχρι την οδό Καραϊσκάκη. Στρίβοντας αριστερά στην οδό Καραϊσκάκη, ακολουθείται η υφιστάμενη πορεία για το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Η εκτροπή γίνεται ομαλά στον κόμβο χρησιμοποιώντας την κατάλληλη σήμανση καθ’ όλη την πορεία. Την ίδια πορεία ακολουθούν και όσοι έρχονται από Ρούσσο προς τους αντίστοιχους προορισμούς.
  • Στην οδό Ταυρωπού οι κινήσεις παραμένουν ως έχουν με μοναδική τροποποίηση τον αποκλεισμό της οδού Ολύμπου και εκτροπή όσων θέλουν να πάνε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρδίτσας μέσω της οδού Καραϊσκάκη, κίνηση που ήδη γίνεται.

  Οι παραπάνω κινήσεις θα εφαρμοστούν με την τοποθέτηση κατάλληλης εργοταξιακής σήμανσης.

  Δείτε επίσης