More

  Κώστας Γκαβογιάννης: Εγκατάλειψη στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας

  Share

  Κώστας Γκαβογιάννης: Εγκατάλειψη στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας

  Καρδιτσομαγούλα, Αρτεσιανό, Παλαιοκκλήσι και Νεράιδα, ήταν οι Τοπικές Κοινότητες που επισκέφθηκα συνεχίζοντας τον κύκλο των ενημερώσεων. Ελάχιστοι ήταν οι τοπικοί αιρετοί, πολλοί όμως οι δημότες που έσπευσαν να γνωρίσουν τα τεκταινόμενα. Πολλά και τα παράπονα που εξέφραζαν διαρκώς κάνοντας λόγο για πλήρη εγκατάλειψη. Κοινή διαπίστωση, όμως πέρα από τα παράπονα των κατοίκων είναι η ελλιπής ενημέρωση από τους Τοπικούς Παράγοντες.

  Σε ότι αφορά τα χρήματα της ΣΑΤΑ των τριών τελευταίων ετών όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει χάρη στα δικά μου δημοσιεύματα. Δεν τους ενημέρωσε κανείς άλλος.

  Με λίγα λόγια χρήματα που ανήκαν στα χωριά και θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν για τις ανάγκες τους, εδώ και τρία χρόνια τα δεν τα αποδίδει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος ότι γίνει μ’ αυτά θέλει να το παρουσιάσει ως δική του επιτυχία. “Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα” ήταν η πιο συχνή φράση που άκουγα κατ’ επανάληψη.

  Κοινή διαπίστωση είναι ότι όλα καταστρέφονται και αυτό που ενδιαφέρει τους τοπικούς Άρχοντες (τους καρεκλοκένταυρους όπως τους ονόμαζαν συνέχεια) είναι μια θέση εξουσίας και η διατήρησή της όσο το δυνατόν περισσότερο. Για τα προβλήματα που συνεχώς μεγαλώνουν, πλήρης αδιαφορία.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αμάραντος, η Καστανιά και η Νεράιδα. Οι 800 κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην Καρδίτσα, γιατί αν πέσει μια δυνατή βροχή αποκλείονται. Ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς ο Δήμαρχος; Ποτέ. Ούτε μια φορά δεν πάτησε το πόδι του σ’ αυτά τα χωριά. Δύο χρόνια μετά τον ΙΑΝΟ και είναι κοινό μυστικό ότι ο δρόμος εκεί είναι σε άσχημη κατάσταση. Αν αυτό δεν είναι εγκατάλειψη τότε τι είναι;

  Στα 2,5 εκατομμύρια για αποκαταστάσεις μετά από την καταστροφική πλημμύρα του ΙΑΝΟΥ συμπεριλαμβάνονται έργα σε όλες τις κοινότητες και ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί για να στρώσει άσφαλτο στην Καρδίτσα με” θύματα τις κοινότητες”.

  Γιατί από έργα θα πήγαινε εντελώς “άγραφος”. Είπαμε όμως, στα Δημοτικά Διαμερίσματα, θα “μπαλώσει” την κατάσταση με τα λεφτά από τη ΣΑΤΑ των τριών τελευταίων ετών.

  Οι δημότες όμως στα χωριά έχουν πλήρη γνώση του τι συμβαίνει για τα λεφτά της ΣΑΤΑ, για τα χρήματα που αντί να διατεθούν σε έργα αποκατάστασης γίνονται πίσσα στην πόλη, για τη δήθεν αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, για όλα ξέρουν. Δυστυχώς όμως αρκετοί Τοπικοί Παράγοντες (ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις) έχουν πλήρη άγνοια. Ή έκαναν πως δε γνώριζαν.
  Το μόνο που γνώριζαν ήταν ότι δεν τους δίνει τα λεφτά παρά τα διαρκή αιτήματα.

  Καλό είναι τα Τοπικά Συμβούλια να είναι πιο ενημερωμένα και με τη σειρά τους να ενημερώνουν τον κόσμο. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να προοδεύσει κανείς αν δεν φροντίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Πρέπει, κατά την άποψή μου, ο καθένας να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίζει για τον τόπο του, κυρίως αν έχει εκλεγεί γι’ αυτό το σκοπό. Φράσεις του τύπου “δεν το γνωρίζω” “δεν μου το είπε κανείς” κλπ, είναι απαράδεκτές για αιρετό, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται. Έχει χρέος να γνωρίζει και χρέος να ενημερώνει τον κόσμο.

  Επαναλαμβάνω πως για να προοδεύσουμε, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

  Για το Συνδυασμό “Καρδίτσα από την Αρχή”
  Ο επικεφαλής
  Κώστας Γκαβογιάννης

  Δείτε επίσης