More

  Αναβαθμίζονται 18 παιδικές χαρές στο Δήμο Καρδίτσας

  Share

  Αναβαθμίζονται 18 παιδικές χαρές στο Δήμο Καρδίτσας

  Από την Τοπική Κοινότητα Μητρόπολης ξεκίνησε η διαδικασία αναβάθμισης 18 παιδικών χαρών του Δήμου Καρδίτσας.

  Ο ανάδοχος του έργου ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής αρχικά με την κατασκευή των απαραίτητων υποβάσεων. Στο χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες (απέναντι από την είσοδο του υπαίθριου θεάτρου της Μητρόπολης) βρέθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο έργων κ. Π. Σβερώνη και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βάϊο Κουκουζέλη. Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον ανάδοχο  για την πορεία που θα ακολουθήσει το έργο. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 315.000,00€ με ΦΠΑ και η σχετική πίστωση προέρχεται από το πρόγραμμα LEADER.

  Στο τέλος της επίσκεψης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής και αναβάθμισης 18 παιδικών χαρών του Δήμου μας. Οι παιδικές χαρές που θα κατασκευαστούν,  θα ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το παιδικό παιχνίδι, θα είναι φιλοπεριβαλλοντικές, θα συντελούν στην αγωγή και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Αρχικά ξεκινήσαμε από την Τ.Κ. Μητρόπολης και στη συνέχεια θα εκτελεστεί το σύνολο του έργου. Με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βάϊο Κουκουζέλη και την άριστη συνεργασία που έχουμε θεωρώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην περιοχή του γρήγορα με τον καλύτερο τρόπο ώστε σύντομα τα παιδιά της περιοχής να αποκτήσουν  ακόμη ένα σημείο παιχνιδιού και αναφοράς και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών. Η Δημοτική αρχή με έργα αλλάζει την πόλη και τις κοινότητες του Δήμου, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα που έχει ως στόχο μια Καρδίτσα που αξίζει να ζεις».

  Τι προβλέπει το έργο των παιδικών χαρών

  Το έργο αφορά στην αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Καρδίτσας μέσω της διαμόρφωσης των υφιστάμενων παιδικών χαρών και την προμήθεια νέων οργάνων ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της 28492/18-5-2009 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ B 931/18-5-2009) και να μπορούν να πιστοποιηθούν. Οι επιλεχθείσες δεκαοχτώ παιδικές χαρές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Καρδίτσας, (Καρδίτσας, Κάμπου, Μητρόπολης, Ιτάμου και Καλλιφωνίου) κοντά σε σχολικές μονάδες, πάρκα και πλατείες.

  Σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην υπουργική απόφαση οι χώροι περιφράσσονται χωρίς να απομονώνονται οπτικά από την ευρύτερη περιοχή, δημιουργούνται διακριτές ζώνες παιχνιδιού για τις δύο ηλικιακές ομάδες (νήπια και παιδιά), προβλέπεται στεγασμένος χώρος για την προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ο σχεδιασμός έγινε με στόχο να εξασφαλισθεί στους επισκέπτες χώρος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι με όργανα υψηλών προδιαγραφών. Έτσι το δάπεδο αφήνεται στρωμένο με χώμα κατάλληλα επιπεδωμένο, ενώ στην περιοχή ασφαλείας των οργάνων στρώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές με βότσαλο ποταμού κοκκομετρικής διαβάθμισης 2-8 χιλιοστών σε βάθος 30 εκ. εκτός των παιχνιδιών που έχουν ύψος πτώσης των 60 εκατοστών. Στη βάση του σκάμματος του χώρου ασφαλείας τοποθετείται κροκάλα 10 εκατοστών ύψους και διαστρώνεται με γεωύφασμα για τη βέλτιστη απορροή των υδάτων και συγκράτηση του υλικού.

  Τα όργανα που θα τοποθετηθούν θα φέρουν πιστοποίηση C.E., θα είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένους κατασκευαστές από υλικά απολύτως ασφαλή για τα παιδιά, ενώ θα φέρουν ένδειξη καταλληλότητας για την ηλικιακή ομάδα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Όλες οι παιδικές χαρές  θα είναι προσβάσιμες από ΑΜΕΑ, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση σε κάθε παιδική χαρά ενός τουλάχιστον οργάνου κατάλληλου για παιδιά με μειωμένη κινητικότητα. Σε όλες τις παιδικές χαρές τοποθετείται ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός για τη σωστή λειτουργία τους όπως παγκάκια, βρύσες, φωτιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πινακίδες σήμανσης. Σύμφωνα με τη μελέτη φύτευσης στις περιοχές επέμβασης διατηρούνται όλα τα υγιή δένδρα και προβλέπεται η φύτευση νέων φυλλοβόλων δέντρων για να εξασφαλισθεί ο σκιασμός και η αίσθηση θερμικής άνεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης προβλέπεται χαμηλή φύτευση περιμετρικά μέσα από την περίφραξη όπου αυτό είναι απαραίτητο.

  Αναβαθμίζονται 18 παιδικές χαρές στο Δήμο Καρδίτσας

  Αναλυτικότερα, το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» περιλαμβάνει :

  -χωματουργικές εργασίες: εκσκαφές, γεωυφάσματα, καθαιρέσεις παλιών οργάνων και περιφράξεων.

  -οικοδομικές εργασίες: τοιχία, τσιμεντοστρώσεις, διαχωριστική κατασκευή εδάφους για τη δημιουργία χώρων χρήσης παιχνιδιών.

  -επιστρώσεις: για δημιουργία μονοπατιών και προσβάσεων.

  -κατασκευές ξύλινες ή μεταλλικές: κατασκευή περίφραξης, πόρτες εισόδου, βρύσες.

  -προετοιμασία πρασίνου: κλάδεμα δένδρων, εκρίζωση δέντρων, μόρφωση εδάφους.

  -φυτικό υλικό: νέα δένδρα, νέοι θάμνοι.

  -εγκατάσταση πρασίνου: άνοιγμα λάκκων, φύτευση, υποστύλωση δέντρων.

  -διάφορες εργασίες: δαπάνη πιστοποίησης συμμόρφωσης.

  Το έργο θα ολοκληρωθεί σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προμήθειας οργάνων παιδικής χαράς και εξοπλισμού ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του ΥΠ.ΕΣ.

  ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ

  ΠΑΙΔΙΚΕΣ
  ΧΑΡΕΣ
  Θέση Π.Χ.Εμβαδόν (τ.μ.)Κωδικός Σχεδίου
  Δ.Ε.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  Τ.Κ. ΑγιοπηγήςΣχολείο343Κα1
  Τ.Κ. ΑρτεσιανούΝότια είσοδος390Κα2
  Τ.Κ. ΚαρδιτσομαγούλαςΑγ.Δημητρίου503Κα3
  Δ.Ε.ΚΑΜΠΟΥ
  Τ.Κ.ΠτελοπούλαςΠλατεία386Καμ1
  Δ.Ε.ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
  Τ.Κ.ΜητρόποληςΓήπεδο 5Χ5534Μ1
  Δ.Ε.ΙΤΑΜΟΥ
  Τ.Κ.ΑμαράντουΠλατεία346Ι1
  Τ.Κ.Καροπλεσίου-ΑνθηρόΠλατεία163Ι3
  Τ.Κ.Καροπλεσίου-ΚαροπλέσιΓηπ. μπάσκετ266Ι4
  Τ.Κ.Καστανιάς-ΜούχαΕκκλησία-Σχολείο344Ι5
  Τ.Κ.ΚαταφυγίουΕκκλησία254Ι6
  Τ.Κ.Νεράιδας-ΝεράιδαΔημ. Σχολείο292Ι7
  Τ.Κ.Νεράιδας-ΣαραντάποροΠλατεία267Ι8
  Δ.Ε.ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ
  Τ.Κ.ΑπιδιάςΣχολείο260Κ1
  Τ.Κ.ΔαφνοσπηλιάςΕίσοδος387Κ2
  Τ.Κ.ΖαϊμιουΑθλ. Κέντρο449Κ3
  Τ.Κ.ΚαλλιφωνίουΠλατεία-Δημαρχείο444Κ4
  Τ.Κ.ΜολόχαςΣχολείο223Κ5
  Τ.Κ.ΠαλιουρίουΜνημείο Πεσόντων445Κ6

  Δείτε επίσης