More

  Δημήτρης Παπακώστας: Νέο Υδροηλεκτρικό στην κοιλάδα Αχελωου – Έγκριση ΜΠΕ από ΠΣ Θεσσαλίας

  Share

  Δημήτρης Παπακώστας: Νέο Υδροηλεκτρικό στην κοιλάδα Αχελωου – Έγκριση ΜΠΕ από ΠΣ Θεσσαλίας

  Το ΠΣ Θεσσαλίας χθες με άνετη πλειοψηφία και θετική υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κ Αγοραστού ο οποιος δήλωσε:

  Η Θεσσαλία έχει ανάγκη από έργα καθαρής ενέργειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλών και ιδιαίτερα των Αργιθεατων  – δημοτών ενότητας Αχελωου τάσσονται υπέρ του έργου ισχύος 83 mw που αλλάζει τα οικονομικά δημογραφικά δεδομένα , ενέκρινε την ΜΠΕ του υπόψη έργου στο Καταφυλλι Αχελωου Δήμου Αργιθέας ( λεγόμενο :Αυλακιου).

  • Μετά από κόπο και προσεχτική εργασία ο όμιλος ΤΕΡΝΑ ετοίμασε έναν πλήρη φάκελο του υπόψη Υδροηλεκτρικού μεγάλου έργου – ισχύος 83 mw ,φραγμα ύψους :90μ

  Που συνδυάζει οικονομοτεχνικά στοιχεία και περιβαλλοντικές πρόνοιες ώστε η παρέμβαση να είναι σύγχρονη , βιώσιμη , ήπια καθότι μετατρέπει με συμβατό αειφορικό τρόπο – χαρι στην άριστη τεχνογνωσία του Ομίλου σε έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση-το ποτάμιο σύστημα σε λημνιαίο ανθρωπογενές σύστημα – έχει κριθεί νομιμο κ φιλοπεριβαλλοντικό σε παλιότερα έργα φραγμάτων από το ΣτΕ.

  @ Ήδη οι υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου εξετάζουν τον φάκελο και τα επισυναπτόμενα .

  • Η Συμπολίτευση ΠΣ ψήφισε :Ναι

  Η Λαϊκή Συσπείρωση : Όχι – είναι όμως υπέρ των έργων ΑΠΕ , διαφωνεί μόνο λόγω ιδιώτη επενδυτή (εξέδωσε σχετική ανακοίνωση).

  ^ Η Μείζων Αντιπολίτευση ψήφισε : Λευκό , παρότι είναι υπέρ του έργου,

  Επικαλέστηκε την μη έκφραση -ως τώρα -επισημης άποψης από το τοπικό ΔΣ Αργιθέας.

  • Συνεπώς το Πανθεσσαλικό Μέτωπο είναι αρραγές και ενωμένο με σταθερό προσανατολισμό στην Αειφορία , τις σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες , την τάχιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων ορεινών φτωχών περιοχών , όπως επιτάσσει και η κλιματική κρίση , η ενεργειακή εξάρτηση από ορυκτά και η σύγχρονη ψηφιακή εποχή μας .

  •• Μια ιδέα που ξεκίνησε αρχές δεκαετίας 1960 από την ΔΕΗ για «φραγμα Αυλακιου» βαίνει σε υλοποίηση μέσω του ομίλου Τερνα στη θέση Αρδανοβο Καταφυλλιου Αχελωου Αργιθέας με μια νέα λίμνη – δεύτερη «λίμνη Πλαστηρα»στο κέντρο της νότιας Πινδου – που θα απογειώσει την τοπική οικονομία , τουριστικά , δημογραφικά την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Άρτας .

  ^ Σε συνδυασμό με το φραγμα κ Υδροηλεκτρικό Συκιάς τα αποτελέσματα είναι προφανέστατα !

  @ Το νέο φράγμα θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο αφού θα ανακόπτει τα ορμητικά νερά του ποταμού Αχελωου .

  • Η κοιλάδα Αχελωου , η ορεινή Αργιθεα δειχνει την μεγάλη αξία για όλη την Θεσσαλία , πετυχαίνει ένα θεαματικό Limit Up που θα στηρίξει τη ζωή των νέων γενιών μας !

  ^ Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και φυσικά δεν σταματάμε να διεκδικούμε : ανταποδοτικά για τόπο μας και νέα έσοδα για κοινότητες κ δήμο ..,

  ^ Είναι η ώρα ο αγαπητός Περιφερειάρχης και οι Αιρετοί ΠΣ να επισκεφθούν τα ορεινά μέρη μας .

  * Να υπογραμμίσουμε και την θετική συμβολή του εκ Βραγκιανων Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας (2019-21) Χρήστου ΣΤ Καλομπάτσιου και των Καρδιτσιωτων ΠΣ της πλειοψηφίας .

  • Ο κόσμος έχει ανάγκη από ελπιδοφόρες επενδύσεις και έργα !

  Εχουμε δρόμο ακόμη ..,

  Δημήτρης Παπακώστας

  14-5-22

  Δείτε επίσης