Ενημερωτική καμπάνια της αντικαρκινικης εταιρείας για τον HPV

Share

Ενημερωτική καμπάνια της αντικαρκινικης εταιρείας για τον HPV

Η πανδημία του Κορωνοιού δημιούργησε καθυστερήσεις ή και σε διακοπές στα προγράμματα προσυμπτωματικου ελέγχου του καρκίνου.

Ανεξάρτητα από την πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου,η ΠΡΟΛΗΨΗ θα είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία.

Ως Αντικαρκινική Εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεων μας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ενημερωτική καμπάνια στους μαθητές του νομού, για την αξία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV, που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και πολλών άλλων καρκίνων (ρινοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας , λάρυγγα ακόμη και πνεύμονα).

Σε αυτή την προσπάθεια μας ανταποκρίθηκε η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, τους οποίους, το παράρτημα μας τους ευχαριστεί θερμά.

Η ενημερωτική καμπάνια περιλαμβάνει διανομή φυλλαδίων σε όλους τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νομού μας. Τα φυλλάδια ήδη έχουν διανεμηθεί από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα σχολεία.

Ο εμβολιασμός κατά του ιού H P V μπορεί να προλάβει πάνω από τους 8 στους 10 καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό.

Το εμβόλιο αποτελεί ρουτίνα για τα κορίτσια πάνω των 11 ετών και περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.  Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων έχει εγκρίνει ήδη τον εμβολιασμό και των αγοριών.  Σύντομα θα εφαρμοστεί  και στην χώρα μας.

Ειδικότερα:

  • Τον Νοέμβριο του 2020 ο ΠΟΥ διακήρυξε την στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να εφαρμόσουν πλάνα δράσης που θα εξασφαλίζουν τους στόχους που έχει θέσει.

Ειδικότερα:

  • Το 90% των κοριτσιών μέχρι15 ετών θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
  • Το 70% των γυναικών θα πρέπει να εξεταστούν προληπτικά με ένα test pap σε ηλικία 35-45 ετών.
  • Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας.

Οι παραπάνω στόχοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030 . έτσι ώστε οι χώρες να μπορέσουν να βρεθούν στην πορεία προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας εντός του αιώνα.

Δείτε επίσης