Τhess-entaxis.gr: η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Κοινωνική Ένταξη

Share

Τhess-entaxis.gr: η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Κοινωνική Ένταξη

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας thess-entaxis.gr για την ενημέρωση και επικοινωνία του πολίτη με όλες τις Δομές Κοινωνικής Ένταξης  και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η παρουσίαση του νέου ψηφιακού εργαλείου που έχει θέσει σε λειτουργία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη διαβούλευση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα τις πολιτικές ένταξης στη Χώρα και στην Περιφέρεια.

«Ενεργοποιήσαμε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και θέτουμε τις βάσεις για τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξή του. Δημιουργήσαμε τη νέα ψηφιακή πύλη του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, ώστε να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά με τις υπηρεσίες, απαντώντας άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες τους» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Τhess-entaxis.gr: η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Κοινωνική Ένταξη

«Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλάζουν τη σχέση με τον πολίτη προσφέροντας ποιοτικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες. Η δεκαετής οικονομική κρίση, η πανδημία του covid 19, αλλά και οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις επέφεραν έντονες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Θεσσαλίας αλλά κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σ’ αυτή την κοινωνική κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή, με την εμφάνιση έκτακτων φυσικών καταστροφών. Όλοι μαζί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργεία, Διαχειριστικές Αρχές και Φορείς Υλοποίησης καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας.

Ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κομβικός στην δημιουργία μηχανισμών κοινωνικής μέριμνας και προστασίας. Έχει στρατηγικό και συντονιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων μέσω και του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης. Είναι επίσης υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την κατανομή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ που αφορούν στη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Από την άλλη πλευρά, οι Δήμοι της Θεσσαλίας, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών τους ή μέσω άλλων συνεργαζόμενων κοινωνικών φορέων, είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων και δράσεων κοινωνικής προστασίας στα όρια αρμοδιότητάς τους. Υλοποιούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων στήριξης των ασθενέστερων συνανθρώπων μας και λειτουργούν Κοινωνικές Δομές όπως για παράδειγμα, Βοήθεια στο σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, κοινωνικά συσσίτια και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α.

Έχουν αναπτύξει, επίσης, Κέντρα Κοινότητας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αντίστοιχα παραρτήματα στις περιοχές που κατοικούν Ρομά, καθώς και Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) στις πρωτεύουσες των νομών και ακολουθεί και μια σειρά άλλων διευρυμένων υπηρεσιών.

Τhess-entaxis.gr: η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Κοινωνική Ένταξη

Από πλευράς μας, σχεδιάσαμε την Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης και Αντιμετώπισης της Φτώχειας και υλοποιούμε, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ένα πρόγραμμα ύψους 91,2 εκατομμυρίων ευρώ με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 που σχεδιάσαμε, υιοθετώντας  την φιλοσοφία της συλλογικής ηγεσίας, δρομολογούμε νέες κοινωνικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για δομές, δράσεις και προγράμματα που κρατούν συνεκτική την κοινωνία, προωθούν την κοινωνική ένταξη, ενισχύουν την απασχόληση και καταπολεμούν κάθε μορφής διάκριση και αποκλεισμό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι και παραμένει κοντά στον πολίτη» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιος Σταμάτης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης Γιώργος Πλανήτερος που παρουσίασαν τους στόχους της νέας Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης και εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας.  Συμμετείχε, επίσης, μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και φορέων σχετιζόμενων με θέματα κοινωνικής ένταξης που κατέθεσαν προτάσεις για πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής ένταξης και θέσπιση συμπεριληπτικών διαδικασιών.

Η εκδήλωση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ειδικών θεματικών ομάδων διαβούλευσης οι οποίες θα ασχοληθούν εξειδικευμένα με θέματα ευπαθών κοινωνικά ομάδων και πρόκειται να συγκροτηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με τη λειτουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας μπαίνουν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων κοινωνικής ένταξης με έναν συστηματικότερο τρόπο, συντεταγμένα και συντονισμένα, με διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συνεργασίες φορέων και πολιτών που θα είναι σε θέση να επιφέρουν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Δείτε επίσης